Λερώνεις το πουκάμισο σου με καφέ στο γραφείο. Τι κάνεις;

Διαβάζεται σε 4'
Λερώνεις το πουκάμισο σου με καφέ στο γραφείο. Τι κάνεις;
Για την αποτελεσματική αφαίρεση καφέ από ρούχα, ρόλο παίζει και τι περιέχει. iStock

Τι μπορείς να κάνεις όταν λερωθείς με καφέ την πλέον ακατάλληλη στιγμή, για να αφαιρέσεις αποτελεσματικά τον λεκέ χωρίς να καταστρέψεις το ρούχο -ή το χρώμα του.

Είστε στο γραφείο και όπως κάνετε ό,τι έχετε να κάνετε, πίνετε έναν καφέ. Επειδή την ίδια ώρα διαβάζετε κάτι, δεν προσέχετε και το ‘μαγικό ελιξίριο’ που μας κρατά σε εγρήγορση πέφτει στο πουκάμισο. Ή το παντελόνι. Ή την μπλούζα.

Μπορεί πάλι, να μην έχει κλείσει καλά το καπάκι του ποτηριού και να πέφτει όλος ο καφές πάνω σας. Ή όπως περπατάτε, έχοντας το βλέμμα στο κινητό ή σε έγγραφα, συγκρούεστε με κάποιον άλλον άνθρωπο που κάνει ό,τι κι εσείς (δεν βλέπει μπροστά του) και αίφνης ο καφές είναι παντού επάνω σας.

Όλα αυτά τα σενάρια προφανώς και είναι βγαλμένα από τη ζωή. Δυο έγιναν μέσα σε λίγες ώρες, σε μια μόνο ημέρα στο γραφείο.

Τι κάναμε;

Από ό,τι φαίνεται, όλα λάθος (συμπαθάτε με)!

Ακολουθούν οι σωστές οδηγίες, όπως τις δίνουν εταιρείες με υφάσματα και καθαριστικά, μετά ένα βασικό SOS.

ΤΙ ΚΑΦΕ ΠΙΝΕΙΣ;

Πέραν του υφάσματος, σημασία για την αποτελεσματική αφαίρεση του λεκέ έχει και τι περιέχει ο καφές που έχει πέσει επάνω μας. Δεδομένα περιέχει τανίνες, δηλαδή τις φυσικές καφέ χρωστικές που ευθύνονται για το χρώμα του λεκέ.

Η προσθήκη γάλακτος ή κρέμας, βάζει στην ‘εικόνα’ πρωτεΐνες και λίπη, στοιχεία που κάνουν τον καφέ πιο κολλώδη και άρα πιο δύσκολη την προσπάθεια να καθαρίσουμε, συγκριτικά με τον σκέτο καφέ. Προτείνεται να μη χρησιμοποιούμε ζεστό νερό στην αφαίρεση του λεκέ, γιατί θα κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια μας.

Η ζάχαρη προσθέτει μια ελαφρά καραμελωμένη καφέ απόχρωση εάν το ύφασμα θερμαίνεται κατά τη διαδικασία καθαρισμού, κάτι που μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω την αφαίρεση λεκέδων.

Αν ο καφές που έχει πέσει επάνω μας έχει και γάλα και ζάχαρη, θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή για την αφαίρεση του -αφού απαιτούνται πολλαπλές προσπάθειες- και προσοχή για να μην καταστρέψουμε το ύφασμα.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Νο1 Τρέχουμε στην τουαλέτα

Δεν αφήνουμε τον καφέ να ‘καθίσει’ στο ρούχο μας, αφότου λερωθούμε. Πηγαίνουμε κατ’ ευθείαν στην τουαλέτα, αφού όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολα θα αφαιρεθεί.

Νο2 Δεν τρίβουμε

Αν δεν υπάρχει πρόχειρη μια καθαρή πετσέτα, παίρνουμε χαρτί κουζίνας και κάνουμε ένα πέρασμα, ώστε να πάρουμε την περισσότερη δυνατή ποσότητα καφέ από τον λεκέ. Ταμπονάρουμε (δηλαδή, χτυπάμε απαλά σημείο, σημείο, το λεκέ).

Δεν τρίβουμε αφού αυτό ‘κολλάει’ τον λεκέ στο ύφασμα, ενώ μπορεί να χαλάσει το ύφασμα και το χρώμα του ρούχου (μπορεί να προκληθεί αποχρωματισμός).

Νο3 Πιάνουμε το σαπούνι πιάτων

Βάζουμε από μέσα από το πουκάμισο (στο σημείο του λεκέ) χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα. βρέχουμε τα δάχτυλα μας σε σαπουνόνερο και εναποθέτουμε στον λεκέ μια πολύ μικρή ποσότητα, απλώνοντας. Αφήνουμε για έως 5 λεπτά. Μετά αφαιρούμε με κρύο νερό, καθώς το ζεστό μπορεί να δημιουργήσει λεκέ σε κάποια υφάσματα.

Αν έχετε αφήσει τον καφέ καμιά ώρα πάνω στα ρούχα σας, θα χρειαστεί να μουλιάσετε με διάλυμα κρύου νερού και λευκού ξυδιού (1 κουτάλι σούπας ξύδι σε ένα φλιτζάνι νερό) για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Προφανώς και υπάρχουν ειδικά καθαριστικά στο εμπόριο. Η παραπάνω συνταγή όμως, μπορεί να σώσει όποιον δεν έχει κάνει τη σχετική αγορά.

Νο4 Δεν στεγνώνουμε νωρίς

Όπως συμβαίνει με όλα τα λεκιασμένα βαμβακερά υφάσματα, η λεκιασμένη περιοχή δεν πρέπει να στεγνώσει μέχρι να αφαιρεθεί πλήρως ο λεκές.

Για τους μερακλήδες, ακολουθούν πληροφορίες για συνθετικά και βαμβακερά υφάσματα.

  • Κατ’ αρχάς απομακρύνουμε την περίσσεια με καθαρό, στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας.
  • Μετά με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας, βάζουμε στο λεκέ το αποτέλεσμα της μείξης ενός λίτρου ζεστού νερού, μισού κουταλιού του γλυκού απορρυπαντικού πιάτων και μιας κουταλιάς της σούπας λευκό ξύδι και αφήνουμε για ένα τέταρτο της ώρας.
  • Ξεπλένουμε με ζεστό νερό.
  • Εάν δεν έχει γίνει πλήρης αφαίρεση, επαναλαμβάνουμε.

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος.

Χρησιμοποιούμε ένα λαστιχάκι για να τεντώσουμε το λεκιασμένο ύφασμα, πάνω σε ένα μπολ.

Παίρνουμε τον βραστήρα και ρίχνουμε καυτό (+90 βαθμών Κελσίου) νερό στο λεκέ. Είναι ασφαλές για τα βαμβακερά υφάσματα. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να ‘πληγούν’ βαφές και φινιρίσματα που χρησιμοποιούνται. Για αυτό και απομονώνουμε.

Τι κάνουμε με τους λεκέδες σε ρούχα που καθαρίζονται μόνο με στεγνό καθάρισμα

Οι επαγγελματίες είναι οι μόνοι που μπορούν να αφαιρούν λεκέδες από ρούχα που τονίζουν στις ετικέτες φροντίδας (αυτό που κόβουμε, όταν τα αγοράζουμε γιατί μας ενοχλεί) ότι ‘δέχονται’ μόνο στεγνό καθάρισμα.

Ως εκ τούτου, αν λερωθείτε με καφέ, κάνετε το αρχικό βήμα (της αφαίρεσης με καθαρό ή απορροφητικό πανί, με ταμπονάρισμα και όχι τρίψιμο που θα επιδεινώσει τον λεκέ) και σταματάτε εκεί. Αν βάλετε νερό ή διάλυμα, ο λεκές μπορεί να γίνει χειρότερος και να διαλυθεί το ρούχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα