Θηλασμός: Έξυπνη συσκευή μετράει πόσο γάλα πίνουν τα μωρά

Διαβάζεται σε 3'
Βρέφος θηλάζει
Βρέφος θηλάζει iStock

Το να μην γνωρίζουν οι γονείς πόσο γάλα καταναλώνει ένα βρέφος κατά το θηλασμό, μπορεί να προκαλέσει άγχος. Μια καινοτόμος συσκευή, τώρα, φαίνεται να παρέχει αντικειμενικές μετρήσεις.

Οι γονείς θα μπορούν σύντομα να παρακολουθούν πόσο γάλα καταναλώνει το βρέφος κατά τον θηλασμό, χάρη σε μια συσκευή που στέλνει ειδοποιήσεις στο smartphone τους σε πραγματικό χρόνο.

«Μια συνηθισμένη ανησυχία σχετικά με το θηλασμό είναι η αβεβαιότητα σχετικά με την ποσότητα του μητρικού γάλακτος που λαμβάνουν τα μωρά», λέει ο Daniel Robinson από το Northwestern University στο Ιλινόις.

«Αυτό αυξάνει το άγχος για τις θηλάζουσες μητέρες, τον πατέρα. ακόμη και τους γιατρούς», λέει ο ίδιος.

Κι αυτό διότι τα υποσιτισμένα βρέφη μπορεί να αναπτυχθούν πιο αργά και, σε ακραίες περιπτώσεις, να αφυδατωθούν.

Οι παιδίατροι συχνά αξιολογούν πόσο καλά θηλάζουν τα βρέφη ζυγίζοντάς τα πριν και μετά τον θηλασμό και ελέγχοντας πόσο συχνά γεμίζουν τις πάνες τους, αλλά αυτά είναι μη ακριβή και ατελή μέτρα, λέει ο Robinson.

Για να αναπτύξουν ένα πιο ακριβές μέτρο, ο Robinson και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν μια συσκευή που αποτελείται από τέσσερα ηλεκτρόδια, το καθένα με πλάτος λίγων εκατοστών, τα οποία μπορούν να κολληθούν στο στήθος, μακριά από τη θηλή.

Δύο ηλεκτρόδια μεταδίδουν πολύ αδύναμα ηλεκτρικά ρεύματα από τη μία πλευρά του μαστού στην άλλη, όπου λαμβάνονται από το δεύτερο ζεύγος.

Η συσκευή στέλνει αυτές τις καταγραφές σε μια εφαρμογή για smartphone που υπολογίζει πόσο γάλα έχει εκκριθεί σε πραγματικό χρόνο, με βάση τα ηλεκτρικά σήματα που γίνονται πιο αδύναμα όσο εκκρίνεται περισσότερο γάλα, λέει ο Robinson.

Για να ελέγξουν την εγκυρότητα του συστήματος, οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν σε 12 γυναίκες που θήλαζαν, ενώ αυτές χρησιμοποιούσαν θήλαστρα για να αντλήσουν γάλα σε μπιμπερό για περίπου 15 λεπτά.

Το σύστημα υπολόγισε τον όγκο του γάλακτος που συλλέχθηκε με ακρίβεια περίπου 2 χιλιοστόλιτρων από την πραγματική ποσότητα, κατά μέσο όρο, με κάθε συμμετέχουσα να αντλεί κατά μέσο όρο 50 χιλιοστόλιτρα.

Αυτό υποδηλώνει ότι η συσκευή θα μπορούσε να επιτρέψει στους γονείς, υπό την επίβλεψη κλινικών ιατρών, να παρακολουθούν τη διατροφή των μωρών τους και να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές, όπως ενδεχομένως τη συμπλήρωση με γάλα σε σκόνη, λέει ο Robinson.

Σε ένα άλλο πείραμα, μία από τις γυναίκες φορούσε τη συσκευή ενώ θήλαζε.

Η εφαρμογή υπολόγισε ότι το μωρό της ήπιε 24 χιλιοστόλιτρα γάλακτος, ποσότητα παρόμοια με τα 20 χιλιοστόλιτρα που υπολόγισε η ομάδα ζυγίζοντας το βρέφος αμέσως πριν και μετά το τάισμα, λέει ο Robinson.

«Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι μητέρες με βρέφη που έχουν γεννηθεί στην ώρα τους εγκαταλείπουν το θηλασμό είναι η αντίληψη ότι δεν έχουν αρκετό γάλα, οπότε αυτή η τεχνική θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για να διαπιστωθεί αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, και επίσης ίσως για να διαπιστωθεί αν η αλλαγή της θέσης ή του τρόπου πρόσφυσης θα μπορούσε να βελτιώσει τη ροή του γάλακτος», λέει η Mary Fewtrell του University College London.

Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επαληθευτεί η ακρίβεια της μεθόδου, καθώς και για να διαπιστωθεί εάν η συσκευή επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος, έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες και εάν οι γονείς την επιθυμούν, λέει η Amy Brown από το Swansea University στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα