5 βουνά που πρέπει να «πάρετε» πριν έρθει το καλοκαίρι

Διαβάζεται σε 5'
Όλυμπος
iStock

Από τον Όλυμπο, μέχρι το Σμόλικα και τον Ταΰγετο, τα βουνά της Ελλάδας κρύβουν μεγάλες συγκινήσεις.

 

«Άνοιξη Θεού» και τι πιο όμορφο να γνωρίσουμε τα επιβλητικά, τα πανέμορφα βουbνά της χώρας μας, λίγο πριν μπει το καλοκαιράκι. Ορεινοί όγκοι που κρύβουν μεγάλες συγκινήσεις και όμορφες εικόνες. Είναι αυτές οι καταπράσινες πλαγιές που κρύβουν τα πιο όμορφα μονοπάτια, είναι εκεί που το χιόνι θα δημιουργήσει τις πίστες για τους λάτρεις της χιονοδρομίας το χειμώνα. Ένα βουνό όμως, δεν είναι μόνο αυτά, καθώς μπορεί εύκολα να δώσει εναλλακτικές, να δημιουργήσει τις συνθήκες μίας μαγικής βόλτας, μίας εξόρμησης πέρα από τα συνηθισμένα. Κάθε κορυφή εξάλλου έχει τη δική της θέα, και κάθε πλαγιά μας φέρνει πιο κοντά σε μία διαφορετική οπτική γνώριμων ή μη περιοχών.

Ο επιβλητικός Όλυμπος

Όλυμπος
iStock

Μιλώντας για βουνά, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό, δεν είναι άλλο από τον Όλυμπο, το ψηλότερο της χώρας μας. Πόσες φορές πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη έχω δει αυτό το βουνό, που ακόμη και το καλοκαίρι, κάπου εκεί κοντά στα 2917 μέτρα του, διατηρεί μερικά σημεία με χιόνι. Το χειμώνα, είναι ολόλευκος, ακόμη πιο επιβλητικός, αγέρωχος στυλοβάτης. Το μακρινό 1938, ήταν το πρώτο σημείο της χώρας μας που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός ενώ η κατάκτηση της κορυφής του, αποτελεί ένα βασικό στόχο πολλών ανθρώπων που ασχολούνται με το hiking, αλλά και γενικότερα, είναι λάτρεις της φύσης. Ένα πανέμορφο φαράγγι, με το ρέμα να τροφοδοτείται με νερό όλο το χρόνο από τα χιόνια που λιώνουν. Μια όμορφη βόλτα ξεκινά από το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, που βρίσκεται περίπου στα 1100 μέτρα υψόμετρο, και φτάνει στους Μύλους Λιτοχώρου στα 300 μέτρα. Ένας μοναδικός καταπράσινος τόπος, που κρύβει μικρούς καταρράκτες, τρεχούμενα νερά, και μοναδικά σημεία με θέα.

Στους Πάδες και τον Σμόλικα

Σμόλικας
iStock

Ο Σμόλικας, στη Βόρεια Πίνδο, αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο της χώρας μας, φτάνοντας τα 2637 μέτρα. Φτάνοντας στους Πάδες, θα βρείτε τον καταφυγιακού τύπου ξενώνα, τον Munti Smolikas, με σχεδόν πάντα αναμένο το τζάκι, στολισμένο με παχιές φλοκάτες και τους χειροποίητους καναπέδες. Τα βουνά γύρω καλύπτονται από πλούσια βλάστηση ενώ διάσπαρτες υπάρχουν αρκετές μικρές αλπικές λίμνες. Πιο γνωστή η Δρακόλιμνη, που βρίσκεται κάτω από την ψηλότερη κορυφή, και την οποία ακούμε συνέχεια να μιλάνε για αυτή όταν βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά του βουνού, στο Ζαγόρι.

Στην Τύμφη και τα Ζαγοροχώρια

Ζαγοροχώρια
iStock

Αντίστοιχα καθώς κινείσαι στη Βόρεια πλευρά της Πίνδου, στην Τύμφη, στην πλευρά των Ζαγοροχωρίων, τα πράγματα αλλάζουν. Απόκρυμνες κορυφές, σχεδόν αλπικό τοπίο, σε μία περιοχή που υψώνεται ανάμεσα στον ποταμό Αώο, και τον παραπόταμο του Βοϊδομάτη. Η πιο ψηλή του κορυφή είναι η Γκαμήλα που φτάνει τα 2497 μέτρα. Εδώ, στα οροπέδια αυτού του βουνού, θα συναντήσουμε αλπικές λίμνες, πολλές από τις οποίες τις συνοδεύουν θρύλοι και παραδόσεις.

Το βουνό της Αθήνας, ο Παρνασσός

Παρνασός, Αράχωβα
iStock

Μιλώντας για βουνά στη χώρα μας, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός τον Παρνασσό, ένα από τα πιο δημοφιλή βουνά, καθώς βρίσκεται και πολύ κοντά στην Αθήνα. Συνώνυμο της χειμερινής διασκέδασης, των χιονοδρομιών, και γενικότερα ιδανικός προορισμός για όλους εκείνους που θέλουν να απολαύσουν το βουνό. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Παρνασσός μπορεί να καλύψει όλες τις διαθέσεις. Το ύψος του φτάνει τα 2457 μέτρα με την ψηλότερη κορυφή του να ονομάζεται Λιάκουρα.

Στον Ταΰγετο

Ταΰγετος
iStock

Δεν μιλήσαμε ακόμη για Πελοπόννησο και νομίζω ότι έχει σειρά ο Ταΰγετος, αυτό το εμβληματικό βουνό, το οποίο είναι και το ψηλότερο στην περιοχή, φτάνοντας τα 2404 μέτρα και ονομάζεται Προφήτης Ηλίας. Το βουνό αυτό έχει αμέτρητα μονοπάτια, όμορφα φαράγγια, ωραία διάσπαρτα χωριά, ποτάμια και γέφυρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα