SR STELIOS: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ EASYFOODSTORE ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Πώς η εμπειρία του Στέλιου Χατζηιωάννου από την κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο οδήγησαν στη δημιουργία του easyfoodstore στην Αγγλία
«Μα καλά, από την Αγγλία βρήκε να ξεκινήσει; Δεν βλέπει τι γίνεται εδώ στην Ελλάδα;». Αρκετοί ήταν αυτοί που το σκέφτηκαν, κάποιοι μάλιστα το καυτηρίασαν με σχόλια στα άρθρα που γράφηκαν με αφορμή τα εγκαίνια του πρώτου easyfoodstore λίγο έξω από το Λονδίνο. Όπως ο ίδιος ο Στέλιος Χατζηιωάννου είχε αναφέρει, μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια του εκπτωτικού σούπερ μάρκετ, η εμπειρία του από την χώρας μας και τη Κύπρο ήταν η «πηγή έμπνευσης» για το πιο πρόσφατο σήμα που προστέθηκε στην αυτοκρατορία του ομίλου Easy. «Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος το brand Easy να εξυπηρετήσει με το μικρότερο κόστος. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία μου στη διανομή δωρεάν τροφίμων στην Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ακόμα μια εμπορική προσπάθεια να πωληθούν βασικά προϊόντα στην πιο προσιτή τιμή», είχε πει. Για την απάντηση στο αρχικό ερώτημα θα πρέπει να πάμε 2μίση χρόνια πίσω, τότε που προσπαθούσε να κάνει, όχι επιχείρηση, αλλά φιλανθρωπία στην Ελλάδα.
Έναυσμα για να ασχοληθεί ο Στέλιος Χατζηιωάννου έμπρακτα με την ανακούφιση των ανθρώπων που πλήττονταν από την οικονομική κρίση ήταν τα capital controls στην Κύπρο. Και ενώ εκεί ήταν θέμα λίγων ημερών να στηθούν τα συνεργεία των εθελοντών του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Χατζηιωάννου και να μοιράζουν, σε πρώτη φάση, 1.200 γεύματα καθημερινά, η αντίστοιχη κίνηση στην Ελλάδα καθυστέρησε αρκετά.
«Ο πατέρας μου ήθελε να γίνω δικηγόρος. Εγώ τελικά έγινα ο καλύτερος πελάτης τους για να μου λύνουν προβλήματα τέτοιου είδους. Ο λόγος που δεν έχω δουλειές στην Ελλάδα είναι δυστυχώς αυτός. Η γραφειοκρατία ακόμα και στο πιο απλό και καθαρό πράγμα. Ακόμα και σε μια φιλανθρωπία κάτι θα βρουν» ανέφερε σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα. Θα έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την αγορά στο αριθμό 18 στην οδό Γερμανικού στον Κεραμεικό – και ενώ όλα ήταν έτοιμα από την πρώτη στιγμή – για να ξεκινήσουν οι διανομές σε «φαγητό από καρδίας», όπως βαφτίστηκε το πρόγραμμα συσσιτίων του Ιδρύματος.
Τελικά το πρόγραμμα ήρθε και ρίζωσε και αναπτύχθηκε στην Ελλάδα μέσω ενός «αντίστροφου» franchise. Έναντι μίας αμοιβής της τάξης των 1.500 – 2.000 ευρώ επαγγελματίες προσέφεραν από τον χρόνο και χώρο τους για να διανέμουν τα σάντουιτς, τα κρουασάν, τα τσουρέκια ή ότι άλλο σνακ προσέφερε δωρεάν σε όποιον είχε ανάγκη το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου. Κάπως έτσι πέρα από τον Κεραμικό, κέντρα διανομής υπάρχουν σήμερα στη Δραπετσώνα, στον Άλιμο και στο Χατζηκυριάκειο στον Πειραιά. Στο τελευταίο, σε ένα ψητοπωλείο, «τον Κυριάκο», τα πρωινά, πριν ξεκινήσει η πολύ δουλειά ο Κυριάκος μαζί με την γυναίκα του και μερικούς φίλους που βοηθούν στο κουβάλημα έχουν μετατρέψει την ψησταριά σε κέντρο διανομής για «φαγητό από καρδιάς». Κάθε πρωί σχηματίζεται έξω από το μαγαζί του μία μικρή ουρά και όπως δηλώνει ο ίδιος θα συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα όσο οι συμπολίτες μας αδιακρίτως το έχουν ανάγκη. Όπως του είχε πει ο Στέλιος, τον Σεπτέμβριο, που άνοιξε το κέντρο διανομής στον Πειραιά: «θα δίνω, θα προσφέρω μέχρι να έρχεται έστω και ένας που έχει ανάγκη».
Δεν είναι μόνο αυτό που προσφέρει από καρδιάς ο Sr Stelios – σ.σ. τον τίτλο τον έλαβε από την βασίλισσα Ελισάβετ το 2006 για την προσφορά του στην επιχειρηματικότητα – στους Έλληνες, χωρίς να έχει να λαμβάνει κάτι από αυτούς καθώς όπως προαναφέρθηκε δεν έχει επιχειρηματική δραστηριότητα με εξαίρεση την μετοχή του συμμετοχή στην easyjet.
Στην χώρα μας, την οποία την επισκέπτεται κυρίως για να δει την οικογένεια του, έχει θεσμοθετήσει εδώ και οχτώ χρόνια τα βραβεία “Στέλιος Χατζηιωάννου” τα οποία χρηματοδοτούν καινοτόμες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα. Για το 2015 το βραβείο, και την βοήθεια των 50.000 ευρώ,την πήρε η επιχείρησης Sede από την Θεσσαλονίκη, ενώ στην εκδήλωση των βραβείων Κούρος ανακοίνωσε αυθόρμητα την υποτροφία ύψους 10.000 ευρώ προς τον 15χρόνο Δημήτρη Χατζή όταν άκουσε «τα κατορθώματα του» και προανήγγειλε ότι το βραβείο από φέτος θα ανέβει στις 75.000 ευρώ. Παράλληλα χορηγεί υποτροφίες στα εκπαιδευτήρια Δούκας, στα οποία σπούδασε και ο ίδιος, καθώς και στο London School of Economics.
Για να γυρίσουμε όμως στην τελευταία του επιχειρηματική δραστηριότητα, το easyfoodstore, που από την Παρασκευή άνοιξε ξανά τις πόρτες του με νέες ουρές να σχηματίζονται απ’ έξω, πρόθεση του όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν είναι να το φέρει και στην Ελλάδα, κόντρα στις προηγούμενες αποτυχίες επι ελληνικού εδάφους αλλά και συμβουλής του πατέρα του.
Στην χώρα μας έχει μετρήσει ήδη δύο αποτυχημένα λανσαρίσματα – easyinternetcafe και easycruise – ενώ η κουβέντα που του είπε ο πατέρα του όταν του είχε αναπτύξει τα σχέδια του για την δημιουργία της easyjet ήταν απόλυτη και ξεκάθαρη: «Όπου θέλεις εκτός από την Ελλάδα».
Ο χρόνος θα δείξει…