Covid: Γιατί αυξάνονται εκθετικά τα κρούσματα με βαριά νόσηση

Διαβάζεται σε 5'
covid
Covid-19 Vitaliy Timkiv/AP Photo

Περίπου 18% κάθε εβδομάδα αυξάνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται με λοίμωξη Covid. Γιατί συμβαίνει αυτό, εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μεγάλη αύξηση στους ασθενείς με λοίμωξη Covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία καταγράφει η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, πριν από 3 εβδομάδες (εβδομάδα 47, από 20 έως 26 Νοεμβρίου), ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία όλης της χώρας ήταν 838.

Μία εβδομάδα αργότερα (εβδομάδα 48, από 27 Νοεμβρίου έως 03 Δεκεμβρίου), ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 18,2% και οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid έφτασαν τους 991.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε εκ νέου αύξηση των νοσηλευόμενων κατά 18,6% και οι ασθενείς σε νοσηλεία έφτασαν τους 1.176.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ούτε αύξηση στον αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ, ούτε στους θανάτους, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

«Είναι φυσικό με την πτώση της θερμοκρασίας να αυξάνονται τα κρούσματα, άρα και οι νοσηλείες, όμως δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί προς το παρόν. Αύξηση αναμένεται και τις επόμενες  εβδομάδες, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις που θα μας αναγκάσουν να λάβουμε μέτρα», εξηγεί μιλώντας στο NEWS 24/7 ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί ότι στον αριθμό των ατόμων υπό νοσηλεία που φαίνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ να αυξάνονται, υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλο λόγο, και παράλληλα βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό.

Μικρή πίεση από τις νοσηλείες Covid σε ΜΕΘ

Αναφορικά με τους ασθενείς που νοσούν βαριά και χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ο αριθμός τους δεν είναι μικρός.

«Ο αριθμός των νοσηλειών στις ΜΕΘ δείχνει ότι υπάρχει ένα βαρύ αποτύπωμα, που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία έχουν ένα σημαντικό βάρος να αντιμετωπίσουν, παρόλα αυτά όμως μπορούν να λειτουργήσουν», εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων την τελευταία εβδομάδα ήταν 26 (21 την προηγούμενη εβδομάδα) και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται σήμερα διασωληνωμένοι είναι 59 (54 την προηγούμενη εβδομάδα).

Ο κ. Μαγιορκίνης πάντως, εκτιμά ότι σύμφωνα πάντα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες

Παράλληλα, ο ίδιος κάνει στους πολίτες δύο βασικές συστάσεις.

Η πρώτη αφορά τα εμβόλια. «Τα εμβόλια πρέπει να κάνουν όλοι οι ευάλωτοι, καθώς τους προσφέρουν μεγάλη προστασία από τη ΜΕΘ, τη βαριά νόσηση και τον θάνατο, αλλά παράλληλα μειώνουν και τις πιθανότητες να η λοίμωξη να τους αφήσει κάποιο πρόβλημα».

Η δεύτερη αφορά τα τεστ και τα φάρμακα και πάλι στις ίδιες ομάδες πολιτών.

«Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν τεστ όσοι έχουν πρώιμα συμπτώματα, ώστε αν διαγνωστούν θετικοί, να πάρουν τα φάρμακα όσο πιο άμεσα βγει θετικό το τεστ. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει βαριά συμπτώματα για να ζητήσει θεραπεία, θα πρέπει να το κάνει αμέσως. Κι αυτό διότι αν βαρύνουν τα συμπτώματα, η θεραπεία δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική», λέει ο καθηγητής.

Μέχρι σήμερα, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 130.000 επαναληπτικοί εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί περίπου 20.000 μελλοντικά ραντεβού για εμβόλιο.

Από τους εμβολιασμούς που διενεργήθηκαν ήδη, περίπου το 79,3% αφορά πολίτες άνω των 60 ετών, κάτι που σημαίνει πως οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στους ηλικιωμένους δεν ξεπερνούν τους 100.000.

Οι επιστήμονες έχουν θέσει ως στόχο να εμβολιαστούν όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ωστόσο και ένα ποσοστό άνω του 85% θα ήταν ικανοποιητικό.

Βαριά νόσηση και στο σπίτι

Πάντως, ολοένα και πιο συχνά είναι και τα περιστατικά βαριάς νόσησης και σε νέους και υγιείς, καθώς τα αντισώματα από τα εμβόλια και προηγούμενη νόσηση έχουν φθίνει με τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει περίπτωση τόσο η κυτταρική μνήμη, όσο και τα εναπομείναντα αντισώματα, να μην αναγνωρίζουν κάποιες από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, όπως την Kraken, η οποία υπάρχει στο 29% των δειγμάτων του πληθυσμού που νόσησε πρόσφατα.

ECDC: Να προετοιμάζονται επείγοντα και ΜΕΘ

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), καθώς καταγράφεται έξαρση των αναπνευστικών ιών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανή ανάγκη αύξησης του δυναμικού των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των ΜΕΘ (τόσο σε προσωπικό όσο και σε κλίνες), τόσο στα νοσοκομεία ενηλίκων όσο και στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι διοικητές και οι διευθυντές των νοσοκομείων θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν επίσης διαθέσιμοι πόροι, όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμός.

Η διασφάλιση της εκπαίδευσης του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων θα συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης για τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και στην αποφυγή κρουσμάτων εντός αυτών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας, σημειώνει το ECDC.

Αναφέρει, επίσης, ότι θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους κλινικούς γιατρούς πως, όταν ενδείκνυται, η έγκαιρη χρήση αντιιικών θεραπειών για την COVID-19 και τη γρίπη μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή ασθένεια σε ευάλωτες ομάδες. Η προφύλαξη από RSV για τα βρέφη μπορεί να εξετάζεται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα