Αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή: υγεία και αισθητική σε ένα στάδιο

Αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή: υγεία και αισθητική σε ένα στάδιο

Η αποκατάσταση του µαστού µετά από μιααναγκαία ογκολογικά µαστεκτοµή αποτελεί µέρος της ολοκληρωµένης θεραπευτικής αντιµετώπισης για ασθενείς µε καρκίνο του µαστού.

Πρόκειται γιαμια επανορθωτική χειρουργική επέµβαση που πραγματοποιείται με διάφορες τεχνικές,οι οποίες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

  • Αποκατάσταση με χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, σε ένα ή δύο στάδια

  • Αποκατάσταση µε μεταμόσχευση αυτόλογων ιστών (δερματοµυϊκών κρηµνών)

Η αποκατάσταση με τη χρήση ενθεμάτων αποτελεί τη συχνότερα χρησιμοποιούμενη, λόγω των απλούστερων και λιγότερο τραυματικών τεχνικών που εφαρμόζονται, με πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα. Η σημαντικότερη ωστόσο κατάκτηση της σύγχρονης Χειρουργικής Μαστού είναι η δυνατότητα, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χειρουργικό χρόνο το ογκολογικό – θεραπευτικό χειρουργείο, δηλαδή η μαστεκτομή με τον έλεγχο των μασχαλιαίων λεμφαδένων, και η αποκατάσταση του μαστού. Δεν απαιτείται δηλαδή, δεύτερο χειρουργείο, κάτι που αποτελεί επιθυμία των περισσότερων ασθενών.

Φυσικά απαιτείται σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένη τομή, ανάλογα με το είδος της μαστεκτομής, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η αφαίρεση του μαζικού αδένα και στη συνέχεια τοποθετείται το ειδικό ένθεμα σιλικόνης (ανάλογου σχήματος και όγκουμε τον μαστό που αφαιρέθηκε), υποστηριζόμενο με ειδικό συνθετικό βιοσυμβατό πλέγμα. Η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις δύο ημέρες και η μετεγχειρητική πορεία είναι σχετικά ανώδυνη. Φυσικά απαιτείται παρακολούθηση από την υπεύθυνη χειρουργική ομάδα. Η ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ειδικό στηθόδεσμο για έναν περίπου μήνα και μέσα σε διάστημα 15 ημερών μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Με την συγκεκριμένη τεχνική αποφεύγεται το δεύτερο χειρουργείο, άρα μειώνεται ο χειρουργικός κίνδυνος και η ταλαιπωρία της ασθενούς. Το βασικότερο πλεονέκτημα όμως είναι πως η ασθενής έχει άμεσα ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην καλή της ψυχολογία και στην διατήρηση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής της, μετά από αυτή την σοβαρή περιπέτεια.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ασθενείς. Επιλέγεται κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις υποδόριας μαστεκτομής,όπου είναι δυνατή ογκολογικά η διατήρηση του δέρματος του μαστού ή ακόμη και του συμπλέγματος θηλής- θηλαίας άλω. Μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ένα πάσχοντα μαστό, οπότε συνοδεύεται συνήθως από μια επέμβαση συμμετρικοποίησης του υγιούς μαστού και σαφώς σε αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή, όπου παρουσιάζει και τα πιο ομοιογενή αισθητικά αποτελέσματα, έχει δε σαφή ένδειξη σε περιπτώσεις προφυλακτικής αμφοτερόπλευρης μαστεκτομής. Παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν για την επιλογή της άμεσης σε ένα στάδιο αποκατάστασης είναι ο τύπος και η έκταση της κακοήθειας, το μέγεθος του μαστού και η ποιότητα του δέρματος, η ηλικία και οι προσδοκίες της ασθενούς, η προηγηθείσα ακτινοβολία, το κάπνισμα, παράγοντες συννοσυρότητας κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες:www.liakouparaskevi.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα