Τα εμφυτεύματα σας χαρίζουν ξανά το χαμόγελό σας

Τα εμφυτεύματα σας χαρίζουν ξανά το χαμόγελό σας
Τα εμφυτεύματα σας χαρίζουν ξανά το χαμόγελό σας 123rf

Με τα σύγχρονα εμφυτεύματα όλοι μπορούν να αποκτήσουν το χαμόγελο που ονειρεύονται.

Λένε πως ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες στη ζωή. Το σίγουρο είναι ότι ένας άνθρωπος που γελά χωρίς να θέλει να κρύβει τα δόντια του, είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Σήμερα, με τα σύγχρονα εμφυτεύματα, όλοι μπορούν να αποκτήσουν το χαμόγελο που ονειρεύονται, ακόμη και αν έχουν χάσει για διάφορους λόγους ένα ή πολλά δόντια.

Η λύση των εμφυτευμάτων

Το εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο της ρίζας του φυσικού δοντιού και τοποθετείται στη γνάθο, στο σημείο που έχει χαθεί το φυσικό δόντι ή σε κάποια «στρατηγική» θέση για τον οδοντίατρο. Πρόκειται για βίδες φτιαγμένες από τιτάνιο οι οποίες αντικαθιστούν ένα δόντι, περισσότερα ελλείποντα δόντια ή και όλα τα δόντια. Το οδοντικό εμφύτευμα επιτελεί την ίδια ακριβώς οδοντική λειτουργία με το φυσικό δόντι.

Με τα εμφυτεύματα έχουμε την ίδια αίσθηση στο στόμα μας όπως και πριν χάσουμε το ή τα δόντια μας. Επιπλέον, έχουμε σωστή άρθρωση κατά την ομιλία μας, άριστη αισθητική και επιπλέον δεν απορροφάται (χάνεται) το οστό της γνάθου, όπως συχνά συμβαίνει στις περιπτώσεις που δεν θα τοποθετηθούν εμφυτεύματα. Τέλος, αποτελεί τη μακροβιότερη αποκατάσταση και την ανετότερη λύση για τον ασθενή.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να «δεχτούν τα εμφυτεύματα ;

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται σε όσους έχουν ικανοποιητική ποιότητα και ποσότητα οστού και είναι σχετικά υγιείς. Ένα καθαρό ιατρικό ιστορικό βοηθάει τη μακροβιότητα των εμφυτευμάτων. Υποκείμενα νοσήματα υπονομεύουν τη θεραπεία, για παράδειγμα, ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής, ασθενείς με μυέλωμα ή ανεξέλεγκτο διαβήτη, δε μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα. Ασθενείς που παίρνουν διφωσφωνικά φάρμακα για την οστεοπόρωση πάνω από 3 χρόνια θα πρέπει να κάνουν διακοπή του φαρμάκου για τουλάχιστον 3 μήνες πριν την επέμβαση. Παρόλα αυτά, η οστεοπόρωση από μόνη της δεν αποτελεί αντένδειξη. Ασθενείς που τρίζουν-σφίγγουν τα δόντια τους τη νύχτα, πρέπει να φοράνε οπωσδήποτε το νάρθηκα βρυγμού τους τα βράδια, ειδάλλως κινδυνεύει η οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων.

Επίσης, το κάπνισμα αποτελεί μεγάλο επιβαρυντικό παράγοντα. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση το κάπνισμα διαταράσσει ή καθυστερεί την επούλωση, οπότε αυξάνονται τα ποσοστά αποτυχίας έως και 14 φορές!

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως δεν υπάρχει όριο ηλικίας τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Μας απασχολεί αυστηρά και μόνο το ιατρικό ιστορικό. Εάν ο ασθενής είναι γερός, σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να βάλει εμφυτεύματα.

Η διαδικασία εμφύτευσης είναι προβλέψιμη και ανώδυνη για τους ασθενείς

Για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός, εξειδικευμένος και έμπειρος γιατρός και καταρτισμένη ομάδα προσωπικού στο οδοντιατρείο. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, όπως και σε άλλες οδοντιατρικές πράξεις. Προηγείται ακτινολογικός έλεγχος που συνίσταται σε αξονική τομογραφία γνάθου (CBCT) και πανοραμική. Σε δύσκολα περιστατικά απαιτείται επίσης χειρουργικός νάρθηκας. Ο χειρουργικός νάρθηκας σε συνδυασμό με τις ακτινογραφίες αποτελούν ένα διεγχειρητικό βοήθημα για τον επεμβαίνοντα γιατρό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται σε απόλυτα καθορισμένες θέσεις, οι οποίες έχουν οριστεί προεγχειρητικά και ικανοποιούν το σχέδιο θεραπείας.

Μετά το πέρας του χειρουργείου χορηγούνται παυσίπονα και αντιβιοτικά, ανάλογα πάντα με την εκάστοτε περίπτωση. Κατά τη διάρκεια της επούλωσης είναι δυνατό να παρουσιαστούν κάποιες ενοχλήσεις σε ήπιο ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα με το περιστατικό, όπως οίδημα και φλεγμονή των ούλων, ως φυσική αντίδραση του οργανισμού στο χειρουργείο. Ωστόσο, αν τηρηθούν οι κατάλληλες οδηγίες, όλες οι παραπάνω ενοχλήσεις διαρκούν λίγο και το στόμα επανέρχεται σε γρήγορο χρονικό διάστημα. Σε αυτή τη φάση της θεραπείας παρέχεται στον ασθενή μια προσωρινή αποκατάσταση με την οποία θα παραμείνει για την περίοδο της οστεοενσωμάτωσης.

Αυτό το στάδιο, η οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος, μπορεί να διαρκέσει από 8- 12 εβδομάδες, κάποιες φορές και 6 μήνες. Ο ασθενής έχει ενημερωθεί πριν να ξεκινήσει το χειρουργείο για το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει με τα μεταβατικά δόντια και ο γιατρός επικυρώνει την πρόβλεψή του μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος και τη λήξη του χειρουργείου.

Κλείστε online ραντεβού με την κα Καζάκου

Μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα το μόνιμο δόντι;

Σε κάποιες περιπτώσεις, όχι πολλές, μπορεί να γίνει άμεση φόρτιση του εμφυτεύματος, δηλαδή άμεση τοποθέτηση του μόνιμου δοντιού και να αποφύγει ο ασθενής την παραμονή με προσωρινές εργασίες. Σε γενικές γραμμές όμως, η άμεση φόρτιση είναι καλό να αποφεύγεται, διότι αυξάνει τα ποσοστά αποτυχίας του εμφυτεύματος. Όσο πιο αυστηροί είμαστε στο πρωτόκολλο τοποθέτησης και φόρτισης των εμφυτευμάτων, τόσο υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας έχουμε.

Βιβλιογραφικά έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι οι μόνιμες προσθετικές εργασίες είναι προτιμότερο να τοποθετούνται όταν έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της οστεοενσωμάτωσης και όχι πριν αυτή καν ξεκινήσει. Τότε και μόνο τότε τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων αγγίζουν το απόλυτο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικάνικης Εταιρείας Εμφυτευματολογίας (ΑΑΙD) εάν είμαστε συντηρητικοί και δε διαλέξουμε το πρωτόκολλο της Άμεσης Φόρτισης, το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται σε 98 % στην πρώτη πενταετία, ενώ σε βάθος χρόνου 15ετίας το ποσοστό κυμαίνεται από 82 έως 95 %.

Τέλος, σε κάποια περιστατικά έχουμε τη δυνατότητα για άμεση τοποθέτηση εμφυτεύματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βγάλουμε το δόντι αλλά την ίδια χρονική στιγμή να τοποθετήσουμε το εμφύτευμα. Αυτό συνιστάται μόνο στην περίπτωση που δεν προϋπήρχε ακροριζική φλεγμονή στο εξαχθέν δόντι.

Φροντίδα των εμφυτευμάτων

Θα ήθελα να κλείσω με τη συντήρηση των εμφυτευμάτων, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι το οποίο πολλάκις αγνοούν οι ασθενείς. Μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, πολύ μεγάλη ευθύνη ως προς τη συντήρησή τους φέρει ο ασθενής. Απαιτείται καλή στοματική υγιεινή. Επιβάλλεται άριστο βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (κάθε εξάμηνο) για επιμελή καθαρισμό των δοντιών καθώς και των εμφυτευμάτων. Χωρίς μεταθεραπευτική φροντίδα, κανένα εμφύτευμα δε μπορεί να πάει καλά σε βάθος χρόνου.

Τίποτα δε ζει για πάντα εάν εγκαταλειφθεί στην τύχη του!

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές την Οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδαwww.stoma.com.grή καλέστε 210 8981351 για να σας συμβουλεύσουμε για κάποιο πρόβλημα σχετικά με την υγεία του στόματος σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα