Γιατί το αλκοόλ είναι εχθρός της καρδιάς της γυναίκας
Διαβάζεται σε 4'Ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα στις γυναίκες. Ποια είναι τα όρια.
- 01 Απριλίου 2024 06:56
Οι γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας που πίνουν κατά μέσο όρο περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με όσες πίνουν λιγότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaiser Permanente Northern California.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κατανάλωναν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, είχαν από 33% έως 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.
Μάλιστα, όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωναν, τόσο περισσότερα αυξάνονταν οι πιθανότητες για εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.
Όπως αποκαλύπτει η μελέτη, οι γυναίκες που έπιναν τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα, είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο σε σχέση με εκείνες που έπιναν με μέτρο.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη χρήση αλκοόλ μεταξύ των νέων και μεσήλικων γυναικών. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, οι γυναίκες που πίνουν περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα του ενός ποτού την ημέρα ή τείνουν να κάνουν κραιπάλες, διατρέχουν κίνδυνο για στεφανιαία νόσο», εξηγεί ο Τζαμάλ Ράνα, καρδιολόγος του Permanente Medical Group και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί στo Ετήσιo Επιστημονικό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στις αρχές Απριλίου και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού.
Όσο περισσότερο αλκοόλ, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 432.265 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 65 ετών, οι οποίοι είτε νοσηλεύτηκαν, είτε έκαναν εξετάσεις στον οργανισμό υγείας Kaiser Permanente Northern California.
Η ομάδα αποτελούνταν από περίπου 243.000 άνδρες και 189.000 γυναίκες που συμπλήρωσαν αξιολογήσεις μεταξύ 2014 και 2015, στις οποίες ανέφεραν την κατανάλωση αλκοόλ.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τις διαγνώσεις στεφανιαίας νόσου μεταξύ των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ακολούθησαν.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ:
- χαμηλή (ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα),
- μέτρια (τρία έως 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και τρία έως επτά ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες) ή
- υψηλή (15 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες).
Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν, επίσης, είτε ως συμμετέχοντες σε κραιπάλη είτε όχι, με την κραιπάλη να ορίζεται για τους άνδρες ως κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα ποτά σε μία μόνο ημέρα και για τις γυναίκες ως κατανάλωση περισσότερων από τρία ποτά την ημέρα, κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Δεν συμπεριλήφθηκαν όσοι ανέφεραν ότι δεν έκαναν χρήση αλκοόλ.
Κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου παρακολούθησης, 3.108 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο.
Τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ συσχετίστηκαν με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ανέφεραν έντονη επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ ή κραιπάλη, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και στεφανιαίας νόσου αποδείχθηκε ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των γυναικών, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Η στεφανιαία νόσος, γνωστή και ως καρδιακή νόσος, αναπτύσσεται όταν οι αρτηρίες της καρδιάς αδυνατούν να μεταφέρουν αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην καρδιά λόγω συσσώρευσης πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων.
Η καρδιοπάθεια είναι πλέον ο νούμερο 1 δολοφόνος των γυναικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Τα συμπτώματα διαφέρουν και συχνά δεν υπάρχουν μέχρι οι άνθρωποι να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή ή άλλο πρόβλημα, αναφέρεται σε έκθεση του NIH.
«Υπήρχε από καιρό η ιδέα ότι το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία αμφισβητούν αυτή την αντίληψη», καταλήγει ο δρ. Ράνα.