Μαγιορκίνης: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στους 65 άνω

Μαγιορκίνης: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στους 65 άνω
Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Eurokinissi

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 150 με σαφείς αυξητικές τάσεις για πρώτη φορά και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγαλύτερη.

Την ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες σχετικά με τη μετάδοση του ιού στα άτομα άνω των 65 ετών, τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού. Όπως ανέφερε, το τελευταίο διάστημα η έξαρση της επιδημία εισχώρησε περισσότερο στη συγκεκριμένη ομάδα, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, στην Ελλάδα η επιδημία από την προηγούμενη βδομάδα έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης ξεπερνώντας τις 2000 διαγνώσεις την ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο μεγαλύτερη ήταν η εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην Θεσσαλονίκη η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και τέσσερις φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

“Να σημειώσουμε ότι η μετάβαση αυτή που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είχε Rt μικρότερο της μονάδας στις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε δραματική αύξηση και κορύφωση Rt εντός τρίτου 7ημέρου του Οκτωβρίου” τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά είπε ότι: “οι νέοι 19-39 ετών έχουν την μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών που έφτασε πάνω από τις 250 διαγνώσεις ανά 1 εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. Οι ηλικίες 1 έως 18 ετών διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και παραμένουν σε περίπου 50 με 70 διαγνώσεις ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Ωστόσο ανησυχητική είναι αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών οι οποίες έφτασαν τις 100 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Έτσι ιδιαίτερη σημασία έχει προς το παρόν κινείται στη μισή επίπτωση έναντι της ομάδας 19-39 ετών”.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ακόμη ότι” ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ανέλθει σε περίπου 10ανά ημερά. Ο δε αριθμός των συμπολιτών μας που χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ξεπέρασε τους 150 με σαφείς αυξητικές τάσεις για πρώτη φορά, με την πίεση να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο μέρος της χώρας.

Τόνισε ακόμη ότι με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας δεν έχει αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο μήνα, η δραματική αύξηση της μετάδοσης της νόσου συμπίπτει με την μετάβαση σημαντικού μέρος των δραστηριοτήτων περιστασιακής κοινωνικής συνέρευσης σε κλειστούς χώρους, όπου δεν χρησιμοποιείται η μάσκα. Όπως για παράδειγμα η κατανάλωση φαγητού και ποτού από ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους.

Αυτή η μετάβαση αποτελεί χαρακτηριστικό του Οκτωβρίου στη χώρα μας και συμβαίνει κατ΄αρχήν τη νύχτα όταν οι θερμοκρασίες είναι αισθητά χαμηλότερες των 20 βαθμών Κελσίου.

«Η μη χρήση μάσκας έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο ιός από ένα φορέα έως και 10 φορές περισσότερο από ότι σε ανοιχτό χώρο. Γι΄ αυτό το λόγο η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων έχει πρόσθετη επιβάρυνση. Αν δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκα σε κλειστούς χώρους διότι θα καταναλώσετε φαγητό ή ποτό, τότε επιβάλλεται να υπάρχει άφθονος και επαρκής αερισμός και αποστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης έκανε έκκληση για άλλη μια φορά για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά για χρήση μάσκας τονίζοντας ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε ανοιχτό χώρο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα