Θερίζει ο κορονοϊός: Νέο ρεκόρ σε αντιικά φάρμακα την Πρωτοχρονιά

Διαβάζεται σε 4'
Η μονάδα Covid του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός»
Η μονάδα Covid του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» Intime

Εκθετικά αυξάνονται τα κρούσματα και παράλληλα οι ασθενείς που χρειάζονται αντιικά φάρμακα και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Νέα, μεγάλη, αύξηση κρουσμάτων αναμένουν οι ειδικοί τις επόμενες ημέρες.

Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ασθενών με Covid αιτήθηκε και έλαβε το αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό από το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου έως και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα, μέσα στις δύο αυτές μέρες, χορηγήθηκαν περίπου 3.500 αντιικά φάρμακα (Paxlovit), όταν η μεγαλύτερη ποσότητα αντιικών που έχει χορηγηθεί μέσα σε ένα 24ωρο, δεν ξεπερνούσε τα 810 σκευάσματα.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Λουκίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η αύξηση της διασποράς του κορονοϊού γίνεται εμφανής και από τις μεγάλες ποσότητες αντιικών φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί.

«Και φανταστείτε τα 810 κουτιά φάρμακα ήταν το ρεκόρ το 2022, όταν ήταν σε μεγάλη έξαρση η Covid-19 και σε διαφορετικό υπόστρωμα η πανδημία» τονίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες, καθώς η κατάσταση που επικρατεί σήμερα αφορά τα κρούσματα από τις συγκεντρώσεις της ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ θα ακολουθήσει αύξηση λόγω των συγκεντρώσεων την Πρωτοχρονιά.

Έρχεται νέα αύξηση κρουσμάτων

Η μετάλλαξη JN.1 του SARS-CoV-2 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και στη χώρα μας.

Ο συνδυασμός της νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής, σε συνδυασμό με τον μεγάλο συγχρωτισμό λόγω των εορτών αναμένεται να φέρει νέα εκτόξευση στη διασπορά της Covid-19 κατά 20% τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως προβλέπει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κι ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Από την ανάλυση των αστικών λυμάτων που δείχνουν αύξηση έως 90% στο ιικό φορτίο γρίπης, Covid-19 και RSV στην Αττική, προκύπτει ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα φέρνουν σαρωτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, όπως λέει.

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας έχει παραλάβει ήδη 35.000 αντιικές αγωγές του φαρμάκου για την Covid (Paxlovid).

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη το συγκεκριμένο φάρμακο να μπορούν να το λάβουν, καθώς ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι μειώνει τις νοσηλείες, άρα θα βοηθήσει και στη μείωση των κατειλημμένων κλινών του ΕΣΥ και μάλιστα από ασθενείς με Covid.

Την ίδια στιγμή και με απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας (Πετραλιά, Κεφαλογιάννη και Θεμιστοκλέους) που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη στη «Διαύγεια», το ΝΙΜΤΣ συνεχίζει και τους επόμενους 3 μήνες να παραχωρεί 50 κλίνες νοσηλείας για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας.

Στις κλίνες αυτές θα διακομίζονται ασθενείς non-Covid-19 από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να αποδεσμεύονται κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού.

Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχή επί των νοσηλίων, ενώ η αναγκαία ημερήσια φαρμακευτική αγωγή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα το ΝΙΜΤΣ εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

Την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης της διάθεση κλινών του ΝΙΜΤΣ αναλαμβάνει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠE).

Παράλληλα, προβλέπεται και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού που εργάζεται με οιαδήποτε σχέση εργασίας στις δομές της 1ης ΥΠΕ, για τις ανάγκες λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ.

Διαδικασίες για τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα που θα χρησιμοποιεί το ΕΣΥ

Σε έτερη απόφαση που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας, ορίζονται και οι διαδικασίες αποζημίωσης για τη χρήση κλινών νοσηλείας, κλινών Εντατικής Θεραπείας, των εγκαταστάσεων και των θαλάμων που θα διατίθενται στο Ελληνικό Δημόσιο από ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Μάλιστα, η απόφαση προβλέπει ότι «δύνανται να τίθενται τα ιδιωτικά ασθενοφόρα των ιδιωτών παρόχων υγείας, που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους στο Δημόσιο, χωρίς αντίτιμο αποζημίωσης».

Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων, η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με το απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και τη διεύθυνση οργάνωσης και λειτουργίας νοσηλευτικών μονάδων και εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας.

Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η απόφαση, οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές, συμμετοχές επί των νοσηλίων, διαφορά θέσης νοσηλείας και κάθε άλλη δαπάνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα