Μάλλον δεν ξέρεις τι μπορείς να πάθεις όταν τρως ενώ οδηγείς

Διαβάζεται σε 6'
Μάλλον δεν ξέρεις τι μπορείς να πάθεις όταν τρως ενώ οδηγείς
H απρόσεκτη οδήγηση είναι ο λόγος του 80% των τροχαίων ατυχημάτων. iStock

H Eλλάδα είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, μετά την Ιταλία. Το 80% οφείλεται στην απρόσεκτη οδήγηση. Η λίστα περιλαμβάνει το να τρώμε ενώ οδηγούμε, που απειλεί και την υγεία μας.

Είστε όλη μέρα στο δρόμο. Δεν έχετε προλάβει να φάτε. Το στομάχι ζητά απελπιστικά τροφή. Δεν έχετε όμως, χρόνο να σταματήσετε κάπου να φάτε.

Αγοράζετε έτσι, ένα σνακ και το τρώτε ενώ οδηγείτε προς τον επόμενο προορισμό σας.

Aυτή η φαινομενικά άκακη επιλογή είναι ισοδύναμα επικίνδυνη με το να στέλνετε γραπτά μηνύματα, ενώ οδηγείτε.

Μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά.

Και δεν εννοώ μόνο σε χρήματα, από πρόστιμο για απρόσεχτη οδήγηση εάν τυχόν σάς πιάσουν-πράγμα που δεν συμβαίνει τακτικά κι έτσι όλοι μας κάνουμε ό,τι νιώθουμε.

Όχι ό,τι ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται το εξής:

«Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του.

«Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς».

Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση.

Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας».

Σε ένα έννομο κράτος, οι παραβάτες θα πλήρωναν 100 ευρώ και θα αφαιρούταν η άδεια οδήγησης τους για ένα μήνα -όπως αναφέρεται σε παράγραφο της διάταξης που διαβάσατε από πάνω.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ

Όπως αποκάλυψε η 12η έκδοση της έρευνας Responsible Driving Barometer του Vinci Autoroutes Foundation, που αφορά 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζούμε στη χώρα όπου προκαλούνται τα δεύτερα περισσότερα τροχαία ατυχήματα.

Να ‘ναι καλά οι Ιταλοί γιατί χάριν αυτών δεν είμαστε πρώτοι.

Το 76% των οδηγών μιλούν στο κινητό χωρίς ακουστικά ή το σύστημα ανοιχτής συνομιλίας του οχήματος ενώ οδηγούν, ενώ το 84% παρακολουθούν έως και βίντεο, ενώ είναι στο τιμόνι.

Η αποστολή μηνυμάτων και η ανάγνωση αυτών που λαμβάνουμε, ενώ οδηγούμε έχει προσδιοριστεί ως εκ των βασικών αιτιών πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, στη μακρά λίστα όσων μπορεί να μας συμβούν λόγω έλλειψης προσοχής.

Οι 8 στους 10 οδηγούς ομολογούν πως δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο όριο ταχύτητας, το 44% δεν φορά ζώνη ασφαλείας και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το 92% θεωρεί πως οι άλλοι οδηγοί είναι επικίνδυνοι.

Παράλογο;

Μάλλον ελληνική πραγματικότητα.

ΌΛΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΜΑΣ

Στις χώρες που έχουν νόμους και τους τηρούν σε επαρκή βαθμό (γιατί αν δεν τους τηρήσουν, ζουν τις συνέπειες) όσα διαβάσατε παραπάνω ανήκουν στην κατηγορία «οδήγηση και απόσπαση προσοχής» (distracted driving).

Είναι η αιτία του 80% των τροχαίων ατυχημάτων.

Στην ίδια λίστα βρίσκεται και το να τρώμε ή να πίνουμε το κάτι τις μας (κατ’ αρχάς αλκοόλ, αλλά ακόμα και νερό ή ένα αναψυκτικό), ενόσω είμαστε εν κινήσει.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φαγητού, μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι πιο επικίνδυνες επιλογές είναι

  • ο καφές,
  • τα μπέργκερ,
  • οι σούπες,
  • τα τάκος,
  • τα χοτ ντογκ

Ο κίνδυνος αυξάνεται αν μας πέσει κάτι όπως δαγκώνουμε το τρόφιμο και επιχειρήσουμε να το πιάσουμε, όταν σκουπίζουμε τα ψίχουλα ή τη σάλτσα που έπεσε πάνω μας και φυσικά, όταν γλιστρούν τα χέρια μας καθώς έχει περάσει στα δάχτυλα το λίπος των φαγητών (τηγανιτών ή πίτσας). Επίσης, όταν πίνουμε ένα καυτό ρόφημα μπορεί να καούμε, αν πέσει πάνω μας.

Τι κάνει επικίνδυνο το συνδυασμό του φαγητού με την οδήγηση

Μέσω ερευνών έχει διαπιστωθεί πως το φαγητό και το ποτό εμπίπτουν και στις τρεις κατηγορίες της αποσπασματικής οδήγησης:

  1. της γνωστικής απόσπασης προσοχής (εμφανίζεται όταν ένα άτομο κάνει κάτι που απομακρύνει την προσοχή του από το δρόμο. Όταν τρώει ή πίνει, αποσπάται γνωστικά επειδή σκέφτεται να καταναλώσει φαγητό αντί να εστιάσει στις συνθήκες οδήγησης).
  2. της οπτικής απόσπασης (εμφανίζεται όταν ένας οδηγός συμμετέχει σε οποιαδήποτε ενέργεια που απομακρύνει τα μάτια του από το δρόμο -κάτι που συμβαίνει όταν στρέφουμε το βλέμμα μας στο φαγητό μας για να πάρουμε την μπουκιά) και
  3. της σωματικής απόσπασης της προσοχής (εμφανίζεται όταν ένας οδηγός συμμετέχει σε μια δραστηριότητα που αφαιρεί τα χέρια του από το τιμόνι -και άρα γίνεται λιγότερο πιθανό να αντιδράσει έγκαιρα σε μια έκτακτη κατάσταση).

ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΕΝΩ ΟΔΗΓΟΥΜΕ

Επειδή λοιπόν, το φαγητό απαιτεί χειροκίνητη, οπτική και γνωστική προσοχή, μπορεί να εκτρέψει την εστίασή μας από το δρόμο με τους κάτωθι τρόπους.

Εάν δεν είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι στο μάσημα και την κατάποση, μεγαλώνει ο κίνδυνος της ακατάλληλης διαχείρισης της τροφής στο στόμα μας.

Εάν δεν δίνουμε την κατάλληλη προσοχή στο μάσημα και την κατάποση, αυξάνονται οι πιθανότητες του πνιγμού.

Όταν η προσοχή μας μοιράζεται μεταξύ φαγητού και οδήγησης, ο χρόνος αντίδρασης σε απροσδόκητα γεγονότα ή αλλαγές στις συνθήκες κυκλοφορίας μπορεί να είναι πιο αργός. Δηλαδή, αν χρειαστεί να φρενάρουμε, να επιταχύνουμε ή να αλλάξουμε λωρίδα ξαφνικά.

Οι γρήγορες αντιδράσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή οδήγηση.

Ο χειρισμός τροφίμων, ειδικά ζεστών ή πολυεπίπεδων (πχ μπέργκερ), μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου στο τιμόνι.

Διαρροές ή εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικές και απροσδόκητες κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα.

Το φαγητό κατά την οδήγηση έχει φανεί ότι μπορεί ακόμα και να επηρεάσει την ικανότητά μας να λαμβάνετε ορθές αποφάσεις, όπως να κρίνουμε αποστάσεις, ταχύτητες ή τη σοβαρότητα των πιθανών κινδύνων.

Και ναι, ο συνδυασμός απόσπασης της προσοχής και μειωμένων οδηγικών δεξιοτήτων αυξάνει την πιθανότητα ατυχημάτων. Μπορεί να μην παρατηρήσουμε σημαντικά σήματα κυκλοφορίας, πινακίδες ή άλλα οχήματα στο δρόμο.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΕΝΩ ΟΔΗΓΟΥΜΕ

Εργασίες έχουν δείξει πως η κατάποση νερού ή αναψυκτικού κατά την οδήγηση να εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους, κυρίως λόγω της πιθανότητας απόσπασης της προσοχής ή πνιγμού.

Και πάλι πρόκειται για χειροκίνητη διαδικασία που απαιτεί και τη γνωστική μας προσοχή -όπως παίρνουμε το χέρι από το τιμόνι για να ανοίξουμε το μπουκάλι ή να το βάλουμε στην ειδική θήκη του αυτοκινήτου.

Ο χειρισμός ενός μπουκαλιού, ποτηριού ή θερμός κατά την οδήγηση μπορεί να επιβραδύνει τον χρόνο αντίδρασης σε απροσδόκητα γεγονότα ή αλλαγές στις συνθήκες κυκλοφορίας.

Το να πίνουμε κάτι πολύ γρήγορα αυξάνει αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού.

Εάν τώρα, παρουσιαστεί ξαφνική κρίση βήχα ή επεισόδιο πνιγμού ενώ οδηγούμε, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του οχήματος.

Για να αποφύγουμε τις συγκινήσεις, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε συσκευασίες που είναι εύκολες στη διαχείριση, όταν κάνουμε παράλληλα και κάτι άλλο -δηλαδή, δοχεία που δεν ‘τρέχουν’ ώστε να μη χυθεί το περιεχόμενο.

Βοηθά και η χρήση ενός καλαμακίου -για να μη γέρνουμε το κεφάλι προς τα πίσω και άρα χάνουμε την επαφή με το δρόμο.

Προφανώς και το πιο σίγουρο μέτρο είναι να σταματήσουμε κάπου και να ξεδιψάσουμε με την ησυχία μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα