Τελικά σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνεται προληπτικά η κολονοσκόπηση;

Τελικά σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνεται προληπτικά η κολονοσκόπηση;
Κολονοσκόπηση Getty Images/iStockphoto

Μελέτες δείχνουν ότι ολοένα και περισσότερα άτομα κάτω των 50 ετών, διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου. Τι προβλέπεται για την πρόληψη με κολονοσκόπηση στην Ελλάδα, γιατί άλλαξαν οι κατευθυντήριες οδηγίες στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη βασική, προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που πρέπει να γίνεται σε όλους άνω των 50 ετών.

Η κολονοσκόπηση είναι η μοναδική εγκεκριμένη εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, ώστε να υπάρχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, διαγιγνώσκονται με τη νόσο σε μικρότερη ηλικία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έκανε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις ΗΠΑ 153.000 θα διαγνωστούν φέτος με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μάλιστα, το 13% θα είναι άτομα κάτω των 50 ετών, δηλαδή η αύξηση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα είναι 9% σε σχέση με το 2020.

Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών, τείνει να είναι πολύ πιο επιθετικός.

«Στις ΗΠΑ οι κατευθυντήριες οδηγίες έχουν αλλάξει και η κολονοσκόπηση γίνεται από την ηλικία των 45 ετών. Στη χώρα μας παραμένει στα 50. Κι αυτό διότι δεν έχουμε στοιχεία για την Ελλάδα, ώστε να το αλλάξουμε, παρότι βλέπουμε σποραδικά περιστατικά», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου 7.500 πολίτες, δηλαδή αποτελεί το 10% του συνόλου των καρκίνων.

Σε πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, φάνηκε ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό απαράδεκτα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα.

Αντίθετα, το 50% των περιστατικών καρκίνου διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος.

Πάντως, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας έχει οργανώσει ένα πλήρες σύστημα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τους πιο συχνούς καρκίνους.

Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για την έναρξη του προγράμματος δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, με βασική εξέταση την κολονοσκόπηση.

«Οι εξετάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα του δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας και αφορά 3.800.000 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 50 έως και 70 ετών», εξηγεί η κυρία Αγαπηδάκη.

Γιατί μειώθηκε η ηλικία που εκδηλώνεται ο καρκίνος του εντέρου

Οι ερευνητές δεν μπορούν με βεβαιότητα να απαντήσουν στο ερώτημα «Γιατί μειώθηκε η ηλικία που εκδηλώνεται ο καρκίνος του εντέρου».

Ωστόσο, σε μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία στην ηλικία των 20 ή 30 ετών, μπορεί να υπερδιπλασιάσει τον κίνδυνο πρώιμης έναρξης του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επίσης, στους παράγοντες που ενοχοποιούνται, περιλαμβάνεται και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η γέννηση με καισαρική τομή, η χρήση αντιβιοτικών και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μικροβίωμα του εντέρου.

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με όσα αναφέρει στους New YorkTimes ο δρ Steven Itzkowitz, καθηγητής Ιατρικής και Επιστήμης της Ογκολογίας στο στην Ιατρική Σχολή του Icahn στη Νέα Υόρκη, είναι να αναζητήσουμε το οικογενειακό μας ιστορικό.

«Αν κάποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού, δηλαδή γονέα ή αδελφό, που να έχει διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου πριν από την ηλικία των 60 ετών, τότε ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου», εξηγεί ο δρ Itzkowitz.

Αυτό σημαίνει ότι η κολονοσκόπηση θα πρέπει να γίνει για πρώτη φορά σε μικρότερη ηλικία και ανάλογα με τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου που έχουμε απευθυνθεί.

Και ακριβώς επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας και να αποβάλλουμε ό,τι αρνητικό έχουμε κληρονομήσει, οι ειδικοί συστήνουν κάποιες βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ώστε είτε κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είτε όχι, θα τον βοηθήσουν να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι έξι κανόνες για την αποφυγή του καρκίνου του παχέος εντέρου

  • Απαραίτητη η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Αποφυγή επεξεργασμένου κρέατος (λουκάνικα, αλλαντικά) και κόκκινου κρέατος (βοδινό, χοιρινό, αρνί). Καταναλώστε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Διακοπή καπνίσματος. Περισσότερες από 70 χημικές ουσίες του τσιγάρου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον καρκίνο, καθώς καταστρέφουν το DNA.
  • Άσκηση και δραστηριότητα. Σε μελέτη που έγινε το 2018 και συμμετείχαν 90.000 γυναίκες, φάνηκε ότι όσες έκαναν καθιστική ζωή και έβλεπαν περισσότερες από 14 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πρώιμη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η άσκηση, ακόμη και το καθημερινό περπάτημα, είναι ευεργετικά προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Περιορισμός το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία ορίζεται ως 17 ποτά την εβδομάδα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πρώιμη έναρξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Διατήρηση υγιούς βάρους. Όσοι έχουν δείκτη μάζας σώματος κάτω από 25 (δηλαδή δεν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοί), έχουν χαμηλότερο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Απαραίτητη η κολονοσκόπηση. Πρόκειται για μία εξέταση η οποία έχει δύσκολη προετοιμασία, όμως είναι απαραίτητη να γίνει μετά την ηλικία των 50 ετών. Πέρα από τη διαγνωστική της αξία, κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης αφαιρούνται και πολύποδες οι οποίοι ενδέχεται να εξελιχθούν μελλοντικά σε κακοήθειες, δηλαδή σε καρκίνο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα