Αποκλειστικό: Ποιοι θα δικαιούνται δωρεάν την προληπτική αγωγή για τον HIV/AIDS

Αποκλειστικό: Ποιοι θα δικαιούνται δωρεάν την προληπτική αγωγή για τον HIV/AIDS
Προφυλακτική αγωγή PrEP κατά του HIV Victoria Gnatiuk/Alamy Stock/VISUALHELLAS.GR

Αναλυτικά η λίστα και οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες που επιθυμού να λάβουν την προληπτική αγωγή (PrEP). Σε ποιους γιατρούς θα πρέπει να απευθυνθούν, τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν, από πού θα προμηθευτούν τα φάρμακα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS είναι η 1η Δεκεμβρίου, και φέτος για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, έχουν γίνει πραγματικές τομές, οι οποίες έχουν στόχο να μειώσουν κι άλλο τα κρούσματα του ιού HIV στη χώρα μας.

Τώρα, το υπουργείο Υγείας, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και εξασφαλίζει για τους περισσότερους πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα δωρεάν προληπτική αγωγή για τον HIV/AIDS.

Πώς θα γίνεται αυτό; Σχεδόν όλοι όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να επισκεφτούν ειδικό λοιμωξιολόγο και να τους συνταγογραφήσει τα φάρμακα που θα λαμβάνουν είτε καθημερινά, είτε με συγκεκριμένο τρόπο, πριν από τη σεξουαλική επαφή.

Τα φάρμακα αυτά προφυλάσσουν κατά 99% από τη μετάδοση του ιού, ακόμη και στην περίπτωση που σπάσει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ.

«Σε αυτή τη φάση, δημιουργούμε τις κατηγορίες, τις οποίες θα αποζημιώνει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ και παράλληλα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο σε όσους δεν έχουν ενδείξεις, να μπορούν να λαμβάνουν τα χάπια ως προληπτικό μέτρο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.

Ποιοι θα δικαιούνται δωρεάν την προληπτική αγωγή PrEP

Και ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Υγείας, η οποία θα ρυθμίζει και τις λεπτομέρειες για τη διάθεση της αγωγής, το NEWS24/7 εξασφάλισε αποκλειστικές πληροφορίες για τις ομάδες πληθυσμού που θα περιλαμβάνει και πώς θα χορηγείται.

Συγκεκριμένα την αγωγή PrEP θα μπορούν να λάβουν δωρεάν:

  • Εργαζόμενοι στον χώρο του σεξ
  • Σύντροφοι οροθετικών ατόμων και
  • Άτομα που έχουν συχνές ευκαιριακές σεξουαλικές επαφές

Γενικότερα, την αγωγή θα δικαιούται οποιοσδήποτε κριθεί από τον γιατρό ότι είναι σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό HIV.

Μάλιστα, τα φάρμακα δεν θα χορηγούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, αλλά από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

Επίσης, η συνταγή θα είναι ανώνυμη, προκειμένου να διαφυλάσσεται η ταυτότητα του ατόμου που θα κάνει τη χρήση.

Ποιος γιατρός και πώς θα τα συνταγογραφεί

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Υγείας, τα φάρμακα θα μπορούν να συνταγογραφούν μόνο οι γιατροί που έχουν πιστοποιηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και την Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.

Πρόκειται για γιατρούς, λοιμωξιολόγους και δερματολόγους-αφροδισιολόγους, οι οποίοι ασκούν έργο σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

Πριν πάρει κάποιος τα φάρμακα, θα πρέπει να περάσει συνέντευξη από τον γιατρό, ώστε να κριθεί αν όντως ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για HIV/AIDS.

Επίσης, θα κάνει υποχρεωτικά εξετάσεις για τον HIV. Μάλιστα, σε πρώτη φάση υπήρχε σκέψη από τους ειδικούς να γίνεται και υποχρεωτικός έλεγχος και για τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όμως όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνεται τελικά στο βασικό πρωτόκολλο.

«Ωστόσο, μπορεί να μην είναι υποχρεωτικό, αλλά θα συστήνουμε στους πολίτες να κάνουν έλεγχο για ΣΜΝ. Αν κάποιος είναι θετικός σε οποιονδήποτε ιό, τότε θα υποβάλλεται σε θεραπεία και ακολούθως θα του χορηγούνται τα φάρμακα της PrEP», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μάριος Λαζανάς, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.

Πώς θα λαμβάνονται τα φάρμακα της PrEP

Υπάρχουν δύο τρόποι λήψης της προφυλακτικής αγωγής. Ο πρώτος είναι η καθημερινή λήψη ενός χαπιού και ο δεύτερος η λήψη πριν τη σεξουαλική επαφή (event-based λήψη).

Στη δεύτερη περίπτωση το άτομο λαμβάνει δύο χάπια από 2 έως 24 ώρες πριν από την πιθανή έκθεση (δηλαδή πριν από κάποια σεξουαλική επαφή) και στη συνέχεια ένα χάπι ημερησίως μέχρι δύο ημέρες μετά την τελευταία πιθανή σεξουαλική έκθεση.

Παρόλο που ο πρώτος τρόπος λήψης έχει μελετηθεί περισσότερο και οι δύο δείχνουν να είναι αποτελεσματικοί στην πρόληψη της μετάδοσης του ιό HIV.

Σε χαμηλότερα 11ετίας τα κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2022, δηλώθηκαν 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4 ανά 100.000 πληθυσμού), ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που δηλώθηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα τελευταία 11 χρόνια.

Διαχρονικά, οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.

Στη χώρα μας από την εμφάνιση του ιού, έχουν καταγραφεί 19.731 περιστατικά HIV λοίμωξης.

Από αυτά, τα 4.587 έχουν εκδηλώσει AIDS και 11.908 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ την ίδια στιγμή, έχουν χάσει τη ζωή τους 3.309 συνάνθρωποί μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα