Καρπούζι: Έχει κάποιο όφελος για την υγεία ή είναι σκέτο νερό
Διαβάζεται σε 3'
Μπορεί να έχει αρκετή ζάχαρη, όμως το καρπούζι έχει εντυπωσιακά πολλές βιταμίνες. Πώς ωφελεί τον οργανισμό, ποιος είναι ο συνδυασμός που «απαγορεύεται» να κάνουμε.
- 09 Ιουλίου 2025 06:35
Το καρπούζι ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών και καλλιεργείται σε ευρεία κλίμακα σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 1.000 ποικιλίες.
Οι ιστορικοί διαφωνούν σχετικά με την προέλευσή του, αν και πολλοί την αποδίδουν σε διάφορες περιοχές της Αφρικής.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν το φρούτο εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς έχουν βρεθεί σπόροι σε έναν λιβυκό οικισμό που χτίστηκε πριν από 5.000 χρόνια.
Σήμερα, πάνω από τα μισά καρπούζια καλλιεργούνται στην Κίνα.
Πέρα από τη γεύση, τη δροσιά του και την ευκολία στην κατανάλωσή του, το καρπούζι έχει και αρκετά οφέλη στην υγεία, αν και έχει αρκετή ζάχαρη.
Τα οφέλη που έχει το καρπούζι στην υγεία
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε διάφορες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, περιέχει τη χημική ένωση λυκοπένιο, η οποία είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς και μπορεί να προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV).
Το καρπούζι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων:
Βελτιώνει τα αποτελέσματα άσκησης
Το καρπούζι είναι μια εξαιρετική πηγή ενός αμινοξέος γνωστού ως κιτρουλίνη.
Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το αμινοξύ μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών, βελτιώνοντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα και ενισχύοντας την απόδοση κατά την άσκηση.
Αυτά τα οφέλη είναι πιο εμφανή σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν συμπληρώματα κιτρουλίνης.
Καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Η κιτρουλίνη που βρίσκεται στο καρπούζι συνδέεται με την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η έλλειψη κιτρουλίνης μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση σε άτομα με φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η σήψη.
Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας
Έρευνες δείχνουν ότι το καρπούζι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση στον αστράγαλο.
Η αρτηριακή πίεση στον αστράγαλο μπορεί να χρησιμεύσει ως προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακής θνησιμότητας.
Μειωμένος κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Οι βιταμίνες Α και C που βρίσκονται στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Διατροφικά στοιχεία
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία κολλαγόνου για το δέρμα και βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το σίδηρο.
Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ακόμη και σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Αυτό το καθιστά ένα μοναδικά ενυδατικό τρόφιμο.
Το καρπούζι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή:
Βιταμίνης Α
Βιταμίνης Β5
Μαγνησίου και
Καλίου.
Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα
Μια φέτα καρπούζι περιέχει:
Θερμίδες: 46
Πρωτεΐνες: 0,9 γραμμάρια
Λιπαρά: 0,2 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 11,6 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 0,6 γραμμάρια
Ζάχαρη: 9,5 γραμμάρια
Πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν τρώτε μεγάλες ποσότητες καρπουζιού
Αν και το καρπούζι περιέχει πολλές σημαντικές βιταμίνες, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Αυτό μπορεί να το κάνει μια κακή επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη ή για όσους προσπαθούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε λυκοπένιο μπορεί να είναι προβληματική όταν καταναλώνεται μαζί με αλκοόλ. Άρα, μην πίνετε κοκτέιλ με αλκοόλ και καρπούζι.
Η ταυτόχρονη κατανάλωση των δύο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του ήπατος.