Οι Έλληνες καπνίζουν υπερβολικά – Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλες μέθοδοι διακοπής

Οι Έλληνες καπνίζουν υπερβολικά – Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλες μέθοδοι διακοπής
Sarah Johnson - flickr.com

Ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ιγνάτιος Οικονομίδης μιλά στον News 24/7 στους 88,6 για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ενδεδειγμένων μεθόδων διακοπής του καπνίσματος.

O Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διευθυντής Προληπτικής Καρδιολογίας στο Αττικό Νοσοκομείο κ. Ιγνάτιος Οικονομίδης, μίλησε στο News 24/7 στους 88,6 με αφορμή τη διάταξη 97 στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που γεννά ερωτήματα στον ιατρικό κόσμο διότι αναιρεί τη δικαιοδοσία του ίδιου του Υπουργείου Υγείας να εξετάζει την ύπαρξη πειστικών επιστημονικών στοιχείων για να μπορεί να καταλήγει στο αν κάποιο από τα νεότερα, εναλλακτικά, καπνικά προϊόντα είναι λιγότερο επιβλαβές από το τσιγάρο και να δίνει τη δυνατότητα στους καπνιστές να ενημερώνονται για αυτές τις επιλογές.

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη για εφαρμογή της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος, αλλά τους προβληματισμούς των ειδικών για το άρθρο 97.

«Οι Έλληνες είναι από τους βαρύτερους καπνιστές. Πάνω από 3.000 τσιγάρα ανά καπνιστή» δήλωσε ο κύριος Οικονομίδης στην εκπομπή «Πρωινό Τανγκό» με τους Αντώνη Φουρλή και Στέλλα Γκαντώνα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι η διακοπή του καπνίσματος, η οποία μειώνει κατά 50% το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τον αιφνίδιο θάνατο.

Αναφέρθηκε παράλληλα, στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, λέγοντας ότι σήμερα οι εγκεκριμένες μέθοδοι είναι είτε οι φαρμακευτικές, ή με νικοτινικούς παράγοντες, ή με χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Το πρόβλημα όμως, τονίζει, έγκειται σε βάθος χρόνου και στο ενδεχόμενο της υποτροπής, καθώς η εξάρτηση είναι και ψυχολογική – και σε αυτό το σημείο συχνά οι καπνιστές που επιλέγουν αρχικά τις φαρμακευτικές αγωγές, τελικά υποτροπιάζουν.

Ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, που θεωρείται από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας έχουν οι φαρμακευτικές αγωγές έναντι των άλλων (τον πρώτο χρόνο) σε ποσοστό 40%, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο ακολουθεί με ποσοστό 18% και οι νικοτινικοί παράγοντες με 9%.

Aκούστε απόσπασμα από την συνέντευξη του καθηγητή Καρδιολογίας Ιγνάτιου Οικονομίδη στο News 24/7.

Φωτογραφία: Sarah Johnson

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα