Ποιες ασθένειες διασπείρουμε αν δεν μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας;

Διαβάζεται σε 5'
Ιδιοκτήτης σκύλου μαζεύει τα περιττώματά του
Ιδιοκτήτης σκύλου μαζεύει τα περιττώματά του iStock

Οι ασθένειες σε ανθρώπους που προκαλούνται από παράσιτα που μεταδίδονται από το έδαφος, μολύνουν παγκοσμίως έως και 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο.

Τα περιττώματα σκύλου δεν είναι απλώς αηδιαστικά. Είναι επίσης και δυνητικά μολυσματικά.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πινακίδες στα περισσότερα πάρκα, οι οποίες υπενθυμίζουν στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να μαζεύουν τα κακά τους.

Σύμφωνα με την Julia Wuerz, επίκουρη καθηγήτρια κλινικών επιστημών για μικρά ζώα στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η οποία στο πλαίσιο της έρευνάς της ασχολείται καθημερινά με τις ακαθαρσίες του σκύλου και της γάτας, τα περιττώματα αποτελούν δυνητικούς ζωονοσογόνους κινδύνους, που σημαίνει ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα περιττώματα που αφήνονται στο έδαφος, είτε σε μια γειτονιά, είτε σε ένα μονοπάτι, είτε σε ένα πάρκο σκύλων, μπορούν να εξαπλώσουν απειλητικά για τη ζωή παράσιτα όχι μόνο μεταξύ σκύλων και γατών αλλά και σε άγρια ζώα και ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Μάλιστα, μελέτη του 2020 διαπίστωσε εντερικά παράσιτα στο 85% των πάρκων σκύλων σε όλες τις ΗΠΑ!

«Ενώ οι ανθρώπινες ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα που μεταδίδονται από το έδαφος θεωρούνται σπάνιες, τελικά μολύνουν κατ’ εκτίμηση έως και 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο», γράφει η δρ.  Wuerz  στην Washington Post.

Αυτό σημαίνει ότι οι πινακίδες που υπενθυμίζουν να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του κατοικίδιου ζώου δεν προσπαθούν απλώς να διατηρήσουν τους δημόσιους χώρους καθαρούς, αλλά μας προτρέπουν να συμβάλλουμε στη διαφύλαξη της υγείας της κοινότητάς σας.

Τι μπορεί να κολλήσει άνθρωπος από περιττώματα σκύλου

Τα συνήθη παράσιτα των περιττωμάτων σκύλων περιλαμβάνουν αγκυλόστομα, στρογγυλόστομα, κοκκίδια και μαστιγοφόρους. Οι αγκυλοσκώληκες και οι στρογγυλοσκώληκες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Οι μικροσκοπικές προνύμφες τους μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω μικρών γρατζουνιών στο δέρμα μετά από επαφή με μολυσμένο χώμα ή μέσω τυχαίας κατάποσης από το στόμα.

Για παράδειγμα, μία απλή κίνηση που μπορεί να μεταδώσει τέτοια παράσιτα είναι να σκουπίσουμε τον ιδρώτα από το πρόσωπό μας με βρώμικο χέρι και στη συνέχεια να γλείψουμε τα χείλη μας, είναι τόσο απλό.

Μάλιστα, τα παράσιτα αυτά δεν φεύγουν με τη βροχή ή το νερό που θα ρίξει κάποιος με το λάστιχο, διότι τα αυγά των παρασίτων μπορούν να επιβιώσουν και να μολύνουν για μήνες έως και χρόνια το συγκεκριμένο σημείο.

Μόλις εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα, τόσο οι προνύμφες του αγκυλοσκώληκα, όσο και οι προνύμφες του στρογγυλοσκώληκα. μπορούν να ωριμάσουν και να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους πνεύμονες.

Από εκεί, ο βήχας τις βοηθά να αποκτήσουν πρόσβαση στον πεπτικό σωλήνα.

Τα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα μόλυνσης, αλλά σε επαρκείς ποσότητες τα παράσιτα μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία και υποσιτισμό.

Μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν απόφραξη του εντέρου που μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση, ιδίως σε μικρά παιδιά.

Επιπλέον, τα προνυμφικά στάδια των σκουληκιών μπορούν να μετακινηθούν στο ανθρώπινο μάτι και, σε σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσουν μόνιμη τύφλωση.

Οι αγκυλοσκώληκες μπορεί να δημιουργήσουν μια έντονα κνησμώδη κατάσταση που ονομάζεται δερματική μεταναστευτική προνύμφη, καθώς το προνυμφικό σκουλήκι κινείται ακριβώς κάτω από το δέρμα του ξενιστή του.

Ο αντίκτυπος σε άλλα ζώα

Οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν επίσης να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα με τους ανθρώπους από παρασιτικές λοιμώξεις.

Εκτός από τους κινδύνους των αγκυλοσκωλήκων και των στρογγυλοσκωλήκων, τα κατοικίδια ζώα είναι επίσης ευάλωτα στο μαστιγοφόρο σκουλήκι, τη γιάρδια και την κοκκιδία.

Πέρα από τα παράσιτα, τα διάσπαρτα περιττώματα στους δημόσιους χώρους μπορεί επίσης να μολυνθούν με ιούς σκύλων ή γατών, όπως ο παρβοϊός, ο ιός της ψευδαιμονίας και ο κορονοϊός των σκύλων, που μπορούν να δημιουργήσουν απειλητική για τη ζωή ασθένεια σε άλλους σκύλους και γάτες (το στέλεχος των σκύλων δεν μολύνει τον άνθρωπο), ιδίως σε ενήλικα ζώα που δεν έχουν εμβολιαστεί και σε κουτάβια και γατάκια.

Αυτοί οι ιοί προσβάλλουν ταχέως διαιρούμενα κύτταρα, ιδίως την εντερική οδό και τον μυελό των οστών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν κατάλληλα τις θρεπτικές ουσίες και να μην μπορούν να παράγουν αντικατάσταση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην άμυνα κατά αυτών και άλλων ιών. Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει τα κατοικίδια ζώα.

Υπεύθυνη διαχείριση των περιττωμάτων των κατοικίδιων ζώων

Έτσι, όπου κι αν ανακουφίζεται ο σκύλος ή η γάτα σας, στο πάρκο, στο δάσος, στο πεζοδρόμιο ή ακόμη και στην αυλή σας, μαζέψτε τα κακά, αλλά πάντα αποφύγετε την επαφή με το δέρμα σας.

Το ασφαλέστερο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φτυαράκι για να τοποθετήσετε τα κακά απευθείας σε μια πλαστική σακούλα ή να βάλετε ένα σακουλάκι στο χέρι σας για να πιάσετε τα κακά και στη συνέχεια να τραβήξετε την πλαστική σακούλα από πάνω.

Δέστε τη σακούλα και φροντίστε να την τοποθετήσετε σε έναν κάδο απορριμμάτων για να αποφύγετε την ακούσια μόλυνση ενός γείτονα ή ενός εργαζόμενου στην καθαριότητα.

Πλύνετε αμέσως τα χέρια σας, ιδίως πριν αγγίξετε το πρόσωπό σας ή πριν φάτε ή πιείτε.

Τα απολυμαντικά υγρά χεριών μπορούν να φροντίσουν για πολλούς ιούς στο δέρμα σας, αλλά δεν θα σκοτώσουν τα αυγά των παρασίτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα