Επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές ετοιμάζει η κυβέρνηση 

Διαβάζεται σε 4'
Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης EUROKINISSI

Τα πικρά γλυκά κάνει η κυβέρνηση μετά την μικρή σχετικά ανταπόκριση των αποδήμων στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές λόγω του email- gate και ετοιμάζει νέα τροπολογία για τις εθνικές εκλογές

Την τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές ετοιμάζεται να επαναφέρει η κυβέρνηση, η οποία πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι σχετικές αιτήσεις για τις ευρωεκλογές ξεπέρασαν τις 200.000, προσπερνώντας τη μικρή σχετικά συμμετοχή των αποδήμων ψηφοφόρων.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιβεβαίωσε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο briefing ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει την τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, καταρχήν για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα τη στηρίξει και η αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταψηφίσει τη σχετική τροπολογία, που είχε καταθέσει αιφνιδιαστικά στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κ. Μαρινάκης άφησε επίσης να φανεί ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει την επιστολική ψήφο και για τους εντός Ελλάδας ψηφοφόρους και στις εθνικές εκλογές, αλλά παραδέχθηκε ότι “πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τη νομική διατύπωση για να το θεσπίσουμε”.

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση της κυβέρνησης γιατί υπέβαλλαν αίτηση για επιστολική ψήφο 200.000 ψηφοφόροι, οι οποίοι όπως σημείωσε προφανώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Εκτίμησε επίσης ότι η επιστολική ψήφος θα συμβάλει στη μείωση της αποχής, που “παραδοσιακά” είναι μεγαλύτερη στις ευρωεκλογές και υποστήριξε ότι: “Το εγχείρημα ως προς το σκέλος των ευρωεκλογών έχει πετύχει. Είναι μία καλή αρχή”.

Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε επίσης ότι ακόμη και όσοι είχαν καταψηφίσει την επιστολική ψήφο τελικά την υπερασπίστηκαν, επικαλούμενος ότι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, και ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, πραγματοποίησαν περιοδείες στο εξωτερικό ζητώντας τη συμμετοχή των αποδήμων. “Αυτό πραγματικά το χαιρετίζουμε. Είναι μία δικαίωση της δικής μας πολιτικής. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ένας καλός οιωνός και για την τροπολογία για τις βουλευτικές εκλογές”, πρόσθεσε.

Τα “πικρά, γλυκά” για την επιφύλαξη των αποδήμων μετά το email- gate

Στο ερώτημα εάν το γεγονός ότι λιγότερο από το 25% των αιτήσεων για επιστολική ψήφο προέρχονται από το εξωτερικό οφείλεται στην υπόθεση με την αποστολή μαζικών email σε αποδήμους από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο κ. Μαρινάκης πάντως επιχείρησε να ξεγλιστρήσει.

Καταρχήν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε ότι στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν ψηφίσει 17.365 απόδημοι εκλογείς, ενώ τώρα για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές εγγράφησαν περίπου 45.000. “Δηλαδή είχαμε 280% αύξηση μέσα σε ένα χρόνο και από βουλευτικές σε ευρωεκλογές”, σχολίασε και υποστήριξε ότι: “Αυτό από μόνο του λέει ότι ήταν αναγκαία η επιστολική ψήφος. Γιατί σε πάνω από 90 χώρες, στις οποίες υπήρχαν εκλογείς που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον δεν είχε στηθεί κάλπη στις βουλευτικές εκλογές, γιατί απαιτείτο ελάχιστος αριθμός εκλογέων. Αρα οι εκλογείς αυτοί δεν θα είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές χωρίς την επιστολική ψήφο.”

Ο κ. Μαρινάκης ισχυρίστηκε επομένως ότι: “Αυτοί είναι αριθμοί που αποδεικνύουν το ορθό της νομοθέτησης και αποτελούν μία πρώτη απάντηση στο αν έπιασε η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, η οποία για να πυροβολήσει ένα ισχυρό εργαλείο δημοκρατίας επιχείρησε να το συνδέσει με μία υπόθεση που δεν είχε σχέση με την επιστολική ψήφο”.

Δήλωσε επίσης όσον αφορά στην υπόθεση της διαρροής των email απόδημων ψηφοφόρων ότι: “Η ΝΔ ελέγχθηκε εξονυχιστικά και ουδέν ευρέθη. Αλλά θα το δούμε οριστικά με τις αποφάσεις της αρμόδιας αρχής. Και όταν το δούμε, να ζητήσουν συγνώμη όσοι χρησιμοποίησαν ονόματα κυβερνητικών ή κομματικών στελεχών και πέταξαν λάσπη στον ανεμιστήρα”.

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι επιβεβαιώθηκε από τη μέχρι στιγμής έρευνα ότι υπήρξε διαρροή των email από κάποιον στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ των δύο εθνικών εκλογών του 2023. “Άρα όσα λέγονται για προγενέστερους ή μεταγενέστερους υπουργούς δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα” πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα