Διπολική διαταραχή: Είναι κληρονομική τελικά;

Διπολική διαταραχή: Είναι κληρονομική τελικά;
Φωτογραφία που απεικονίζει την ασθένεια της διπολικής διαταραχής 123RF.COM

Πότε και πώς εμφανίζεται συνήθως η διπολική διαταραχή. Ένας ασθενής με διπολική διαταραχή μπορεί να ζήσει άνετα μια φυσιολογική ζωή, αν τηρεί τις συμβουλές του γιατρού του.

Η διπολική διαταραχή είναι μία νόσος παρεξηγημένη. Αποτελεί ένα αρκετά συχνό ψυχικό νόσημα, το οποίο τείνει να παρουσιάζεται σε οικογένειες. Αυτό βεβαίως, δε σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος έχει διπολική διαταραχή, το παιδί του θα την εμφανίσει κι εκείνο απαραιτήτως. Για να εκδηλωθεί, σημαντικότατο ρόλο παίζουν κι άλλοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, καθώς και το περιβάλλον του παιδιού.

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά τα 20 έτη. Εκτός από την κληρονομικότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι στους ασθενείς που πάσχουν από διπολική διαταραχή έχουν ανευρεθεί κάποια βιολογικά στοιχεία στη δομή του εγκεφάλου τους που είναι διαφορετικά σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό. Έτσι, είναι εμφανές ότι για να εμφανίσει κάποιος τη νόσο πρέπει να συντείνουν περισσότεροι του ενός παράγοντες κινδύνου.

Στην περίπτωση που εμφανίσει τελικά το άτομο διπολική διαταραχή αυτό θα συμβεί όταν βιώνει έντονο στρες, μια κατάσταση που τον πιέζει πάρα πολύ ή ύστερα από κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Η διπολική διαταραχή δεν πρέπει να φοβίζει. Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί ο ασθενής να τηρεί σχολαστικά τις συμβουλές του γιατρού του.

Είναι πολύ σημαντικό να μην σταματήσει για κανένα λόγο να λαμβάνει τα φάρμακά του χωρίς να ενημερώσει πριν το γιατρό του. Αν διακοπεί απότομα η αγωγή, τότε ενέχει πολύ σοβαρός κίνδυνος υποτροπής των συμπτωμάτων.

Γι’ αυτό, ακόμη κι αν ο ασθενής νιώθει καλά δεν πρέπει να σταματήσει να τα λαμβάνει χωρίς την έγκριση του γιατρού που τον παρακολουθεί. Ακόμη και στις περιόδους νορμοθυμίας (η περίοδος ύφεσης), ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, η οποία λαμβάνεται για πολλά χρόνια

Τι άλλο μπορεί να κάνει ο ασθενής παράλληλα με τα φάρμακα;

Ταυτόχρονα με την αγωγή συνήθως συνιστάται και ψυχοθεραπεία, ώστε να βοηθήσει τον πάσχοντα να διαχειριστεί τα συναισθήματα και τη διάθεσή του.

Η ψυχοθεραπεία δεν αρκεί ως μόνη θεραπευτική λύση σε περιστατικά διπολικής διαταραχής. Λειτουργεί μόνο συνεπικουρικά με τα φάρμακα και πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ψυχίατρο. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει τον ασθενή να αντιληφθεί τη φύση της ασθένειας και να την αποδεχθεί, ενώ μπορεί να τον ωθήσει να βρει τρόπους να μειώσει τις υποτροπές μέσω αλλαγών που θα του προταθούν να κάνει στην καθημερινή του ζωή.

Ένας ασθενής με διπολική διαταραχή μπορεί να ζήσει άνετα μια φυσιολογική ζωή, αν τηρεί τις συμβουλές του γιατρού του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα