Η Κρήτη κατέγραψε ρεκόρ τουριστών τον Μάιο, όμως οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες δεν τους “είδαν”

Η Κρήτη κατέγραψε ρεκόρ τουριστών τον Μάιο, όμως οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες δεν τους “είδαν”
Το Ηράκλειο στην Κρήτη Getty Images/iStockphoto

Οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου σημείωσαν αύξηση κατά 5% τον προηγούμενο μήνα, όμως αυτό δεν αποτυπώθηκε στις πληρότητες των ξενοδοχείων ούτε στην κίνηση σε εμπόριο και εστίαση.

Στα «ανεξήγητα φαινόμενα» αποδίδεται από τους ξενοδόχους, κυρίως, αλλά και τους εστιάτορες και εμπόρους, η δεδομένη αύξηση που κατέγραψαν τελικά οι διεθνείς αφίξεις τουριστών τον Μάιο στην Κρήτη.

Τα στοιχεία που έρχονται από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δείχνουν ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών όλων των εποχών τον μήνα που μας πέρασε, που ξεπέρασε για λίγο το 5% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάνω από το ρεκόρ του 2019 τον ίδιο μήνα, κατά κάποιες χιλιάδες. Η «γκρίνια» των ξενοδόχων τις τελευταίες εβδομάδες για την τουριστική κίνηση του Μάη, μήνας που έκανε «κοιλιά» και φάνηκε ακόμη πιο έντονα μετά τον πολύ καλό Απρίλιο, ήταν έντονη και έκδηλη.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης, τον Μάιο έφτασαν με απευθείας πτήσεις από τις διάφορες χώρες του εξωτερικού 403.302 ταξιδιώτες, αυξημένοι κατά 5,37% σε σχέση με το Μάη πέρυσι και κατά 1.200 περίπου σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του ’19. Τις 40.000 των τουριστών στο Ηράκλειο τις μετέφεραν ελληνικές αεροπορικές εταιρείες με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό.

Πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση στις αφίξεις εσωτερικού που έφτασε το 33,52% και πάνω από 65.000 επιβάτες, από τους οποίους 7.000 περίπου μετέφεραν στην Κρήτη ξένες εταιρείες.

Ψάχνουν το πού έμειναν οι τουρίστες

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, είχε πει ότι η εκτίμηση του για τον Μάιο είναι μείωση κατά περίπου 5% σε σχέση με πέρυσι, όμως είχε τονίσει «ότι ενώ τα αεροπλάνα έρχονται με ισχυρές πληρότητες, υπάρχει μεγάλη διασπορά στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, λόγος για τον οποίο ευθύνονται οι μέτριες πληρότητες στα ξενοδοχεία». Όπως ο ίδιος είχε εξηγήσει τον Μάιο η πληρότητα σε όλο το νομό Ηρακλείου κινήθηκε περίπου στο 70%, ανάλογα με την κατηγορία του κάθε ξενοδοχείου, με τα ακριβά καταλύματα να σημειώνουν τις πιο χαμηλές πληρότητες και τα πιο «εμπορικά» να είναι γεμάτα. Ο κ. Χαλκιαδάκης παραδέχτηκε ότι «λείπουν οι Ρώσοι τουρίστες έντονα από την Κρήτη». Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποια από τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία της Ελούντας, τον Μάιο λειτούργησαν ακόμα και με πληρότητες της τάξεως του 20%, ενώ πρόβλημα είχαν και τα καλά ξενοδοχεία στην περιοχή της Χερσονήσου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμμερίζονται την άποψη περί διασποράς των τουριστών σε καταλύματα τύπου AirBnB, από απλά διαμερίσματα και σπίτια μέχρι υπερπολυτελείς βίλες που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια της Κρήτης και όχι απαραίτητα στα δημοφιλή σημεία του βορρά. Το ζήτημα που τίθεται πλέον, είναι το αν οι τουρίστες επιλέγουν οικονομικότερη διαμονή, προκειμένου να ζήσουν καλύτερες και περισσότερες εμπειρίες ή αν όντως αυτός ο κόσμος που ήρθε δεν είναι τόσο «δυνατός οικονομικά» ώστε να στηρίξει τα ακριβά καταλύματα. Και μάλιστα την ώρα που στην Κρήτη ανοίγουν συνεχώς νέα πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ στα σκαριά βρίσκονται σημαντικές mega-επενδύσεις που συνδυάζουν ξενοδοχεία, βίλες και διαμερίσματα, αλλά και πλήθος άλλων υποδομών.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τον Ιούνιο

Τα στοιχεία για την κίνηση του Ιουνίου στην Κρήτη είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το AirData του ΙΝΣΕΤΕ, η αύξηση σε προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό για το Ηράκλειο και σε σχέση με πέρυσι φτάνει το 3,1%, που μεταφράζεται σε σύνολο 550.000 θέσεων. Η μείωση που έδειχνε η αγορά της Γερμανίας, έχει διορθωθεί και τώρα είναι στο 5%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις σε προγραμματισμένες θέσεις έρχονται από τις αγορές της Ολλανδίας (18%) και της Ελβετίας (12%).

Για το αεροδρόμιο των Χανιών οι προγραμματισμένες διεθνείς θέσεις για τον Ιούνιο φτάνουν τις 205.000, αυξημένες κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι και τις αγορές κυρίως της Σκανδιναβίας να εμφανίζουν μείωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα