Και όμως, ο θυμός καταστρέφει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το έντερο

Διαβάζεται σε 4'
Θυμωμένος οδηγός αυτοκινήτου, μία από τις πιο συχνές εικόνες της καθημερινότητάς μας
Θυμωμένος οδηγός αυτοκινήτου, μία από τις πιο συχνές εικόνες της καθημερινότητάς μας iStock

Δεν είναι μόνο θέμα κακής ψυχολογίας, ο θυμός επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο, το έντερο και την καρδιά, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Μπορεί ο θυμός να είναι ένα αρνητικό συναίσθημα, όμως, όπως εξηγούν ειδικοί, δεν μας χαλάει απλώς τη διάθεση και την ψυχολογία, αλλά βλάπτει και αρκετά από τα ζωτικά μας όργανα.

Θυμό νιώθουν όλοι οι άνθρωποι σε κάποιες φάσεις της ζωής τους. Είναι ένα συναίσθημα που όλοι νιώθουν. Δεν μπορείς για παράδειγμα να μην θυμώσεις όταν ένας οδηγός σου κόβει το δρόμο περνώντας με κόκκινο.

Αλλά το να θυμώνουμε πολύ συχνά ή να είμαστε θυμωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σωματική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο θυμός προκαλεί βλάβες στην καρδιά, τον εγκέφαλο και το γαστρεντερικό σύστημα, σύμφωνα με τους γιατρούς και πρόσφατες έρευνες.

Πώς επηρεάζει ο θυμός την καρδιά

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις του θυμού στην καρδιά.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, ο θυμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών επειδή επηρεάζει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση τριών διαφορετικών συναισθημάτων στην καρδιά:

  • του θυμού,
  • του άγχους και
  • της θλίψης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, μια ομάδα συμμετεχόντων κλήθηκε να κάνει μια εργασία που προκαλούσε θυμό και εκνευρισμό, μια άλλη ομάδα έκανε μια εργασία που προκαλούσε στρες, ενώ μια τρίτη ομάδα έκανε μια άσκηση σχεδιασμένη να προκαλέσει θλίψη.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε κάθε συμμετέχοντα, χρησιμοποιώντας μια μανσέτα αρτηριακής πίεσης για να συμπιέσουν και να απελευθερώσουν τη ροή του αίματος στο χέρι.

Εκείνοι που βρίσκονταν στην ομάδα των θυμωμένων είχαν χειρότερη ροή αίματος από τους υπόλοιπους και τα αιμοφόρα αγγεία τους δεν διαστέλλονταν αρκετά.

«Υποθέτουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, αν δέχεστε αυτές τις χρόνιες βλάβες στα αγγεία σας επειδή θυμώνετε συχνά, θα σας αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις», λέει ο δρ Daichi Shimbo, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πώς επηρεάζει ο θυμός το γαστρεντερικό σύστημα

Οι γιατροί έχουν βρει επίσης σύνδεση μεταξύ θυμού και γαστρεντερικού συστήματος.

Όταν κάποιος θυμώνει, το σώμα παράγει πολλές πρωτεΐνες και ορμόνες που αυξάνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Στο ίδιο πλαίσιο ενεργοποιείται επίσης και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ή το σύστημα «μάχης ή φυγής» όπως ονομάζεται.

«Αυτό, διοχετεύει το αίμα μακριά από το έντερο στους μεγάλους μύες, επιβραδύνει την κίνηση στον γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα», εξηγεί ο Stephen Lupe, διευθυντής Συμπεριφορικής Ιατρικής στο τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής της Cleveland Clinic.

Επιπλέον, ανοίγει ο χώρος μεταξύ των κυττάρων στην επένδυση του εντέρου, γεγονός που επιτρέπει σε περισσότερη τροφή και απόβλητα να περάσουν μέσα από αυτά τα κενά, προκαλόντας περισσότερη φλεγμονή που μπορεί να τροφοδοτήσει συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα.

Πώς επηρεάζει ο θυμός τον εγκέφαλο

Ο θυμός μπορεί να βλάψει και τις γνωσιακές μας λειτουργίες, λέει η Joyce Tam, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

Κι αυτό διότι επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον προμετωπιαίο φλοιό, την μπροστινή περιοχή του εγκεφάλου μας, που σχετίζεται με την προσοχή, τον γνωσιακό έλεγχο και την ικανότητά μας να ρυθμίζουμε τα συναισθήματα.

Ο θυμός μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες μπορούν να βλάψουν τα νευρικά κύτταρα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και στον ιππόκαμπο, λέει η Tam.

Η βλάβη στον προμετωπιαίο φλοιό μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων, την προσοχή και την εκτελεστική λειτουργία.

Ο ιππόκαμπος, εν τω μεταξύ, είναι το κύριο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται και με τη μνήμη.

Έτσι, όταν οι νευρώνες καταστρέφονται, αυτό μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μάθησης και διατήρησης πληροφοριών, λέει η Tam.

Οι ειδικοί συνιστούν σε ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι θυμώνουν συχνά να προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση και τη συχνότητα του θυμού τους και αν δεν τα καταφέρουν, να επισκεφτούν ψυχολόγο, προκειμένου να τους προτείνει τρόπους διαχείρισης του θυμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα