Κορονοϊός-Ευρώπη: Πάνω από 59.000 ζωές έχει σώσει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός-Ευρώπη: Πάνω από 59.000 ζωές έχει σώσει η απαγόρευση κυκλοφορίας
Γιατροί Britta Pedersen/dpa via AP

Ζωτικής σημασίας αποδεικνύεται η λήψη περιοριστικών μέτρων των ευρωπαϊκών χωρών στην αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατά του κορονοϊού έχουν επιβραδύνει σημαντικά την εξάπλωσή της και έχουν σώσει ήδη δεκάδες χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Imperial College του Λονδίνου.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν τα μέτρα σε 11 χώρες (η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές), σύμφωνα με το “Nature”, το “New Scientist” και την “Τέλεγκραφ”, εκτιμούν ότι έως τις 31 Μαρτίου έχουν σωθεί κατά μέσο όρο 59.000 ζωές, με το πιθανό εύρος να κυμαίνεται από 21.000 έως 120.000 ανθρώπους που γλίτωσαν τον θάνατο χάρη στα μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και των καταστημάτων και η απαγόρευση των συναθροίσεων.

Η μελέτη εκτιμά ότι χάρη στα μέτρα ένας βασικός συντελεστής στην εξίσωση της εξάπλωσης της πανδημίας, ο συντελεστής αναπαραγωγής (R0), που δείχνει πόσους νέους ανθρώπους μολύνει ένας φορέας, έχει πέσει κάτω από τον αριθμό ένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι νέες λοιμώξεις να μειώνονται σταδιακά και η επιδημία σε ορισμένες τουλάχιστον χώρες της Ευρώπης να αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο (κάτι που η Κίνα έχει ήδη πετύχει). Όταν ο εν λόγω αριθμός είναι δύο και πάνω, τότε η εξάπλωση του ιού γίνεται εκθετική.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Η μελέτη, με βάση μαθηματικά-επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμά ότι έως τώρα τα αυστηρά μέτρα έχουν μειώσει κατά μέσο όρο κατά 64% (σχεδόν κατά τα δύο τρίτα) τον βασικό ρυθμό αναπαραγωγής R0 του κορονοϊού. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 38.000 λιγότερους θανάτους στην Ιταλία, 16.000 στην Ισπανία και 2.500 στη Γαλλία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι προφανώς χρειάζονται μερικές εβδομάδες από τη λήψη των μέτρων, έως ότου αντανακλαστεί η αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων από τη νόσο: “Αν οι τωρινές τάσεις συνεχιστούν, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία”, σημειώνουν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον, η μελέτη του οποίου προ ημερών (περί εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων) ήταν αυτή που ανάγκασε τον Μπόρις Τζόνσον να αλλάξει γραμμή πλεύσης επειγόντως και να πάρει αυστηρά μέτρα στη Βρετανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα