Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με “παντοτινά χημικά” – Σε ποια άλλα τρόφιμα βρέθηκαν

Διαβάζεται σε 3'
Τα δημητριακά η πιο μολυσμένη τροφή με “παντοτινά χημικά” – Σε ποια άλλα τρόφιμα βρέθηκαν
Milk stream pouring into a bowl with сornflakes close-up. Milk splash on a cup with flakes macro on a blue background.

Nέα μελέτη αποκαλύπτει πως το πιο δημοφιλές πιάτο πρωϊνού, τα δημητριακά, είναι μολυσμένα με “παντοτινά χημικά”. Ποια άλλα τρόφιμα περιλαμβάνει η μελέτη.

Υψηλά επίπεδα “παντοτινών χημικών” έχουν βρεθεί σε προϊόντα δημητριακών σε όλη την Ευρώπη, λόγω των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται, όπως αποκάλυψε νέα μελέτη.

Τα πιο μολυσμένα τρόφιμα είναι τα δημητριακά πρωινού, σύμφωνα με μελέτη του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοφάρμακα στην Ευρώπη (PAN), με τις μέσες συγκεντρώσεις να είναι 100 φορές υψηλότερες από αυτές του νερού της βρύσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το τριφθοροξικό οξύ (TFA), μια χημική ουσία που παράγεται όταν τα φυτοφάρμακα που περιέχουν χημικές ουσίες PFAS διασπώνται στο έδαφος, εντοπίστηκε σε δημητριακά πρωινού, δημοφιλή γλυκίσματα, ζυμαρικά, κρουασάν, ολικής άλεσης, επεξεργασμένο ψωμί και αλεύρι.

Τι είναι τα “παντοτινά χημικά” και το και τριφθοροξικό οξύ (TFA)

Οι PFAS ή υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες, είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διάφορων καταναλωτικών προϊόντων (πχ. απορρυπαντικά, φυτοφάρμακα ή ακόμα και κατασκευαστικά υλικά) από τη δεκαετία του 1950, γράφει ο Guardian.

Είναι γνωστές ως «παντοτινά χημικά», καθώς χρειάζονται εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες χρόνια για να αποδομηθούν μετά την απόρριψη των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι αν διαρρεύσουν στο έδαφος ή στο νερό, πράγμα που συχνά συμβαίνει, μπορούν να παραμείνουν εκεί για αιώνες.

Η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον αρχίζει να γίνεται σαφέστερη τα τελευταία χρόνια, με νέες μελέτες να αποκαλύπτουν συχνά τις συνδέσεις ορισμένων χημικών ουσιών με ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Παράλληλα, το τριφθοροξικό οξύ (TFA) είναι μία τοξική ουσία που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει προβλήματα στην αναπαραγωγή και τη γονιμότητα ή την ανάπτυξη του εμβρύου. Έχει επίσης συνδεθεί με αρνητικές επιδράσεις στη λειτουργία του θυρεοειδούς, του ήπατος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ακτιβιστές καλούν τις κυβερνήσεις να θέσουν ένα πολύ πιο προστατευτικό όριο ασφαλείας για το TFA και να απαγορεύσουν όλα τα φυτοφάρμακα Pfas και άλλες πηγές TFA. Επί του παρόντος, οι κυβερνήσεις δεν παρακολουθούν το TFA στα τρόφιμα.

Υψηλά επίπεδα μόλυνσης στο 81,5 % των δειγμάτων

Η μελέτη ανέλυσε 65 συμβατικά προϊόντα δημητριακών που αγοράστηκαν από 16 ευρωπαϊκές χώρες  και πρόκειται για την πρώτη μελέτη αυτού του είδους σε επίπεδο ΕΕ.

Κατά την μελέτη, το TFA ανιχνεύθηκε στο 81,5% των δειγμάτων (53 από τα 65 δείγματα) σε 16 ευρωπαϊκές χώρες, με υψηλά επίπεδα μόλυνσης. Τα προϊόντα σιταριού είναι σημαντικά πιο μολυσμένα από άλλα προϊόντα με βάση τα δημητριακά.

Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν σε δημητριακά πρωινού από την Ιρλανδία, με το ψωμί ολικής άλεσης από το Βέλγιο, το ψωμί ολικής άλεσης από τη Γερμανία και τη γαλλική μπαγκέτα να ακολουθούν. Το ΤFA εντοπίστηκε ακόμα σε μια τεράστια ποικιλία προϊόντων, από σπαγγέτι μέχρι σκόνες τυριού και μπισκότα τζίντζερ.

«Όλοι οι άνθρωποι εκτίθενται στο TFA με διάφορους τρόπους, περιλαμβανομένων των τροφίμων και του πόσιμου νερού. Τα ευρήματά μας ενισχύουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση απαγόρευση των φυτοφαρμάκων Pfas για να σταματήσει η περαιτέρω μόλυνση της τροφικής αλυσίδας», δήλωσε η Σαλομέ Ροϊνέλ, υπεύθυνη πολιτικής στην PAN Europe.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα