Δωρεάν τα φάρμακα για την πρόληψη του HIV – Ποιες ομάδες αφορά

Δωρεάν τα φάρμακα για την πρόληψη του HIV – Ποιες ομάδες αφορά
Το χάπι που θα λαμβάνεται πριν από το σεξ και σταματά τη μετάδοση του HIV Getty Images/iStockphoto

Στη δημιουργία του νομικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο θα χορηγούνται δωρεάν ή με μικρή συμμετοχή τα προληπτικά φάρμακα για το HIV/AIDS, προχωρά άμεσα το υπουργείο Υγείας. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεσή τους.

Η σημασία της πρόληψης του HIV/AIDS και η χορήγηση του προληπτικού φαρμάκου (PrEP), που σύντομα θα διατίθεται δωρεάν σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, συζητήθηκε το βράδυ της Κυριακής (27 Νοεμβρίου) στην εκδήλωση «Γιατί πρέπ’. Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του HIV».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Θανάσης Πλεύρης, «σε αυτή τη φάση δημιουργούμε τις κατηγορίες, τις οποίες θα αποζημιώνει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ και παράλληλα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο σε όσους δεν έχουν ενδείξεις, να μπορούν να το λαμβάνουν ως προληπτικό μέτρο».

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν την αγωγή, ενώ κάποιοι άλλοι θα την πληρώνουν είτε από την τσέπη τους, είτε με μικρή συμμετοχή.

«Πρόκειται για αυτονόητα πράγματα κοινής λογικής και είναι ντροπή για την πολιτεία που δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταλήξει εδώ και χρόνια στο συμπέρασμα ότι και για τον HIV, η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία, ειδικά για τη μείωση των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό.

Στη χώρα μας είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες από το «2015, όμως δεν νομοθετήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα η προληπτική αγωγή», ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ).

Πώς θα λαμβάνονται τα φάρμακα

Υπάρχουν δύο τρόποι λήψης της προφυλακτικής αγωγής, όπως ανέφερε ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή.

Ο πρώτος είναι η καθημερινή λήψη ενός χαπιού και ο δεύτερος η λήψη πριν τη σεξουαλική επαφή (event-based λήψη).

Στη δεύτερη περίπτωση το άτομο λαμβάνει δύο χάπια από 2 έως 24 ώρες πριν από την πιθανή έκθεση (δηλαδή πριν από κάποια σεξουαλική επαφή) και στη συνέχεια ένα χάπι ημερησίως μέχρι δύο ημέρες μετά την τελευταία πιθανή σεξουαλική έκθεση. Παρόλο που ο πρώτος τρόπος λήψης έχει μελετηθεί περισσότερο και οι δύο δείχνουν να είναι αποτελεσματικοί στην πρόληψη της μετάδοσης του ιό HIV.

Επίσης, όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να πάρουν τα φάρμακα, θα περνούν από αξιολόγηση από ειδικούς γιατρούς.

«Δεν θα υπάρχει ένα πανέρι που θα παίρνει όποιος θέλει το φάρμακο. Θα περνάει συνέντευξη από ειδικό γιατρό, θα κρίνεται αν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας και γιατί πρέπει να πάρει το χάπι. Επίσης, θα πρέπει να κάνει πρώτα εξέταση και για τον HIV και για τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», ανέφερε ο κ. Λαζανάς.

Εξι δράσεις για τον HIV

Ο Θανάσης Πλεύρη ανέφερε ότι τους 14 μήνες που είναι υπουργός Υγείας, έχει αναλάβει έξι σημαντικές δράσεις για την αντιμετώπιση όχι μόνο της λοίμωξης, αλλά και του στίγματος στην ελληνική κοινωνία.

  • Η πρώτη αφορούσε την κατάργηση του εντύπου για την αιμοδοσία, η οποία δεν επέτρεπε σε ομοφυλόφιλους να δώσουν αίμα. Μάλιστα, όπως τόνισε, η απόφασή του ήταν κόντρα στην απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά
  • Η δεύτερη αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων
  • Το δικαίωμα της αναδοχής και της υιοθεσίας ατόμων που έχουν HIV και βρίσκονται υπό θεραπεία, ήταν η τρίτη πρωτοβουλία
  • Η τέταρτη αφορούσε την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής σε ανηλίκους (μέθοδοι που επιχειρούν να εξαναγκάσουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους ή την ταυτότητα του φύλου τους σε ψυχίατρο ή άλλο γιατρό)
  • Η πέμπτη δράση αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που πλέον δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιείται σε δημόσια δομή και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει στο Νοσοκομείο «Αττικόν»
  • Και η έκτη είναι η διάθεση της PrEP, η οποία είναι «πραγματικά μια επανάσταση για τη δημόσια υγεία και είμαστε στο τελικό στάδιο της σύνταξης του νομοσχεδίου που αναμένεται να είναι έτοιμο την 1η Δεκεμβρίου», όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα