Ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν τα λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά

Διαβάζεται σε 4'
Γιατρός μετράει την πίεση ασθενή
Γιατρός μετράει την πίεση ασθενή iStock

Πρωταθλήτριες στην υγεία της καρδιάς είναι οι περισσότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Που καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Το 2021 από τους 5,29 εκατομμύρια θανάτους που καταγράφηκαν στην ΕΕ, το 32,4% οφειλόταν σε παθήσεις που σχετίζονται με την υπέρταση, την καρδιοπάθεια και τα νοσήματα αρτηριών και φλεβών.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους είχαν προκληθεί από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου).

Το ποσοστό αυτό επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, με το ποσοστό για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών να ανέρχεται σε 1.586 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους άνω των 65 ετών.

Το ποσοστό στους άνδρες ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στις γυναίκες.

Η Βουλγαρία είχε τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω ασθενειών του κυκλοφορικού συστήματος.

Σε επίπεδο περιφερειών, τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος καταγράφηκαν σε 5 περιφέρειες της Βουλγαρίας, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν σε 4 περιφέρειες της Γαλλίας και σε μία της Ισπανίας.

Η μέση θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα στην ΕΕ ήταν 343 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά στις περιφέρειες της Ελλάδας

Τα νεότερα δεδομένα για τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα υποδηλώνουν ότι οι νησιώτες στη χώρα μας προσέχουν πολύ περισσότερο την υγεία τους από τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις 5 περιοχές με τους λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, οι τέσσερις είναι νησιωτικές.

Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι θάνατοι από έμφραγμα και εγκεφαλικό στην χώρα μας καταγράφηκαν στη Μακεδονία.

Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη είχε τους περισσότερους (437,08 ανά 100.000 κατοίκους) θανάτους, ενώ ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία με 365,34 και η Κεντρική Μακεδονία με 355,94 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Μόνο δύο περιοχές της χώρας μας είχαν κάτω από 300 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Πρόκειται για το Βόρειο Αιγαίο που είχε τη μικρότερη θνησιμότητα (253,05 ανά 100.000) και την Κρήτη (295,75).

Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα ανά γεωγραφική περιοχή:

  • Βόρειο Αιγαίο 253,05 ανά 100.000 πληθυσμού
  • Κρήτη 295,75
  • Ήπειρος 300,89
  • Νότιο Αιγαίο 314,64
  • Ιόνια Νησιά 317,96
  • Δυτική Ελλάδα 323,4
  • Θεσσαλία 324,12
  • Πελοπόννησος 328,47
  • Αττική 337,28
  • Στερεά Ελλάδα 354,11 (πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ)
  • Κεντρική Μακεδονία 355,94
  • Δυτική Μακεδονία 365,34
  • Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 437,08

Η υπέρταση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα πάνω το ένα τρίτο  του πληθυσμού πάσχει από υπέρταση (περίπου 3.300.000 άτομα), ενώ ένα στα δύο ηλικιωμένα άτομα είναι υπερτασικό.

Περίπου 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, ενώ λιγότερο από το ένα τρίτο των υπερτασικών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν πολλά αίτια που προκαλούν αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η μειωμένη φυσική άσκηση, η διατροφή πλούσια σε αλάτι με υψηλά επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα και η χρήση αλκοόλ και καπνού είναι κάποια από αυτά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Υπέρταση, η σιωπηλή νόσος χωρίς συμπτώματα ή ενοχλήματα

Η υπέρταση, σύμφωνα με την  είναι μια ασυμπτωματική νόσος με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έχουν υπέρταση και να μην το ξέρουν.

Για αυτό αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος».

Η υπέρταση δεν δίνει προειδοποιητικά σημεία παρά μόνο όταν έχει κάνει σημαντικές βλάβες στα ζωτικά όργανα του ασθενούς όποτε τα συμπτώματα προκαλούνται από τις επιπλοκές της.

Όταν τα συμπτώματα συμβαίνουν αποτελούν εκδηλώσεις από διαταραχές της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων π.χ. πρωινοί πονοκέφαλοι, αίσθημα ταχυπαλμίας ή αρρυθμίας, διαταραχές όρασης, εμβοές ώτων κ.λπ.

Επίσης η σοβαρή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εύκολη κόπωση, άγχος, θωρακικό άλγος κ.λπ.

Αντιμετώπιση αρτηριακής υπέρτασης

Η σύγχρονη ιατρική έχει πολλά όπλα για την επιτυχή ρύθμιση της υπέρτασης και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της, όπως αναφέρει η Ομάδα Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Βασικός ρυθμιστικός παράγοντας όλου αυτού είναι η σωστή συνεργασία γιατρού και ασθενούς.

Ο υπερτασικός ασθενής πρέπει να κατανοήσει και να εφαρμόσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος όχι μόνο θα βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη σημαντική μείωση της πιθανότητας να υποστεί στο μέλλον έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Έτσι, θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε αυτούς τους ασθενής η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλατιού και αλκοόλ καθώς και η υιοθέτηση φυσικής άσκησης στην καθημερινότητα τους.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το αλάτι, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη ποσότητα προσλαμβάνεται από κρυφές πηγές και όχι μόνο από το μαγειρικό αλάτι και για αυτό θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος στην ποσότητα άλατος των τροφίμων που αγοράζει ή αυτών που καταναλώνει εκτός σπιτιού.

«Αναφορικά με τις φαρμακευτικές θεραπείες, πλέον υπάρχουν πολλές, με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό πέρα από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και με πολύ χαμηλό προφίλ παρενεργειών», καταλήγουν οι ειδικοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα