Γιατί είναι δυσαρεστημένοι γιατροί και ασθενείς από το ΕΣΥ

Διαβάζεται σε 3'
Διάδρομος στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταύρος»
Διάδρομος στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταύρος» NEWS 24/7

Δυσαρεστημένοι είναι ασθενείς και γιατροί από το δημόσιο σύστημα υγείας. Τι αναφέρουν στη μεγάλη έρευνα της GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν οι πολίτες της χώρα μας την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 56,9%, δηλώνει δυσαρεστημένος από τις υπηρεσίες που παρέχονται στη δημόσια υγεία (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ.).

Μόλις το 21,1% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ικανοποίησή του από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ένα ανησυχητικό εύρημα, καθώς η υγεία αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η πρόσβαση σε ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες είναι απαραίτητη για την ευημερία των πολιτών.

Μάλιστα, το 56,9% των δυσαρεστημένων, αναφέρει ότι τα πιο βασικά προβλήματα είναι η «όχι καλή οργάνωση» (75,4%), η «όχι καλή αναλογία προσωπικού-ασθενών» (69,4%), ενώ προβλήματα υπάρχουν στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των πολιτών, αντί πρώτα να απευθυνθεί στον προσωπικό γιατρό ή σε κάποιο κέντρο υγείας, πληρώνει από την τσέπη του ιδιώτη γιατρό.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 65,2% των πολιτών επισκέπτονται πρώτα ιδιώτη γιατρό, το 48,5% νοσοκομείο και μόλις το 4,4% Κέντρα υγείας.

Δημόσια και ιδιωτική υγεία

Δυσαρεστημένη εμφανίζονται οι Έλληνες και με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, καθώς οι πολίτες στην πλειονότητά τους (45,1%) είναι δυσαρεστημέμοι με τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Μόλις ένας στους τέσσερις Έλληνες (28,7%) είναι ικανοποιημένος με τις υπηρεσίες Υγείας.

Αυτό το ποσοστό είναι μεν χαμηλότερο από το ποσοστό των δυσαρεστημένων, αλλά δείχνει ότι υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού που είναι ευχαριστημένο με την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης που λαμβάνει.

Στο ίδιο πλαίσιο, ένας στους πέντε Έλληνες (23,5%) δηλώνει ότι είναι ούτε ικανοποιημένος ούτε δυσαρεστημένος με τις υπηρεσίες Υγείας. Αυτή η κατηγορία πολιτών ενδεχομένως να έχει μεικτές εμπειρίες, με κάποιες υπηρεσίες να τον ικανοποιούν και άλλες όχι.

Παράλληλα, το 69,8% εκτιμά ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια πληρώνει περισσότερα χρήματα για τις ιατρικές υπηρεσίες.

Έρευνα και σε γιατρούς

Η έρευνα της GPO πραγματοποιήθηκε και σε 720 γιατρούς, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις με τις μεγάλες αλλαγές που έχουν νομοθετηθεί στο ΕΣΥ.

Το 90% των γιατρών είναι υπέρ του να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Παράλληλα, για να επιλυθούν τα προβλήματα με τις ελλείψεις γιατρών στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές, το 96,4% των γιατρών ζητά κίνητρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί είναι η απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος από την πολιτεία, καθώς οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίες είναι τριτοκοσμικά.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα των γιατρών είναι οι γενικότερες ελλείψεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ακολουθούν ο περιορισμένος χρόνος για επιστημονική ενημέρωση και οι καθυστερήσεις στις πληρωμένες.

Ωστόσο, αυτό που επιθυμεί το 91,6% των γιατρών, είναι η αύξηση στους μισθούς τους, ώστε να φτάσουν στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Η ταυτότητα της έρευνας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Η έρευνα έγινε από την GPO από τις 7 έως τις 12 Μαρτίου 2024, σε 13 περιφέρειες της χώρας με αντιπροσωπευτική δειγματοληψία ανά περιφέρεια. Συμμετείχαν 1.108 άτομα άνω των 18 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα