Καταρροή, μπούκωμα, ερεθισμένος λαιμός: Ποια συστατικά της φύσης μπορούν να μας ανακουφίσουν

Διαβάζεται σε 7'
Καταρροή, μπούκωμα, ερεθισμένος λαιμός: Ποια συστατικά της φύσης μπορούν να μας ανακουφίσουν
PEXELS

Καταρροή, μπούκωμα, ερεθισμένος λαιμός και βάρος στο στήθος είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που πρόκειται να ταλαιπωρήσουν αρκετούς από εμάς το επόμενο διάστημα.

Η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης πλησιάζει και οι εξάρσεις με τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος θα αρχίσουν να γίνονται ολοένα και πιο συχνά από τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου.

Καταρροή, μπούκωμα, ερεθισμένος λαιμός και βάρος στο στήθος είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που πρόκειται να ταλαιπωρήσουν αρκετούς από εμάς το επόμενο διάστημα.

Για ακόμα καλύτερη μείωση των συμπτωμάτων που διαταράσσουν την ομαλή καθημερινότητά μας, υπάρχουν φάρμακα η σύσταση των οποίων περιέχει φυσικά συστατικά ως δραστικές ουσίες, τα οποία κυκλοφορούν εδώ και περισσότερα από 130 χρόνια σε 71 χώρες του κόσμου, κάτι που σημαίνει ότι έχουν αποδείξει τα ευεργετικά τους οφέλη στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού από τις λοιμώξεις του χειμώνα.

Το Vicks Vaporub, όπως έχει φανεί από την κλινική εμπειρία, αλλά και από επιστημονικές μελέτες, είναι το αποσυμφορητικό που βοηθάει με φυσικό τρόπο, σε κάποιες περιπτώσεις και σε συνδυασμό με τα φάρμακα που θα προτείνει ο γιατρός σας, στην ταχύτερη μείωση των συμπτωμάτων της λοίμωξης.

Το Vicks, που οι περισσότεροι γνωρίσαμε στην παιδική μας ηλικία, περιέχει μενθόλη, έλαιο ευκάλυπτου, καμφορά, τερεβινθέλαιο, θυμόλη και άλλα φυσικά συστατικά, τα οποία έχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα την ιδιότητα να μειώνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Η ανακουφιστική δύναμη των θεραπευτικών ατμών

Πέρα από τη φυσική δράση, ακόμα ένα πλεονέκτημα του Vicks είναι ότι δεν το λαμβάνουμε από το στόμα σαν χάπι, αλλά απλώς το εισπνέουμε.

Αυτό σημαίνει ότι από τη μία λειτουργεί συμπληρωματικά των φαρμάκων, από την άλλη ότι δεν έχει ούτε αλληλεπιδράσεις με άλλες δραστικές ουσίες, ούτε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό με οπουδήποτε αγωγή λαμβάνουμε για τα συμπτώματα, να χρησιμοποιούμε συγχρόνως και Vicks.

Το Vicks χορηγείται είτε απλώνοντάς το στο δέρμα (συνήθως στο στήθος), είτε διαλύονται μίας ποσότητα σε ζεστό νερό, από το οποίο κάνουμε εισπνοές.

Οι κλινικές μελέτες για την ανακούφιση από τα συμπτώματα

Σε μια σειρά πρόσφατων δημοσιεύσεων κλινικών μελετών, έχουν αποκαλυφθεί νέες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ιδιαίτερη λειτουργία των δραστικών συστατικών του Vicks, κάνοντας συνολικά πιο κατανοητό τον τρόπο με τον οποίο οι ατμοί επηρεάζουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Σε μία από αυτές τις έρευνες, φάνηκε ότι συστατικά όπως η μενθόλη, η καμφορά και ο ευκάλυπτος έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν ειδικά διαφορετικούς διαύλους ThermoTRP (Δίαυλοι παροδικών δυναμικών υποδοχέων), που υπάρχουν σε όλη την αναπνευστική οδό και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

«Η μενθόλη, ο ευκάλυπτος και η καμφορά οδήγησαν στην ταχύτερη ανάρρωση και αποσυμφόρηση των ρινικών συμπτωμάτων σε ασθενείς, με την εισπνοή τους να αναφέρεται ότι βελτιώνεται σημαντικά, μειώνοντας το βήχα, ενώ παρατηρήθηκαν περαιτέρω σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου. Και καλύτερος ύπνος σημαίνει πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, άρα ταχύτερη ανάρρωση από τη λοίμωξη», εξηγεί ο καθηγητής Andrew Smith, διευθυντής του κέντρου εργασιακής ψυχολογίας και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Ο ίδιος συνόψισε πρόσφατα πολλές μελέτες που παρατήρησαν ότι τα μίγματα αρωματικών αιθέριων ελαίων ενισχύουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Μάλιστα, σε εταιρικό event που διοργανώθηκε πρόσφατα στα γραφεία της εταιρείας Procter & Gamble στην Φρανκφούρτη, ο κ. Smith ανέφερε ότι ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός, που ακόμη και 20 λεπτά περισσότερο να κοιμηθούμε, έχει αποδειχθεί ότι έχουμε 5% καλύτερη απόδοση στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Κάτι που σημαίνει ότι με έμμεσο τρόπο το Vicks ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς όταν τα συμπτώματα του κρυολογήματος μειώνονται, ο ύπνος βελτιώνεται.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τη δρ Laura Sadofsky, κύρια ερευνήτρια μελέτης στο Κέντρο Βιοϊατρικής της Ιατρικής Σχολής του Hull York, περιγράφει ότι τα δραστικά συστατικά του Vicks VapoRub ρυθμίζουν συγκεκριμένα μια ποικιλία υποδοχέων TRP (Δίαυλοι παροδικών δυναμικών υποδοχέων):

  • Η μενθόλη εμφανίζεται ως αγωνιστής TRPM8 και επηρεάζει επίσης το TRPA1
  • Η καμφορά επηρεάζει κυρίως τα TRPA1 και TRPV1
  • Ο ευκάλυπτος διαμορφώνει το TRPM8 καθώς και το TRPA1.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση της θεραπευτικής αξίας του Vicks Vapoρub και στην κατάταξή του ως το παλαιότερο φάρμακο για τον βήχα και το κρυολόγημα παγκοσμίως.

Η ιατρική δράση των φυσικών συστατικών του Vicks

Μενθόλη

Η μενθόλη είναι μια μοιοπολική οργανική ένωση. Η εισπνοή της μενθόλης προκαλεί μια αίσθηση δροσιάς. Η μενθόλη έχει αποδειχθεί ότι αλληλεπιδρά με την οικογένεια Μ μέλος 8 του διαύλου TRP (δίαυλος παροδικών δυναμικών υποδοχέων TRPMS), έναν υποδοχέα που υπάρχει στα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου και έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζεται προς τα πάνω σε κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον αναπνευστικό. Πιστεύεται ότι αυτή η αλληλεπίδραση είναι υπεύθυνη για τη θεραπευτική δράση της μενθόλης στην παροχή του αισθήματος ανακούφισης από τη ρινική συμφόρηση. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η μενθόλη έχει δράση κατά του βήχα.

Έλαιο ευκάλυπτου

Το έλαιο ευκαλύπτου λαμβάνεται από την απόσταξη με ατμό των φύλλων και των κλαδιών του ευκαλύπτου, κυρίως του Ευκάλυπτου του σφαιρικού. Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης, σε προϊόντα όπως παστίλιες για το βήχα, αλοιφές και εισπνεόμενα. Τα κύρια χημικά συστατικά του ελαίου ευκαλύπτου είναι η ευκαλύπτολη (1,8-κινεόλη) και η α-τερπινεόλη. Ο ατμός ελαίου ευκαλύπτου είναι ένα αποσυμφορητικό και μια θεραπεία για τη βρογχίτιδα. Το εισπνεόμενο έλαιο ευκαλύπτου έχει αναφερθεί ότι αυξάνει την αίσθηση της ρινικής ροής αέρα και ελέγχει την ευαισθησία στο βήχα.

Καμφορά

Η καμφορά είναι μια αρωματική, πτητική, τερπενική κετόνη που μπορεί να βρεθεί στο ξύλο της δάφνης καμφοράς (Cinnamomum camphora), ένα μεγάλο αειθαλές που βρίσκεται στην Ασία. Μπορεί επίσης να συντεθεί από τερεβινθέλαιο. Η καμφορά χρησιμοποιείται συνηθέστερα ως ρινικό αποσυμφορητικό και κατασταλτικό του βήχα. Εφαρμόζεται επίσης στο δέρμα για τις αντικνησμώδεις, αναλγητικές και αντι-ερεθιστικές ιδιότητές του. Η καμφορά είναι ένα γνωστό διεγερτικό που όταν εφαρμόζεται στο δέρμα προκαλεί τοπική αγγειοδιαστολή (με τη μεσολάβηση ενός αντανακλαστικού του άξονα), δίνοντας την εντύπωση άνεσης και ζεστασιάς.

Τερεβινθέλαιο

Το τερεβινθέλαιο λαμβάνεται μέσω απόσταξης ατμού της ελαιορητίνης που εξάγεται από το Pinus massoniana. Οι χαμηλές δόσεις οξειδωμένης τερεβινθίνης έχουν ιδιότητες χαλάρωσης ων λείων μυών των βρόγχων και μπορεί να μειώσουν τον βήχα και να βοηθήσουν στη θεραπεία ναπνευστικών ασθενειών, ιδιαίτερα της χρόνιας βρογχίτιδας ή του άσθματος. Τα πιο ευεξάτμιστα συστατικά της τερεβινθίνης είναι δύο τερπένια: άλφα και βήτα πινένια.

Χάρη στη μοναδική σύνθεση και τη μορφή του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία μαζί με τα περισσότερα από τα άλλα προϊόντα για το κρυολόγημα και φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Στο Vicks, πιστεύουμε ότι ένα κρυολόγημα έχει σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Το Vicks VapoRub αναβαθμίζει τη θεραπεία συνδυάζοντας την ισχυρή ανακούφιση των συμπτωμάτων μέσω αποδεδειγμένων δραστικών ουσιών με την φροντίδα για τους αγαπημένους μας ανθρώπους», δήλωσε ο Franc Kroburi, Brand Director του Vicks Europe.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα