Novo Nordisk: 100 χρόνια στην αντιμετώπιση του διαβήτη και το “θαυματουργό” φάρμακο για το αδυνάτισμα

Novo Nordisk: 100 χρόνια στην αντιμετώπιση του διαβήτη και το “θαυματουργό” φάρμακο για το αδυνάτισμα
Τα γραφεία της εταιρείας Novo Nordisk στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ Getty Images

Η εταιρεία, η οποία είναι γνωστή διότι εδώ και 100 χρόνια επικεντρώνεται με επιτυχία στην αντιμετώπιση του διαβήτη, μπαίνει πλέον σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες.

Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της συμπληρώνει φέτος η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, ενώ στην Ελλάδα έχει παρουσία 40 ετών.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση, παρουσία του γενικού διευθυντή της και προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιου Παπαδημητρίου.

Η εταιρεία, η οποία είναι γνωστή διότι εδώ και 100 χρόνια επικεντρώνεται με επιτυχία στην αντιμετώπιση του διαβήτη, μπαίνει πλέον σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα πεδίο στο οποίο έχει ήδη ξεχωρίσει, ενώ πεπτίδια, βλαστοκύτταρα, προϊόντα τεχνολογίας mRNA και άλλες, πολλά υποσχόμενες καινοτόμες τεχνικές που βρίσκονται σε στάδιο έρευνας, δημιουργούν ένα νέο τοπίο ανάπτυξης της Novo Nordisk.

Το φάρμακο για το αδυνάτισμα

Το πρώτο φάρμακο, μιας νέας γενιάς δραστικών ουσιών για την παχυσαρκία, οι οποίες ρυθμίζουν την όρεξη, είναι η δραστική ουσία σεμαγλουτίδη που παρασκευάζεται από τη δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk.

Ο μέσος ασθενής που συμμετείχε στη μελέτη, έχασε το 15% του σωματικού του βάρους, περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα, σε σύγκριση με κλινικές μελέτες που είχαν γίνει με άλλα φάρμακα τα προηγούμενα χρόνια.

Σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς, έχασαν περίπου όσα κιλά θα μπορούσε να απωλέσει κάποιος που θα υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση για διαμερισματοποίηση του στομάχου του (βαριατρική επέμβαση).

Το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) και από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η σεμαγλουτίδη έρχεται εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης παχυσαρκίας και όπως φάνηκε από την τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού, όσοι είχαν περισσότερα κιλά, είχαν και μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χάσουν τη ζωή τους.

Το φάρμακο ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν οι επιστήμονες της Novo Nordisk έκαναν πειράματα σε τρωκτικά για ένα νέο φάρμακο που πίστευαν ότι θα αντικαθιστούσε την κανονική ροή της ινσουλίνης. Τεχνικά, η σεμαγλουτίδη είναι ανταγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1.

Δρα με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1 (μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο) αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Οταν οι επιστήμονες το δοκίμασαν στους πρώτους αρουραίους, παρατήρησαν ότι τα ζώα άρχισαν να χάνουν βάρος. Κάνοντας βαθύτερη έρευνα, αποκάλυψαν ότι το φάρμακο επιδρά στον εγκέφαλο και μειώνει την όρεξη, δημιουργώντας παράλληλα αίσθημα πληρότητας του στομάχου. Ωστόσο, η δοκιμή σε ζώα μπορεί να είχε ένα διαφορετικό, αλλά επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως άλλο τρωκτικό και άλλο άνθρωπος.

«Είναι δύσκολο να ρωτήσεις ένα σκύλο ή ένα ποντικό, να σου πουν αν αισθάνονται ναυτία και δεν έχουν όρεξη ή αν απλώς αισθάνονται αίσθημα πληρότητας και δεν θέλουν να φάνε», σχολιάζει ο Πίτερ Κουρτζάλς, διευθυντής έρευνας της Novo Nordisk.

Ετσι, αφού το φάρμακο φάνηκε ασφαλές, ξεκινήσαν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Στη μεγαλύτερη από αυτές που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών από 16 χώρες και επικεφαλής τον δρ Ρόμπερτ Κάσνερ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, οι ερευνητές δοκίμασαν τη σεμαγλουτίδη σε παχύσαρκους ασθενείς σε πολύ μεγαλύτερη δόση από αυτήν που χορηγείται σε άτομα με διαβήτη.

Η πολυκεντρική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 129 ιατρικά κέντρα, με τη συμμετοχή περίπου 2.000 εθελοντών, οι οποίοι έπαιρναν κάθε εβδομάδα είτε σεμαγλουτίδη, είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) επί 68 εβδομάδες.

Οσοι έπαιρναν το πραγματικό φάρμακο είχαν μέση απώλεια βάρους 15%, έναντι 2,4% της ομάδας ελέγχου του πλασίμπο. Πάνω από το ένα τρίτο της ομάδας της σεμαγλουτίδης έχασε περισσότερο από 20% του βάρους του, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη βελτιώθηκαν σε πολλούς ασθενείς.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με την απώλεια βάρους που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές άλλων φαρμάκων. Ο Κάσνερ έκανε λόγο για φάρμακο «που αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού» και για «την αρχή μιας νέας εποχής αποτελεσματικών θεραπειών της παχυσαρκίας».

100 χρόνια Novo Nordisk

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1923 στη Δανία από 6 επιστήμονες με όραμα και στόχο έχει την αλλαγή στο τοπίο στο σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, αιματολογικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως και σε χρόνιες καρδιαγγειακές νόσους και τη νόσο Πάρκινσον.

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάρις στα καινοτόμα φάρμακά της, πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα καθώς η εταιρεία έχει δεσμευτεί να είναι προσιτές οι θεραπείες της και να διατηρεί ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα.

Παράλληλα στόχος της τα τελευταία χρόνια είναι το μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με κυκλική νοοτροπία για το σχεδιασμό προϊόντων που μπορούν να ανακυκλωθούν και αν επαναχρησιμοποιηθούν.

Η Novo Nordisk είναι από τις φαρμακευτικές εταιρείες με τις περισσότερες και σε βάθος χρόνου επαναλαμβανόμενες κλινικές μελέτες που η χώρα μας τις έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Ενώ την ίδια ώρα, προωθεί συνεχώς το R and D (Έρευνα και Ανάπτυξη) της με τελευταία να προσανατολίζεται σε κυτταρικές θεραπείες με τεχνολογία mRNA.

Η επένδυση στις κλινικές μελέτες

Η Novo Nordisk απασχολεί περίπου 54.400 εργαζόμενους σε 80 χώρες. Τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 170 χώρες.

Η εταιρεία στην Ελλάδα απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους και αυτό, που κάνει, είναι εισαγωγή και διάθεση προϊόντων.

Μεγάλη σημασία δίνει στις κλινικές μελέτες, όχι μόνο για τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτές, αλλά κυρίως για τα οφέλη που απολαμβάνουν οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν νέες καινοτόμες θεραπείες.

Η εταιρεία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα κλινικών μελετών στη χώρα μας. Ξεκίνησε, δε, στον συγκεκριμένο τομέα με έναν εργαζόμενο το 2009 και πλέον απασχολεί 25.

Τη χρονική περίοδο 2016 – 2021 έγιναν 30 κλινικές μελέτες και η επένδυση έφθασε τα 13,5 εκατ. ευρώ. Το 13% του κύκλου εργασιών παγκοσμίως αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Novo Nordisk, τα περισσότερα εμπόδια στις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα τα φέρνουν τα κατά τόπους νοσοκομεία.

Η φαρμακοβιομηχανία:

  • Διεξάγει κλινικές μελέτες σε πάνω από 50 χώρες.
  • Παράγει το 50% του παγκόσμιου εφοδιασμού ινσουλίνης.
  • 34+ εκατ. άτομα χρησιμοποιούν τα προϊόντα της για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.
  • 600+ εκατ. είναι o αριθμός των στυλό ινσουλίνης που έχουν παραχθεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα