Η έντονη άσκηση μειώνει τους θανάτους στις γυναίκες

Η έντονη άσκηση μειώνει τους θανάτους στις γυναίκες
Ζευγάρι που κάνει τζόκινγκ 123RF

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι γυναίκες που γυμνάζονται πιο έντονα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτων από όλες τις αιτίες.

Αποδεδειγμένη από χιλιάδες μελέτες είναι η ευεργετική δράση της ήπιας άσκησης για τον οργανισμό μας. Νέα μελέτη όμως επισημαίνει πως ειδικά για τις γυναίκες η έντονη άσκηση έχει ακόμη περισσότερα οφέλη καθώς μειώνει σημαντικά τη θνητότητα από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο αλλά και άλλες αιτίες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το συγγραφέα μελέτης, που παρουσιάστηκε χθες στο επιστημονικό συνέδριο EuroEcho 2019, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, Δρ. Jesús Peteiro, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου A Coruña της Ισπανίας η καλή φυσική κατάσταση προστατεύει από το θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Όπως αναφέρεται, η άσκηση είναι καλή για την υγεία και τη μακροζωία, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με την επίδραση στον οργανισμό των γυναικών είναι σπάνιες.

Οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες, επομένως χρειάζονται ειδικές μελέτες. Η μελέτη που παρουσιάστηκε εξέτασε την ένταση της άσκησης σε σχέση με την καρδιακή λειτουργία αλλά και τη σχέση της επίσης με το προσδόκιμο ζωής. Περιελάμβανε 4.714 ενήλικες γυναίκες με υποψία στεφανιαίας νόσου. Οι συμμετέχουσες περπατούσαν ή έτρεχαν σε ένα διάδρομο γυμναστικής, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση μέχρι να φτάσουν σε επίπεδο εξάντλησης. Η άσκηση προσομοίαζε με γρήγορο ανέβασμα 4 ορόφων ή πολύ γρήγορο τριών ορόφων συνεχόμενα. Οι γυναίκες που τα κατάφεραν στη έντονη άσκησης συγκρίθηκαν με εκείνες με χαμηλή ικανότητα.

Κατά τη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 4,6 ετών, υπήρξαν 345 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα, 164 θάνατοι από καρκίνο και 203 θάνατοι από άλλες αιτίες. Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων για την εξαίρεση παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία, διαπιστώθηκε ότι η καλή ανταπόκριση των γυναικών στην άσκηση συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες αιτίες.

Ο ετήσιος ρυθμός θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος στις γυναίκες με χαμηλή ικανότητα άσκησης, σε σύγκριση με εκείνες που τα κατάφεραν στην έντονη άσκηση (2,2% έναντι 0,6%). Οι ετήσιοι θάνατοι από καρκίνο διπλασιάστηκαν σε ασθενείς με κακή, σε σύγκριση με την καλή ικανότητα έντονης άσκησης (0,9% έναντι 0,4%). Επίσης ο ετήσιος ρυθμός θανάτων από άλλες αιτίες ήταν περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερος σε εκείνες τις γυναίκες με χαμηλή ικανότητα, σε σύγκριση με την υψηλή ικανότητα έντονης άσκησης (1,4% έναντι 0,3%).

Ο Δρ Peteiro σημείωσε ότι οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες στη μελέτη ήταν γυναίκες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας: η μέση ηλικία ήταν 64 και το 80% ήταν μεταξύ 50 και 75 ετών.

“Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια για τις γυναίκες άνω των 60 και κάτω των 60 ετών, αν και η ομάδα κάτω των 50 ήταν μικρή” είπε ο Δρ Peteiro. Όσον αφορά στην απεικόνιση της καρδιάς, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας (ένας από τους θαλάμους άντλησης αίματος της καρδιάς) κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι ασθενείς με κακή καρδιακή λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης είχαν υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά η καρδιακή λειτουργία δεν προέβλεπε την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο ή άλλες αιτίες.

Ο Δρ Πιτεϊρο δήλωσε: «Μελετώντας τις δύο εξετάσεις μαζί, οι γυναίκες των οποίων η καρδιά λειτουργεί κανονικά κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι απίθανο να έχουν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, αλλά αν οι ικανότητες άσκησής τους είναι κακές, εξακολουθούν να κινδυνεύουν από θάνατο από καρκίνο ή άλλες αιτίες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα