Είναι γνωστό ότι άσκηση και διατροφή πάνε μαζί – Πώς τα συνδυάζεις είναι το ερώτημα

Είναι γνωστό ότι άσκηση και διατροφή πάνε μαζί – Πώς τα συνδυάζεις είναι το ερώτημα
Shutterstock

Μία διατροφολόγος και ένας γυμναστής παραθέτουν απλούς τρόπους για να εντάξουμε τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή στην καθημερινότητά μας, βελτιώνοντας αισθητά υγεία και ευεξία. Τι κάνουμε αν δεν προλαβαίνουμε και πως υποκαθιστούμε όσα μας στερεί ο περιορισμένος χρόνος;

Το τερπνόν της άσκησης μετά του ωφελίμου της διατροφής ή το ανάποδο; Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν σου φαίνεται περισσότερο ευχάριστο, αλλά και εύκολο ώστε να γίνει η ρουτίνα σου, είναι γνωστό πως αυτά τα δύο πάνε “πακέτο”. Αν η γυμναστική σου δεν ακολουθείται από σωστή διατροφή, ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς γιατί πραγματικά αθλείσαι, ενώ στην αντίστροφη περίπτωση, ίσως πρέπει να σκεφτείς σοβαρά επιτέλους να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου.
Για πολλούς ανθρώπους, ο συνδυασμός αυτών των δύο μοιάζει… βουνό. Για κάποιους, η πειθαρχία έστω και στο ένα εξ αυτών θυμίζει… Γολγοθά.

Κι όμως, υπάρχουν πολλές και μικρές αλλαγές που μπορείτε να εισάγετε στις καθημερινές σας συνήθειες, να τις παγιώσετε στη διάρκεια της ημέρας σας, να γίνουν η ρουτίνα σας και να κάνουν τη διαφορά. Οι τρόποι είναι πολλοί, ενώ οι λόγοι που πρέπει να το ξεκινήσετε άμεσα είναι σοβαροί: Θα δείτε ριζικές αλλαγές στην υγεία σας, καλύτερη φυσική κατάσταση στο σώμα σας, αντοχή, ενέργεια, καλύτερη ψυχολογία και θα ανοίξετε μία νέα σελίδα στην καθημερινότητά σας ακολουθώντας κάθε βασική αρχή της αυτοφροντίδας.

Οι βασικότεροι λόγοι, άλλωστε, για τους οποίους πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας την άσκηση και τη σωστή διατροφή, συμπίπτουν και με τον απώτερο σκοπό της αυτοφροντίδας, δηλαδή τη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη, καθώς και τη διαχείριση ήπιων συμπτωμάτων ασθενειών.

Να φροντίζουμε δηλαδή τον εαυτό μας, με καλλιέργεια συνηθειών που συνεισφέρουν σε όλα τα παραπάνω, με στόχο φυσικά τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας μας, την καλύτερη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, αλλά και τη μείωση της εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Shutterstock


Δεδομένου, λοιπόν, ότι άσκηση και διατροφή συμμαχούν ιδανικά για να εξασφαλίσουν έναν υγιή οργανισμό, αλλά με τον συνδυασμό τους να αποτελεί πρόκληση για πολλούς, επικοινωνήσαμε με μία διατροφολόγο και έναν γυμναστή, ζητώντας ορισμένα tips που μπορούν να φέρουν μικρές αλλαγές στη ρουτίνα μας, αλλά τεράστια αλλαγή και βελτίωση στην υγεία και ευεξία μας.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της σωστής διατροφής, πόσο της άσκησης και πόσο ο συνδυασμός τους; Τι μπορούν να κάνουν όσοι, λόγω φόρτου, υποχρεώσεων και άγχους δεν έχουν τη δυνατότητα, τον χρόνο ή ακόμη και την όρεξη για να αφοσιωθούν στην επίτευξη του ιδανικού συνδυασμού; Η γυμναστική και η προετοιμασία του φαγητού δεν απαιτούν χρόνο μόνο για να ακολουθηθούν, αλλά και έξτρα χρόνο προετοιμασίας.
Ένα χρήσιμο “εγχειρίδιο”, λοιπόν, για όσους δεν προλαβαίνουν να τα συνδυάσουν, ψάχνοντας εύκολους τρόπους για να ενισχύσουν τον οργανισμό τους, μαζί και κάποια σκευάσματα βιταμινών που θα συμπληρώσουν ισορροπημένα τη διατροφή μας.

Εν αρχή ην… η διατροφή

Η Μερόπη Παπουτσή είναι διατροφολόγος και δέχτηκε να μιλήσει στο NEWS 24/7, παραθέτοντας τα “πειστήρια” για τη σημασία της διατροφής, αλλά και ορισμένα tips για να την βάλουμε στη ζωή μας.
“Στον συνδυασμό διατροφής-άσκησης, η διατροφή είναι το βασικό κομμάτι, γιατί μέσω αυτής τροφοδοτούμε και το σώμα με αυτά που χρειαζόμαστε, είτε για να αισθανθούμε καλύτερα είτε για να έχουμε ενέργεια και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Φυσικά και η συμβολή της άσκησης είναι αρκετά μεγάλη, ωστόσο αν θέλουμε να αποδώσουμε τη συμβολή τους ποσοστιαία αυτή είναι 60-40, δηλαδή 60% η σημασία της διατροφής και 40% της άσκησης”, λέει αρχικά και προσθέτει: “Ειδικά στον σύγχρονο άνθρωπο, ηλικίας 25-55 ετών που είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στη δουλειά μας, η διατροφή πρέπει να γίνει ρουτίνα. Δηλαδή κάποιες συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε και να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας χωρίς να μας επιβαρύνουν και να μας προσθέτουν άγχος για την προετοιμασία.

Το πιο απλό πράγμα είναι να έχουμε μόνιμα μαζί μας ξηρούς καρπούς. Είναι από τα πιο εύκολα σνακ που μπορούμε να έχουμε και μας δίνει ενέργεια, αφού είναι άμεση πηγή ενέργειας, ειδικά οι πιο λιπαροί καρποί όπως τα κάσιους και τα καρύδια, που θα μας τονώσουν. Αν μπορούν να συνδυαστούν με ένα φρέσκο φρούτο ή ένα αποξηραμένο φρούτο, ακόμα καλύτερα. Οι χουρμάδες για παράδειγμα είναι ένα εξαιρετικό φρούτο το οποίο δεν το συνηθίζουμε δυστυχώς. Πράγματα που δεν θέλουν ψυγείο είναι οι ρυζογκοφρέτες, καλαμπογκοφρέτες, κράκερς, πολύσπορα κριτσίνια, ενώ φυσικά δεν υπάρχει καλύτερο σνακ από το γιαούρτι, με μέλι ή φρούτα. Καλές εναλλακτικές επιλογές για μεσημεριανό μπορεί να είναι μία σαλάτα με κάποιο είδος πρωτεΐνης (κοτόπουλο ή ψάρι), είτε κάποιο σάντουιτς ολικής, είτε κάποια σαλάτα οσπρίων.

Όσο για το βραδινό, όπου γίνονται και τα μεγαλύτερα λάθη και εκεί είναι που πρέπει να προσέξουμε, θα πρέπει να αρκεστούμε σε μία μερίδα φαγητού. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αποκλειστικά κάτι στεγνό, μπορεί να είναι και παστίτσιο ας πούμε. Το βασικότερο tip για μένα είναι ότι, επειδή το φαγητό πρέπει να το χαιρόμαστε και όχι να το δαιμονοποιούμε, θα πρέπει ό,τι κάνουμε να το κάνουμε με ευχαρίστηση, αποφεύγοντας ωστόσο τις ακρότητες”.

Shutterstock

Πώς, όμως, μπορούμε να ενισχύσουμε τη διατροφή μας αν δεν προλαβαίνουμε να ακολουθήσουμε πιστά τα παραπάνω; “Οι βιταμίνες είναι ένα μεγάλο κομμάτι. Πάντοτε δρουν συμπληρωματικά, δηλαδή δεν μπορούμε να βασιστούμε στην πρόσληψη βιταμινών, ενώ πηγαίνουν με τις εποχές. Τώρα δηλαδή ο κόσμος έχει ανάγκη για ενίσχυση ανοσοποιητικού οπότε πάμε πιο πολύ σε βιταμίνες C και B και γενικότερα σκευάσματα που δίνουν ενέργεια και τονώνουν το σώμα. Όσο ανοίγει το σώμα έχουμε ανάγκη για ενυδάτωση, δηλαδή για ηλεκτρολύτες, με βιταμίνες όπως μαγνήσιο για παράδειγμα. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή των σκευασμάτων, αρκεί να προσέχουμε τι σκευάσματα παίρνουμε.

Το μέγιστο αποτέλεσμα, χάρη στο σωστό συμπλήρωμα

Αν η διατροφή πλαισιωθεί με τη γυμναστική, τότε είναι βέβαιο πως έχουμε φτάσει όσο πιο κοντά μπορούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Δημήτρης Ανδριανόπουλος, Personal Trainer στο επάγγελμα, εξηγεί ποια είναι τα οφέλη της άσκησης, δίνοντας και ένα “πρόγραμμα” εκγύμνασης με απλά tips για να γίνει η νέα μας συνήθεια.

“Τα οφέλη της άσκησης είναι πάρα πολλά και σημαντικά για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η άσκηση θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ας δούμε αρχικά κάποια από τα βασικότερα οφέλη που έχουμε από την άσκηση για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την σημαντικότητα:

•Αύξηση μυϊκής δύναμης
•Αύξηση καρδιοαναπνευστικής αντοχής και μείωση της αρτηριακής πίεσης
•Αύξηση ευλυγισίας, ισορροπίας
•Ενίσχυση μεταβολισμού καθώς και του ανοσοποιητικού
•Αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει την θέση σώματος(ορθοσωμία)
•Μείωση σωματικού βάρους και ανάπτυξη αλιπής μυϊκής μάζας
•Μείωση άγχους
• Μείωση τραυματισμών
•Πρόληψη παθήσεων όπως οστεοπόρωση καθώς και μείωση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

Ο συνδυασμός της άσκησης με την σωστή διατροφή μπορεί να επιφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα καθώς τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα συστατικά που είναι απαραίτητα για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας”.

Γυμναστική στο σαλόνι σου Shutterstock

Καλά ως εδώ. Αλλά τι κάνω αν δεν μπορώ; “Μια από τις παγίδες που κρύβει η άσκηση είναι ότι θα πρέπει να δεσμευτούμε σε ένα πρόγραμμα εντατικής άσκησης για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη.

Παρ όλα αυτά υπάρχουν πολλές λύσεις για να εντάξουμε την άσκηση στην ζωής μας, ακόμα και χωρίς την χρήση γυμναστηρίου σε κάποιες περιπτώσεις.

Ας δούμε με ποιους τρόπους θα μπορούσε να συμβεί αυτό:

1. Μία λύση είναι το τρέξιμο σε ένα κοντινό μας πάρκο ή σε κάποιο γήπεδο στο οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση. Βάσει ερευνών, 30 λεπτά χαμηλής προς μέτριας έντασης για τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά.

2. Aλλαγές στην καθημερινότητα μας όπως η χρήση σκαλοπατιών αντί ανελκυστήρα, η χρήση ποδηλάτου αντί για τα μέσα μεταφοράς και το καθημερινό περπάτημα αντί για την χρήση του οχήματος μας.

3. Ασκήσεις με το σωματικό μας βάρος όπως κάμψεις (push ups) καθίσματα (squat) σανίδες (planks) καθώς και ασκήσεις για ενδυνάμωση κοιλιακών και ραχιαίων. Όλες οι παραπάνω ασκήσεις δεν απαιτούν χρήση γυμναστηρίου ή εξοπλισμού καθώς μπορούμε να τις κάνουμε παντού ακόμα και στο σαλόνι του σπιτιού μας την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση.

4. Ο χορός θα μπορούσε να είναι και αυτός μια πολύ καλή μορφή άσκησης καθώς διασκεδάζουμε παράλληλα και το απολαμβάνουμε περισσότερο.

5. Εάν έχουμε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα με ελάχιστο χρόνο μπορούμε να οργανώσουμε μια εξόρμηση τις ημέρες που δεν δουλεύουμε για να κάνουμε μια πεζοπορία στην φύση ή να οργανώσουμε μια ομαδική δραστηριότητα όπως ένα παιχνίδι μπάσκετ, ποδοσφαίρου, τένις”.

Όπως τονίζει μάλιστα ο κ. Ανδριανόπουλος, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη ανταπόκριση του σώματος στις απαιτήσεις της γυμναστικής, όταν δηλαδή δούμε τα “δύσκολα” να έρχονται, η πρόσληψη βιταμινών μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό σύμμαχο του οργανισμού μας:

Οι βιταμίνες χρειάζονται, όχι μόνο για την καλύτερη απόδοση στην άσκηση αλλά και για την πιο γρήγορη ανάκαμψη του οργανισμού μας μετά την άθληση. Είναι απαραίτητες για την διατήρηση της υγείας καθώς και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Η έλλειψη κάποιων βιταμινών μπορεί να επηρεάσει την απόδοση μας κατά την άσκηση. Δεν θα μας δώσουν ενέργεια από μόνες τους αλλά θα μας βοηθήσουν σημαντικά στην απορρόφηση ενέργειας από τις τροφές. Μια ισορροπημένη διατροφή βάση των αναγκών μας η συχνή άθληση και η σωστή χρήση των βιταμινών θα μας αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα τόσο σε σωματικό όσο και στο ψυχολογικό επίπεδο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα