Συγχρονίζουν την περίοδό τους οι γυναίκες που μένουν μαζί ή είναι μύθος;

Διαβάζεται σε 4'
Γυναίκα αγοράζει σερβιέτες
Γυναίκα αγοράζει σερβιέτες iStock

Νεότερα δεδομένα για το συγχρονισμού της έμμηνου ρήσης, αλλά και για την ωορρηξία των γυναικών που συγκατοικούν, προκύπτουν από νέα μελέτη.

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες που ζουν στο ίδιο σπίτι, έχουν έμμηνο ρύση τις ίδιες ημέρες του μήνα;

Αν και μερικές γυναίκες το πιστεύουν αυτό, η απάντηση, όπως αναφέρουν οι πλέον ειδικοί, είναι «όχι, πραγματικά όχι».

Ο συγχρονισμός της εμμήνου ρύσεως, όπως είναι γνωστό, συμβαίνει περιστασιακά, αλλά όχι λόγω της χωροταξικής εγγύτητας ή της απελευθέρωσης χημικών φερομονών, κάτι που αποτελεί εδώ και χρόνια ένα δημοφιλές σενάριο.

«Πρόκειται για μια στατιστική σύμπτωση», δηλώνει στην Washington Post ο Jeffrey Schank, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνιας, οι μελέτες του οποίου δίνουν μια εξήγηση στο γιατί οι γυναίκες που μένουν μαζί, μερικές φορές έχουν έμμηνο ρύση τις ίδιες μέρες του μήνα.

«Κατά μία έννοια, ο συγχρονισμός της περιόδου υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις ως πραγματική εμπειρία, αλλά οφείλεται σε στατιστικά χαρακτηριστικά των κύκλων και όχι στη χωροταξική εγγύτητα ή σε οποιεσδήποτε άλλες βιολογικές διαδικασίες. Δεν πρόκειται για φερομόνες ή κάτι εξελικτικό. Δεν υπάρχει κανένας καλός εξελικτικός λόγος γι’ αυτό, ούτε και υπάρχει κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα στο να κάνεις μωρά την ίδια στιγμή», αναφέρει ο ίδιος.

Οι γυναίκες δεν έχουν πάντα τον ίδιο κύκλο με την ίδια συχνότητα, οπότε η ακανόνιστη συμπεριφορά μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε εμμηνορρυσίες που συμβαίνουν μαζί, «αλλά είναι κάτι απλώς στατιστικό», λέει ο Schank.

Οι κύκλοι ποικίλλουν σε διάρκεια και όλη αυτή η μεταβλητότητα θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε σύγκλιση και απόκλιση.

Επίσης, δεν έχουν όλες οι γυναίκες σταθερή έμμηνο ρύση, καθώς ενώ πολλές έχουν κύκλο 28 ημερών, άλλες μπορεί να έχουν μικρότερο, μεγαλύτερο ή πολύ ακανόνιστο κύκλο.

Πώς δημιουργήθηκε η πεποίθηση για τον συγχρονισμό της περιόδου

Η πεποίθηση ότι οι γυναίκες που μοιράζονται τον ίδιο χώρο έχουν περίοδο τις ίδιες ημέρες του μήνα, προέρχεται από μια έρευνα που έγινε το 1971 από την ψυχολόγο Martha K. McClintock, η οποία μελέτησε 135 γυναίκες σε έναν κοιτώνα κολεγίου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση έχει ισχυρή επίδραση στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Η υποστήριξη αυτού του λεγόμενου «φαινομένου McClintock» έχει επιμείνει μέχρι και σήμερα, παρά τις πολλές μεταγενέστερες μελέτες, οι οποίες βέβαια πρώτον ήταν ασυνεπείς και δεύτερον απέτυχαν να αποδείξουν την υπόθεσή της και αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία της.

Η McClintock, η οποία είναι ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, λέει ότι η επιστήμη έχει αλλάξει από τότε που δημοσιεύθηκε η πρώτη της έρευνα.

Τώρα, πιστεύει ότι οι φερομόνες που εκκρίνονται από τις μασχάλες των γυναικών, αλλάζουν τον χρόνο της ωορρηξίας, προκαλώντας ταυτόχρονη ωορρηξία σε όσες ζουν στο ίδιο σπίτι, αλλά όχι έμμηνο ρύση.

«Στη φράση “συγχρονισμός της εμμήνου ρύσεως”, σβήστε το “εμμηνόρροια” και βάλτε το “ωορρηξία”», λένε οι ειδικοί.

Από την πλευρά του ο κοινωνικός ψυχολόγος Leonard Weller, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου BarIlan στο Ισραήλ, διεξήγαγε μια σειρά μικρών μελετών (περίπου 15) τη δεκαετία του 1990, σε συνεργασία με τον γιο του, Aron Weller, καθηγητή Ψυχολογίας στο BarIlan, σχετικά με τον συγχρονισμό της εμμήνου ρύσεως.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μερικές φορές οι γυναίκες ήταν συγχρονισμένες και μερικές φορές όχι.

Ως εκ τούτου, ο Weller συμφωνεί με τον Schank ότι ο συγχρονισμός των κύκλων στις γυναίκες που έμεναν μαζί, ήταν απλώς μια στατιστική σύμπτωση.

«Η άποψη της πλειοψηφίας είναι ότι πρόκειται για σύμπτωση», λέει ο Leonard Weller.

«Αν σχεδιάσετε την έναρξη για κάθε μία από δύο γυναίκες για μια χρονική περίοδο, θα διαπιστώσετε πιθανώς ότι θα συγκλίνουν καθώς και θα γίνουν ανόμοιες, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την επίδραση της φερομόνης. Επίσης, αν υποθέσουμε ότι ο φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί περίπου πέντε ημέρες, δύο γυναίκες θα έχουν κάποια επικάλυψη στο χρονοδιάγραμμα των κύκλων τους. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον συγχρονισμό», καταλήγει ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα