Γιατί ο εγκέφαλός μας δεν πρέπει να ξενυχτά

Γιατί ο εγκέφαλός μας δεν πρέπει να ξενυχτά
Η πανδημία είχε συνέπειες στους εγκεφάλους των εφήβων. Getty Images/iStockphoto

Επιστήμονες από το Mass General Research Institute αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν πρέπει να λειτουργεί μετά τα μεσάνυχτα.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Mass General Research Institute, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, ανέπτυξε μια καινούργια θεωρεία με βάση την οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος ώστε να λειτουργεί μετά τα μεσάνυχτα. Παράλληλα τονίζουν ότι το να μένεις ξύπνιος μέχρι αργά οδηγεί συνήθως σε πιο παρορμητική συμπεριφορά και σε αποφάσεις υψηλού ρίσκου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού, ο τζόγος ή εγκληματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Network Psychology, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι το να μένεις ξύπνιος κατά τη διάρκεια της βιολογικής κιρκαδικής νύχτας (τη μέση της νύχτας για τους περισσότερους ανθρώπους) προκαλεί νευροφυσιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Αυτό κάνει τον άνθρωπο να βλέπει τον κόσμο πιο αρνητικά σε σχέση με την υπόλοιπη μέρα.

“Η βασική ιδέα είναι ότι από μια υψηλού επιπέδου, παγκόσμια, εξελικτική σκοπιά, το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι (κιρκάδιο) είναι συντονισμένο προς διαδικασίες που προάγουν τον ύπνο, όχι την εγρήγορση, μετά τα μεσάνυχτα”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ελίζαμπεθ Κλέρμαν, ερευνήτρια στο Τμήμα Νευρολογία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Η Κλέρμαν ελπίζει ότι η υπόθεσή τους θα οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες σχετικά με το πώς οι διαφορές ημέρας-νύχτας στους κιρκάδιους ρυθμούς μας επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, τη λήψη αποφάσεων και την εργασιακή απόδοση. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για αμέτρητους ανθρώπους που πρέπει να μείνουν ξύπνιοι στη μέση της νύχτας – συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, των πιλότων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν ότι η κατανόηση του πώς αλλάζει ο εγκέφαλος μετά τα μεσάνυχτα θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον περιορισμό της κατάχρησης ουσιών και την πρόληψη των αυτοκτονιών.

Παίρνουμε πιο εύκολα ρίσκα μετά τα μεσάνυχτα

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να καταπιαστούν με επιβλαβείς συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στατιστικά, τα περιστατικά αυτοκτονίας, η χρήση ναρκωτικών και το βίαιο έγκλημα είναι πιο συχνά το βράδυ. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές όταν πέσει το σκοτάδι, όπως να καταναλώσουν περισσότερο fast food, λίπη και υδατάνθρακες.

Οι συγγραφείς της μελέτης παραδέχονται ότι ορισμένα από αυτά μπορούν να εξηγηθούν χωρίς να τα αποδώσουμε απαραίτητα στον εγκέφαλο ενός ατόμου. Είναι προφανώς πιο εύκολο να διαπράττεις εγκλήματα ή να ξεφύγεις από ανθυγιεινές συνήθειες χάρη στο καμουφλάζ του σκότους — όταν υπάρχουν απλώς λιγότεροι άνθρωποι γύρω για να σε πιάσουν .

Ωστόσο, η ομάδα σημειώνει ότι υπάρχει επίσης μια βιολογική αιτία. Ο Klerman εξηγεί ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας αλλάζουν κατά τη διάρκεια ενός 24ώρου. Με απλά λόγια, οι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα με έναν τρόπο κατά τη διάρκεια της ημέρας και με εντελώς διαφορετικό τρόπο τη νύχτα.

Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν ότι το θετικό συναίσθημα – η τάση να βλέπει κανείς τα πράγματα με θετικό τρόπο– είναι υψηλότερο κατά τις πρωινές ώρες. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν το κιρκάδιο ρολόι ενός ατόμου είναι συντονισμένο για εγρήγορση. Από την άλλη πλευρά, η θετική επίδραση βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν το κιρκάδιο ρολόι προετοιμάζεται για ύπνο.

Τα επίπεδα αρνητικών επιδράσεων ανεβαίνουν στο υψηλότερο σημείο τους τη νύχτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα