Κοντινές αποδράσεις: Δρυοπίδα, το διαφορετικό Κυκλαδίτικο χωριό

Κοντινές αποδράσεις: Δρυοπίδα, το διαφορετικό Κυκλαδίτικο χωριό
Δρυοπίδα, το υπέροχο Κυκλαδίτικο χωριό Travel Inspiration

Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Δρυοπίδας είναι το σπήλαιο "Καταφύκι" στην νότια άκρη του χωριού, το οποίο μάλιστα θεωρείται το μεγαλύτερο των Κυκλάδων.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Δρυοπίδας βρίσκεται στο κέντρο της Κύθνου και είναι ένας από τους τρεις βασικούς οικισμούς της, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον μοναδικό οικισμό του νησιού που δεν είναι ορατός από τη θάλασσα.

Μάλιστα, συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί αν και αποτελεί ένα άκρως παραδοσιακό χωριό των Κυκλάδων, δεν ακολουθεί την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική στα κτίσματά της. Τα περισσότερα είναι διώροφα με κεραμίδι, συνθέτοντας μια μοναδικότητα που εντοπίζεται στην έφεση που είχαν οι κάτοικοι στην κεραμική τέχνη.

Δείτε το drone βίντεο από το κανάλι travel-inspiration.gr:

Ωστόσο, το μπλε του Αιγαίου πρωταγωνιστεί στα σοκάκια του χωριού με τις λουλουδιασμένες αυλές, ενώ ο θαλασσινός αέρας φτάνει ανάμεσά τους, μεταφέροντας την ιδιαίτερη μυρωδιά σε κάθε γωνιά.

Το χωριό κατέχει μια άκρως ευνοϊκή θέση, γιατί από εδώ ξεκινάει κανείς την περιπλάνησή του προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού. Από τον Μέριχα, το κεντρικό λιμάνι της Κύθνου, απέχει 7 χιλιόμετρα, ενώ από τη Χώρα της Κύθνου, τη Μεσαριά, 8 χιλιόμετρα.

Η παλαιότερη ονομασία της Δρυοπίδας είναι Χωριό, όνομα το οποίο διατηρείται μεταξύ των κατοίκων ακόμα και στις μέρες μας, ενώ πλέον φέρει το ίδιο όνομα με τον αρχαίο οικισμό “Δρυοπίς” προς τιμήν της αρχαίας φυλής των Δρυόπων που ζούσαν στο νησί, την αρχαϊκή εποχή.

Το χωριό φιλοξενεί και το Bυζαντινό Μουσείο στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να δουν ευαγγέλια, εικόνες και σταυρούς του 18ου και του 19ου αι., χάλκινα και επίχρυσα εκκλησιαστικά σκεύη, ξυλόγλυπτα, επιτάφιο 18ου αι. με απεικονίσεις της ζωής του Xριστού και ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, το Λαογραφικό Μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, παλαιά έπιπλα, κεντήματα, υφαντά και το Μνημείο Πεσόντων.

Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Δρυοπίδας είναι το σπήλαιο “Καταφύκι” στην νότια άκρη του χωριού, το οποίο μάλιστα θεωρείται το μεγαλύτερο των Κυκλάδων, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα όλης της Ελλάδας, με διαδρόμους μήκους 600 μέτρων και συνολική έκταση 3.500 τετραγωνικών μέτρων.

Η ήσυχη ομορφιά της Κύθνου

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Κύθνος, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, διαθέτει πάνω από 60 παραλίες. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού προσεγγίζονται μόνο από χωματόδρομο, ενώ λίγες είναι οργανωμένες.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προς την Κύθνο λαμβάνουν χώρα καθημερινά δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια του Λαυρίου και του Πειραιά.

Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Αθήνα για Κύθνο είναι οι εξής:

Λαύριο – Κύθνος: Το λιμάνι του Λαυρίου είναι το κοντινότερο λιμάνι της Αθήνας στην Κύθνο. Το δρομολόγιο εκτελείται πολλές φορές εβδομαδιαία και το ταξίδι διαρκεί από 1 ώρα 40 λεπτά έως 2,5 ώρες.

Πειραιάς – Κύθνος: Η ακτοπλοϊκή σύνδεση εξυπηρετείται αρκετές φορές την εβδομάδα και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 3 ώρες.

Η κοντινή απόσταση του νησιού, ενδείκνυται και για “εμβόλιμες” αποδράσεις όταν ο καιρός το επιτρέπει, όπως για παράδειγμα το Πάσχα που έρχεται σε λίγες ημέρες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα