Γρίπη, RSV και στρεπτόκοκκος: Πόσο εύκολα μπορείς να κολλήσεις τον φετινό χειμώνα

Γρίπη, RSV και στρεπτόκοκκος: Πόσο εύκολα μπορείς να κολλήσεις τον φετινό χειμώνα
Πολλές από τις παθήσεις που ακούγονται ακίνδυνες, μπορούν να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο Eurokinissi/ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Τον αριθμό αναπαραγωγής των ιών και του βακτηρίου που αναμένεται να μας ταλαιπωρήσουν τον χειμώνα, περιγράφει στο NEWS 24/7 o καθηγητής Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνης. Ποιες συμβουλές δίνει στους γονείς ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας.

Το φαινόμενο γονείς να απομονώνουν πλήρως τα παιδιά τους με οποιαδήποτε συμπτώματα, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Άλλοι, πάλι, δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας, καθώς εκτιμούν ότι «γρίπη είναι θα περάσει».

Και καθώς τα κρούσματα, ειδικά της γρίπης, αυξάνονται στον παιδικό πληθυσμό και το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ούτε εγκύκλιο για τα σχολεία (η πιο πρόσφατη στο site του ΕΟΔΥ είναι 23 Ιανουαρίου 2020), δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τα κρούσματα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο μεταδοτικοί είναι οι ιοί και τα βακτήρια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον φετινό χειμώνα και απειλούν κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Πόσο εύκολα κολλάει η γρίπη

«Η γρίπη έχει μικρότερο αριθμό μεταδοτικότητας (R0, ρο μηδέν) από τον κορονοϊό. Κινείται μεταξύ 1 και 2. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που νοσεί, μπορεί να μολύνει ακόμη ένα με δύο άτομα. Αυτό παρατηρούμε σε αυτή τη φάση που εξαπλώνεται στην κοινότητα. Μάλιστα, μιλάμε για μεταδοτικότητα χωρίς προφυλάξεις, όπως είναι η μάσκα», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικός κλινικός ιολόγος.

Ο ίδιος λέει ότι ο αριθμός μεταδοτικότητας του κορονοϊού στα πιο πρόσφατα στελέχη, υπολογίζεται ότι είναι περίπου 5 με 6. Ωστόσο, επειδή το 90% των πολιτών έχει ανοσία είτε λόγω του εμβολίου, είτε επειδή έχει νοσήσει πρόσφατα, πρακτικά είναι κάτω από 5.

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι πιο μεταδοτικός και από τη γρίπη και από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιός (RSV)».

Ωστόσο, το ότι η γρίπη κολλάει πιο δύσκολα από τον κορονοϊό, δεν σημαίνει ότι όταν έχουμε κρούσμα στο σπίτι δεν θα πρέπει να λάβουμε μέτρα προστασίας.

«Αν στο σπίτι υπάρχει παππούς ή γιαγιά με υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει σίγουρα να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για να μην κολλήσουν, διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αλλά και για βρέφη κάτω των 6 μηνών», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Κώστας Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Επίσης, όπως τονίζει ο ίδιος, ουδείς γνωρίζει πόσο βαριά συμπτώματα θα του κάνει η γρίπη και πόσο θα τον ταλαιπωρήσει ή αν θα του κάνει επιπλοκές όπως η πνευμονία.

Όσον αφορά την απομόνωση των κρουσμάτων για την προστασία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, θα πρέπει «μέσα στο σπίτι να φοράμε μάσκα, να μην έχουμε πολύ συχνή επαφή με τον ασθενή και να πλένουμε τα χέρια μας. Επίσης, να μην στείλουμε το παιδί με τη γρίπη στο σχολείο. Δεν είναι νόσημα για ακραίες καταστάσεις, όπως ο κορονοϊός, αλλά θα πρέπει να λάβουμε κάποια βασικά περιοριστικά μέτρα και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Δεν φοβόμαστε, αλλά δεν είμαστε και χαλαροί τελείως», εξηγεί ο κ. Νταλούκας.

Η μεταδοτικότητα του RSV

Ο ιός RSV έχει υψηλότερο αριθμό μεταδοτικότητας από αυτόν της γρίπης, «τον υπολογίζουμε κάπου μεταξύ 2 με 3», εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.

Και σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν παιδιά και ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών.

«Αν προσβάλει παιδιά κάτω των δύο ετών, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους πνεύμονες και να προκαλέσει βρογχιολίτιδα, η οποία κάνει έντονα συμπτώματα δύσπνοιας, έντονο βήχα, καταρροή και ίσως πυρετό. Αυτό όμως που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι ότι στα βρέφη, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα», εξηγεί ο κ. Νταλούκας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή προ πανδημίας, το 1% έως 2% των μωρών κάτω των 6 μηνών με RSV λοίμωξη μπορεί να χρειαζόταν να νοσηλευτούν. Και σχεδόν όλα τα παιδιά είχαν νοσήσει με RSV μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Και στην περίπτωση αυτού του ιού, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα μέτρα προστασίας που είχαμε πάρει τα προηγούμενα χρόνια για τον κορονοϊό, όπως η κοινωνική απόσταση, το κλείσιμο των σχολείων κ.λπ. δεν επέτρεψαν στα παιδιά να κολλήσουν.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ακόμη πολλά παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στον RSV και έτσι αυξάνονται τα κρούσματα.

Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή χορηγείται και στην Ελλάδα σε παιδιά και βρέφη που είναι υψηλού κινδύνου μία ανοσοπροφύλαξη, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί ενός τύπου εμβόλιο, καθώς προστατεύει τα παιδιά από τη νόσο.

Το RSV μπορεί να μεταδοθεί όταν οι άνθρωποι αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες και ακολούθως βάζουν το χέρι στο στόμα ή στο μάτι. Εξαπλώνεται επίσης μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Δηλαδή περίπου όπως όλοι οι ιοί του αναπνευστικού.

Επομένως, είναι καλή ιδέα να απολυμαίνουμε επιφάνειες, ιδιαίτερα σε χώρους όπως κέντρα ημερήσιας φροντίδας, όπου τα μικρά παιδιά αγγίζουν συνεχώς πράγματα, φτερνίζονται πάνω σε πράγματα και μετά τα βάζουν στο στόμα τους.

Τα συμπτώματά του είναι συνήθως ήπια, όπως βήχας, καταρροή και πυρετός και η διάγνωση γίνεται μόνο με εξέταση σε νοσοκομείο και όχι με self test στο σπίτι.

Γι’ αυτό, στην περίπτωση που ένα παιδί κάτω των τριών ετών εμφανίσει τέτοια συμπτώματα και ειδικά αν έχει υποκείμενα νοσήματα, καλό θα είναι να κάνει το ειδικό τεστ.

Η μεταδοτικότητα του στρεπτόκοκκου

Ο στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο και όχι ιός. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί, να έχουν το βακτήριο είτε στο στόμα, είτε στο δέρμα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην το γνωρίζουν, διότι δεν κάνει σε όλους συμπτώματα.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε και να υπολογίσουμε τη μεταδοτικότητά του, λέει ο κ. Μαγιορκίνης.

«Ο ιός θα πρέπει να μολύνει κύτταρα και να κάνει τον κύκλο του, τα βακτήρια είναι έξω από τα κύτταρα και συνήθως δεν μας δημιουργούν πρόβλημα. Έχουν τελείως διαφορετική η βιολογία τους», εξηγεί ο ίδιος.

Τα προβλήματα με την αύξηση κρουσμάτων και τους θανάτους παιδιών στη Βρετανία και την Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες, δεν ήταν αναμενόμενα, γι’ αυτό και έχουν τραβήξει την προσοχή των ειδικών.

«Συνήθως νοσούν τα πιο μικρά παιδιά που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Και αν ένα παιδί νοσήσει, θα πρέπει άμεσα να λάβει αντιβίωση, διότι υπάρχει κίνδυνος να κάνει επιπλοκές. Μπορεί μάλιστα να προσβάλει την καρδιά και τους νεφρούς», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πριν την ανακάλυψη της πενικιλίνης, δηλαδή όταν δεν υπήρχε αντιβίωση, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με στένωση βαλβίδας στην καρδιά, λόγω του στρεπτόκοκκου.

«Έκαναν αυτό που λέμε ρευματικό πυρετό, ο οποίος κάνει αντίδραση στο ανοσοποιητικό και προσβάλει την καρδιά και τους νεφρούς, προκαλεί δηλαδή και σπειραματονεφρίτιδα», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ωστόσο, αν κάποιος δεν έχει συμπτώματα, τότε δεν πρόκειται να έχει κανένα πρόβλημα με την καρδιά και τους νεφρούς του.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και να ζητήσουν άμεσα διάγνωση από ειδικό είναι αμυγδαλίτιδα και πυρετός και σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιδί θα πρέπει άμεσα κάνει εξέταση και να πάρει αντιβίωση, πριν το βακτήριο προλάβει να προσβάλει καρδιά ή νεφρούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα