Νίκα Σακαραμί: Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν κακοποίησαν και δολοφόνησαν τη 16χρονη

Διαβάζεται σε 4'
Νίκα Σακαραμί
Νίκα Σακαραμί © Ios/ROPI via ZUMA Press/Visualhellas.gr

Μυστικό έγγραφο αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν ευθύνονται για τον θάνατο της 16χρονης Ιρανής διαδηλώτριας Νίκα Σακαραμί, που έχασε τη ζωή της το 2022 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Φως στην υπόθεση θανάτου της Νίκα Σακαραμί, της έφηβης – σύμβολο των εξεγερμένων του Ιράν, που έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν, ρίχνει έγγραφο που διέρρευσε.

Σύμφωνα με αυτό τρεις άνδρες που εργάζονταν για τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν δολοφόνησαν την έφηβη διαδηλώτρια, αφού πρώτα την είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά.

Το πτώμα της Σακαραμί βρέθηκε εννέα ημέρες αργότερα, με τις Αρχές να ισχυρίζονται ότι η 16χρονη έβαλε τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από μία ταράτσα, ενώ φυσικά, διέψευδαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται πίσω από τον θάνατό της.

Με την ένδειξη “άκρως εμπιστευτική“, η έκθεση συνοψίζει μια ακρόαση σχετικά με την υπόθεση της Νίκα που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) -τη δύναμη ασφαλείας που υπερασπίζεται το ισλαμικό κατεστημένο της χώρας. Περιλαμβάνει τα ονόματα, όπως λέει, των τριών δολοφόνων της και των ανώτερων διοικητών που προσπάθησαν να αποκρύψουν την αλήθεια.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης σκληρές λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν την ημέρα που η Νίκα Σακαραμί εξαφανίστηκε αλλά και τι συνέβη στο πίσω μέρος ενός βαν, στο οποίο κρατούνταν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η εξαφάνιση και ο θάνατος της Νίκα Σακαραμί ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και η φωτογραφία της έγινε συνώνυμη με τον αγώνα των γυναικών στο Ιράν για μεγαλύτερες ελευθερίες.

Το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα με αφορμή ακόμη έναν θάνατο, της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η ίδια πέθανε από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της, σύμφωνα με μια διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ, αφού κατηγορήθηκε ότι δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Στην περίπτωση της Νίκα, η οικογένειά της βρήκε το πτώμα της σε ένα νεκροτομείο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της. Λίγο πριν εξαφανιστεί, βιντεοσκοπήθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου κοντά στο πάρκο Laleh στο κέντρο της Τεχεράνης, να στέκεται πάνω σε έναν κάδο απορριμμάτων βάζοντας φωτιά σε ένα χιτζάμπ.

Άλλοι γύρω της φώναζαν “θάνατος στον δικτάτορα” – αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Πώς συνέλαβαν τη Νίκα Σακαραμί

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση και παρουσιάζει σε εκτενές άρθρο του το BBC, η παρακολούθηση της διαδήλωσης γινόταν από διάφορες μυστικές μονάδες ασφαλείας, και μία από αυτές, η Ομάδα 12, υποψιάστηκε την έφηβη ως επικεφαλής, λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της και των επανειλημμένων κλήσεων με το κινητό της τηλέφωνο.

Η Ομάδα έστειλε έναν από τους πράκτορές της μέσα στο πλήθος, προσποιούμενο τον διαδηλωτή, για να επιβεβαιώσει ότι η Νίκα ήταν πράγματι μία από τους επικεφαλής της διαδήλωσης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την έκθεση, κάλεσε την ομάδα του να τη συλλάβει. Εκείνη όμως διέφυγε.

Η θεία της είχε δηλώσει προηγουμένως στο BBC Persian ότι η Νίκα τηλεφώνησε σε μια φίλη της εκείνο το βράδυ για να της πει ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Πέρασε σχεδόν μια ώρα προτού την εντοπίσουν ξανά, αναφέρει η έκθεση, οπότε και την συνέλαβαν και την έβαλαν σε ένα φορτηγό ψυγείο χωρίς διακριτικά.

Η Νίκα βρισκόταν στο πίσω μέρος του βαν μαζί με τρία μέλη της Ομάδας 12 – τους Arash Kalhor, Sadegh Monjazy και Behrooz Sadeghy.

Ο επικεφαλής της ομάδας τους, Morteza Jalil βρισκόταν μπροστά με τον οδηγό και ο ίδιος επικοινώνησε με το αρχηγείο του IRGC για συμβουλές, λέει η έκθεση, δίνοντάς του οδηγίες να κατευθυνθεί προς τη διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την κακοποίηση που υπέστη η 16χρονη στο πίσω μέρος του βαν από τους τρεις άνδρες, οι οποίες περιλαμβάνονται στην έκθεση, απηχούν την κατάσταση στην οποία η μητέρα της Νίκα βρήκε την κόρη της στο νεκροτομείο, καθώς και το πιστοποιητικό θανάτου της – που περιήλθε στην κατοχή του BBC Persian τον Οκτώβριο του 2022 – το οποίο αναφέρει ότι η έφηβη σκοτώθηκε από “πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από χτυπήματα με σκληρό αντικείμενο”.

Ο επικεφαλής της ομάδας Morteza Jalil παραδέχτηκε ότι δεν προσπάθησε να μάθει τι είχε συμβεί, αναφέρει το BBC. “Σκεφτόμουν μόνο πώς θα τη μεταφέρω και δεν έκανα ερωτήσεις σε κανέναν. Ρώτησα μόνο: ‘Αναπνέει;’. Νομίζω ότι ο Behrooz Sadeghy ήταν αυτός που απάντησε: ‘Όχι, είναι νεκρή'”.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια σεξουαλική επίθεση προκάλεσε τον καυγά της Νίκα με τους τρεις άνδρες και ότι τα χτυπήματά τους ήταν αυτά που προκάλεσαν τον θάνατό της.

“Χρησιμοποιήθηκαν τρία κλομπ και τρία taser. Δεν είναι σαφές ποιο από τα χτυπήματα ήταν το μοιραίο”, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ιράν και μαντίλα: Μια σύντομη ιστορία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα