Τσακαλώτος: “Μπορεί να έχουμε και τρεις ή τέσσερις αξιολογήσεις το χρόνο”

Τσακαλώτος: “Μπορεί να έχουμε και τρεις ή τέσσερις αξιολογήσεις το χρόνο”
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος AP

Παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην μεταμνημονιακή φάση, δηλαδή τρείς ή τέσσερις φορές το χρόνο, "βλέπει" ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του που δημοσιεύουν οι Financial Times.

Για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους “Financial Times”, αποκαλύπτει το συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγεται η συζήτηση με τους θεσμούς για τη διαδικασία παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας στη λεγόμενη μεταμνημονιακή φάση: “Είναι πιθανό να πρόκειται για μια υπόθεση τριών ή τεσσάρων αξιολογήσεων αντί για δύο”, δηλώνει στους FT ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει σε ποιιά κατεύθυνση οδηγείται η συζήτηση με τους θεσμούς, σε σχέση με παλαιότερες αντίστοιχες δηλώσεις για την μετά-το-πρόγραμμα-εποπτεία. όταν μιλούσε δηλαδή για “όσο το δυνατό πιο καθαρή έξοδο” ή για “εποπτεία αντίστοιχη της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας συν…κάτι”.

 Σε άλλες δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα, εξηγεί την σκοπιμότητα της σύνταξης του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι το σχέδιο αυτό θα είναι ένας οδικός χάρτης για το πως σκοπεύει η Ελλάδα να κινηθεί μετά το τέλος τους προγράμματος.

 Αναφέρει ενδεικτικά, ότι το σχέδιο περιέχει δράσεις για την πιο αποτελεσματική απόδοση της Δικαιοσύνης, την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

“Είναι το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για μας”, λέει και προσθέτει: “Δεν θέλουμε να ξαφνιάσουμε, ούτε τους θεσμούς, ούτε τις αγορές”.

ΥπΟικ: Πολιτικά ευφάνταστες οι ερμηνείες των δηλώσεων Τσακαλώτου στους FT

Με αφορμή ορισμένες «πολιτικά ευφάνταστες», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό πηγών του υπουργείου Οικονομικών, ερμηνείες των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στους Financial Times, οι ίδιες πηγές ανέφεραν τα εξής:

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη”». Αυτό το “συν κάτι ακόμη”, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα