Το να είναι κανείς “στραβόξυλο” έχει πέραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

default image

Φαίνεται πως οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λατρεύουν τις αρνητικές κριτικές και τα αρνητικά σχόλια που διατυπώνονται σε αυτά κατά καιρούς.

Επιμέλεια: Εύη Κιόρρι

Είναι γεγονός πως τα αρνητικά posts με το καυστικό χιούμορ και τα απότομα, λίγο “κακιασμένα” σχόλια έχουν μεγαλύτερη πέραση και διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά, αυτά τα σχόλια είναι τα πιο διαβασμένα και τα πιο διαδεδομένα . Γιατί, όμως συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τη Teresa Amabile, καθηγήτρια στο Harvard Business School, θεωρούμε τα καυστικά και αρνητικά σχόλια πιο έξυπνα από τα θετικά και τα αισιόδοξα, παράλληλα με τον ίδιο τρόπο αξιολογούμε και τους ανθρώπους που τα διατυπώνουν. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1980 και στην οποία συμμετείχαν 50 φοιτητές, μισοί άνδρες και μισοί γυναίκες, τους ζητήθηκε να διατυπώσουν ανωνύμως και γραπτώς τα σχόλιά τους για διάφορα θέματα και στη συνέχεια να αξιολογήσουν οι ίδιοι τα πιο ευφυή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι διατύπωναν αρνητικά και απότομα σχόλια αποσπούσαν πιο έντονα την προσοχή από εκείνων που έκαναν  θετικά και αισιόδοξα σχόλια και παράλληλα, τους αξιολογούσαν σαν πιο έξυπνους από τους άλλους.

Παράλληλα, άλλες έρευνες , όπως αυτή του ψυχολόγου Bryan Gibson, από το πανεπιστήμιο του Michigan, δείχνουν πως αυτοί που προσπαθούν να δείχνουν πιο έξυπνοι ασκούν έντονη κριτική, που συμπεριλαμβάνει πολλά αρνητικά επίθετα.

Κατά τους επιστήμονες αυτή η συμπεριφορά έχει να κάνει με τη θεωρία της εξέλιξης, καθώς όταν το άτομο επικεντρώνει τη προσοχή του στα αρνητικά γεγονότα αποκτά μεγαλύτερη ανοχή σε αυτά, αυξάνοντας την ικανότητα επιβίωσής του. Παράλληλα, όσοι διατυπώνουν αρνητικές κριτικές και σχόλια δημιουργούν την εντύπωση πως έχουν μια έντονα κριτική σκέψη και πως έχουν αναμοχλεύει στο μυαλό τους το θέμα και μετά από σκέψη καταλήγουν στη συγκεκριμένη άποψη.

Έτσι, η διάδοση των αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασιλεύει έναντι των θετικών και αυτό γιατί πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να προκαλούν μέσα από αυτά.

Πηγή: Wired

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα