Ποιος είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στην Ευρώπη και πώς προλαμβάνεται;

Ποιος είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στην Ευρώπη και πώς προλαμβάνεται;
Φωτογραφία αρχείου 123rf

Ο καρκίνος αυτός σχετίζεται στενά με τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Πώς μπορείς να τον προλάβεις;

Τα ποσοστά του καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, στο δυτικό κόσμο η αύξηση είναι ιδιαιτέρως αισθητή, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση πολλών καρκίνων παίζει η διατροφή και η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τωρινά στατιστικά στοιχεία.

Ο καρκίνος αυτός εντοπίζεται στο παχύ έντερο και στο ορθό και σχετίζεται στενά με τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που τρώνε συχνά φρούτα και λαχανικά, καθώς και τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, σελήνιο και ασβέστιο παρουσιάζουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πώς μπορείς να τον προλάβεις;

Αρχικώς, θα πρέπει να γνωρίζεις αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο παχύ έντερο, ατομικό ιστορικό με πολύποδες εντέρου ή ατομικό ιστορικό χρόνιας κολίτιδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να νοσήσει. Ωστόσο, με τη σωστή πρόληψη και φυσικά, τις τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο.

Η διατροφή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Κάνε συχνά εξετάσεις και διαπίστωσε αν η βιταμίνη D είναι σε επαρκή ποσοστά στον οργανισμό σου. Η έλλειψή της οδηγεί σε διάφορες παθήσεις μεταξύ των οποίων και κάποιες μορφές καρκίνου.

Προσπάθησε να αποφεύγεις να τρως κόκκινο κρέας (το λιπαρό του κομμάτι), ζάχαρη (γλυκά, αρτογλυκίσματα, χυμοί τυποποιημένοι) και λευκό αλεύρι.

Συνιστάται να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και σελήνιο.

Τέλος, θα πρέπει να τρως τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου.

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Η διάγνωση γίνεται εύκολα μέσω του τακτικού προληπτικού ελέγχου. Κατά περίπτωση ο γαστρεντερολόγος μπορεί να συστήσει κολονοσκόπηση, εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση, υπερηχογράφημα ή βαριούχο υποκλυσμό.

Σε περίπτωση που κατά την κολονοσκόπηση εντοπιστεί κάποιος πολύποδας εντέρου, προτείνεται η προληπτική αφαίρεσή του κατά τη διάρκεια της ίδιας εξέτασης, διότι μπορεί μελλοντικά να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα