Θανατηφόρος ο συνδυασμός καπνίσματος και αλκοόλ κατά την κύηση

Θανατηφόρος ο συνδυασμός καπνίσματος και αλκοόλ κατά την κύηση
Εγκυμοσύνη. unsplash

Μελέτη στις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι το κάπνισμα σε συνδυασμό με το αλκοόλ μετά τον τρίτο μήνα της κύησης 12πλασιάζει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου για το νεογέννητο.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έπιναν και κάπνιζαν μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, έχουν 12 φορές αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω του Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, σε σύγκριση με τα μη εκτεθειμένα ή μόνο εκτεθειμένα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έμβρυα, σύμφωνα με νέα μελέτη που υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Ως σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών έχει χαρακτηριστεί ο αναίτιος θάνατος ενός βρέφους σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος για το σύνδρομο αυξάνεται από το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ την ίδια περίοδο, ιδιαίτερα η υψηλή κατανάλωση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Πλέον, η μελέτη Safe Passage Funded by NIH παρέχει μια νέα οπτική στο πώς συνδέεται ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου με το χρόνο και την ποσότητα της χρήσης καπνού και αλκοόλ. Τα στοιχεία της μελέτης παρουσιάζονται στο EclinicalMedicine που αποτελεί ηλεκτρονική έκδοση του The Lancet.

«Είναι η πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας για τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης οινοπνεύματος και καπνού κατά την εγκυμοσύνη και του κινδύνου εμφάνισης του συνδρόμου», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας Amy J. Elliott, Ph.D., του Κέντρου Υγείας Παιδιατρικής & Έρευνας στο Sioux Falls στη Νότια Ντακότα. “Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η συνδυασμένη έκθεση στο αλκοόλ και στον καπνό δείχνει ισχυρή συνέργεια στην θνησιμότητα των βρεφών, δεδομένου ότι η διπλή έκθεση συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο απ’ ό, τι η έκθεση σε ένα μόνο κίνδυνο “.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική σχημάτισε το δίκτυο Prenatal Alcohol in SIDS και Stillbirth (PASS). Από το 2007 έως το 2015, οι ερευνητές του δικτύου PASS παρακολούθησαν την εξέλιξη 12.000 βρεφών μετά τη γέννησή τους από το Cape Town της Νότιας Αφρικής και από πέντε περιοχές στις ΗΠΑ. Οι περιοχές επιλέχτηκαν λόγω των υψηλών ποσοστών κατανάλωσης αλκοόλης και της συχνής εκδήλωσης Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου αλλά και για να συμπεριληφθούν ομάδες όπου οι εθνικιστικές και κοινωνικοοικονομικές ανισότητες δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για ένα χρόνο την πορεία των βρεφών από το περίπου 94% των εγκυμοσύνων. Διαπίστωσαν ότι 66 νεογνά πέθαναν εκείνη την περίοδο, συμπεριλαμβανομένων 28 από το σύνδρομο και 38 από γνωστά αίτια. Εκτός από τον σχεδόν 12 φορές αυξημένο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου από το συνδυασμό καπνίσματος και αλκοόλ της μητέρας μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος του θανάτου αυξήθηκε πέντε φορές στα βρέφη των οποίων οι μητέρες ανέφεραν ότι συνέχισαν το κάπνισμα πέρα από το πρώτο τρίμηνο και τέσσερις φορές στα βρέφη των οποίων οι μητέρες ανέφεραν ότι συνέχισαν να πίνουν μετά από το διάστημα αυτό. Η σύγκριση έγινε με τα βρέφη που είτε δεν ήταν εκτεθειμένα στον καπνό ή το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης είτε των οποίων οι μητέρες σταμάτησαν να καπνίζουν ή να πίνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

“Η μελέτη Safe Passage παρέχει σημαντικές νέες πληροφορίες για το ρόλο της διπλής έκθεσης στο κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ ως παράγοντες κινδύνου για το Σύνδρομο”, ανέφερε η συμμετέχουσα συγγραφέας Hannah C. Kinney, MD, του Τμήματος Παθολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη σύσταση των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν ή να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τονίζει τη σημασία της διπλής επίπτωσης στη βρεφική θνησιμότητα”.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι επικεφαλής των ινστιτούτων που χρηματοδότησαν τη μελέτη Safe Passage, ανέφεραν: “Τα ευρήματα αυτά παρέχουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις για τη ζωτική σημασία του πρώιμου προγεννητικού περιβάλλοντος για υγιή νεογνά. Εφόσον πολλές γυναίκες σταματούν να πίνουν και να καπνίζουν μόνο αφού μάθουν ότι κυοφορούν, αυτή η μελέτη υποστηρίζει έντονα την ανάγκη για έλεγχο χρήσης ουσιών στις αρχές της εγκυμοσύνης και την προαγωγή κοινωνικών μηνυμάτων σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης οινοπνεύματος και ποτού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα