ΠΟΕΔΗΝ: Το 2020 βρίσκει την Δημόσια Υγεία στην εντατική

ΠΟΕΔΗΝ: Το 2020 βρίσκει την Δημόσια Υγεία στην εντατική
Εικόνα από νοσοκομείο 123rf

Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία τονίζει ότι οι επισκέψεις του Υπουργού Υγείας στα Νοσοκομεία δεν διορθώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών

Τις χριστουγεννιάτικες επισκέψεις του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ευαγγελισμός και Σωτηρία σχολιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας ότι δεν αρκούν οι επισκέψεις αλλά χρειάζεται προσωπικό και κονδύλιο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το νέο έτος βρίσκει τη Δημόσια Υγεία στην εντατική, με τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας να παραμείνουν και εφέτος καθηλωμένες στο χαμηλό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ και με αυτό το ποσοστό, ποιοτική Δημόσια Υγεία δεν πρόκειται να υπάρξει.

Οι δε ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι 3,5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1%. Οι πολίτες βάζουν ήδη βαθιά το χέρι στη τσέπη για να αγοράζουν τις υπηρεσίες αν και πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικοί και υποτίθεται έπρεπε να χρηματοδοτούν την Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα παρακρατείται 6% εισφορά από μισθούς και συντάξεις για υγειονομική περίθαλψη.

Η ΠΟΕΔΗΝ σχολιάζει επίσης αρνητικά τις αναφορές για το Σουηδικό μοντέλο των συμπράξεων καθώς και το παράδειγμα με τους εργολάβους καθαρισμού. «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας δεν πάσχει από περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να ικανοποιήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά από επενδύσεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Τα Δημόσια Νοσοκομεία αν και έχουν χρέη 800 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση φέτος βρίσκεται στο ύψος της περσινής (όριο δαπανών 1,5 δις. ευρώ). Γι’ αυτό προτίθενται να εκχωρήσουν στον ιδιωτικό τομέα μέσω των συμπράξεων το μηχανολογικό εξοπλισμό. Ένα σύστημα υγείας με 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια το οποίο διαθέτει 557 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων 224 στην Αττική για να εξυπηρετούν 6 εκατ. πληθυσμού με λίστα αναμονής 45-50 διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους τώρα που αναμένεται να αυξηθεί με την έξαρση της γρίπης, δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την λειτουργία του. Αντί να ανοίγουν ΜΕΘ κλείνουν κλίνες, αφού το προσωπικό λιγοστεύει».

Η ΠΟΕΔΗΝ ακόμη στέκεται στο γεγονός ότι ακόμη δε δημοσιεύθηκε η προκήρυξη των 2.300 θέσεων που συνεχώς εξαγγέλλονται, ενώ 25.000 λιγόστεψε το προσωπικό των Νοσοκομείων τα χρόνια των Μνημονίων. «Ακόμη και εάν προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις, νέους υπαλλήλους στα Νοσοκομεία θα δούμε προς το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε όμως θα έχουν αποχωρήσει άλλοι 1.200 – 1.500 υπάλληλοι. Τόσες είναι κατά μέσω όρο οι ετήσιες αποχωρήσεις. 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων», επισημαίνει. Ένας ή δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν στη βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες στο προσωπικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, διακόπηκαν χειρουργεία, δε γίνονται τοκετοί, παρά μόνο αεροδιακομιδές, αναφέρει ακόμη η ομοσπονδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα