Οι 6 υπουργοί που παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν μετά το “σεμνά και ταπεινά” του Κώστα Καραμανλή

Οι 6 υπουργοί που παραιτήθηκαν ή αποπέμφθηκαν μετά το “σεμνά και ταπεινά” του Κώστα Καραμανλή
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ (Δ) ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΩΝΗΣ(Α).ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ,Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ,Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΠΗΛΙΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Από Σάββα Τσιτουρίδη και την μετεγγραφή του γιου του, στη σύλληψη του Μιχάλη Λιαπή. Οι ιστορίες των υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή που παραιτήθηκαν η αποπέμφθηκαν (vids+ pics)

Μπορεί ο Κώστας  Καραμανλής ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός να προέτρεπε τους υπουργούς και βουλευτές του το 2004, να συμπεριφέρονται “σεμνά και ταπεινά”, όμως κάποιοι δεν τον άκουσαν. Άλλωστε μια πεντάδα υπουργών και πρώην υπουργών, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν η ακόμα και να αποπεμφθούν για ηθικούς και δεοντολογικούς λόγους.  

“Ξεσκονίζοντας” λοιπόν, το χρονοντούλαπο της ιστορίας ας θυμηθούμε ποιοι πρώην υπουργοί, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν ή αποπέμφθηκαν , καθώς η στάση τους έχει προκαλέσεις θόρυβο, δημοσιεύματα και θυμηδία στην κοινή γνωμή.

Σάββας Τσιτουρίδης ο δις παραιτηθέντας υπουργός

Ο Σάββας Τσιτουρίδης γεννήθηκε το 1954 στο Κιλκίς. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στη Γαλλία και στη Διεθνή Οικονομία στην Αγγλία.

Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο διάστημα 1981-1990, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να αναλάβει Περιφερειάρχης Θεσσαλίας (1990-1991). Το 1991 διορίστηκε γενικός γραμματέας ΕΟΚ και Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Γεωργίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1993. Στο διάστημα 1995-1996 εργάστηκε και πάλι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξελέγη Βουλευτής Κιλκίς με τη Νέα Δημοκρατία το 1996 και επανεξελέγη το 2000, 2004, 2007 και 2009. Διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2004, και Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στο διάστημα 2006-2007.

Το 2004 παραιτήθηκε από Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λόγω της δημοσιότητας που έλαβε η μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα ηθικής τάξεως και ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθιξίας. «Όλα τα υπόλοιπα έγιναν νόμιμα και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΠΑΣΕΓΕΣ EUROKINISSI

 

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Κώστα Καραμανλή για την εμπιστοσύνη που του έδειξε τόσο επί εποχής αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και τη διάρκεια που ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, η οποία το χαρακτήρισε πρωτοφανές. Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν, ο Κυριάκος Τσιτουρίδης έκανε αίτηση μετεγγραφής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια επανήλθε με ένστασή του, επικαλούμενος «πρόσθετους λόγους ασφαλείας», λόγω της υπουργικής ιδιότητας του πατέρα του και των επικείμενων τότε Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο θέμα αναφέρθηκαν και οι τότε πρυτανικές αρχές του Παντείου Πανεπιστημίου. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι ενημερώθηκαν σήμερα για την υπόθεση και ότι σκοπεύουν να ελέγξουν το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις.

Πάντως, ο πρώην πρύτανης καθηγητής κ. Βαβούρας, υποστηρίζει ότι είναι καθ’ όλα νόμιμη η μετεγγραφή, καθώς στο Πρυτανικό Συμβούλιο της 18ης Ιουνίου 2004 εξέτασαν και δέχθηκαν τους λόγους προσωπικής ασφάλειας, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΑΡΑΔΩΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ /ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ (EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

 

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το 2007, όταν ο Σάββας Τσιτουρίδης, παραιτήθηκε και από Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με αφορμή τις εισαγγελικές έρευνες για χρηματιστηριακές πράξεις του στενού του συνεργάτη Ευγένιου Παπαδόπουλου στο διάστημα 1999-2000. Η παραίτηση Τσιτουρίδη ζητήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του, ανέφερε πως την έκανε δεκτή, καθώς στενός συνεργάτης του παραιτηθέντος υπουργού, ο Ευγένιος Παπαδόπουλος, βρίσκεται υπό τον έλεγχο εισαγγελέα δημιουργώντας θέμα ηθικής τάξης για την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε πως οι ενέργειες του κ. Παπαδόπουλου αφορούν περίοδο πολύ πριν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ και που είναι άσχετες με την υπόθεση των ομολόγων, όμως δεν επιτρέπουν την παραμονή του στη θέση του.

Γιώργος  Βουλγαράκης: “Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά ενώ είναι Διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1985 εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, το 1986 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και τον επόμενο χρόνο πρόεδρος αυτής.

Το 1989 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής της Α΄ Αθηνών. Από τότε εκλέγεται συνεχώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1989 χρημάτισε γραμματέας του προεδρείου της Βουλής και την περίοδο 1997-1999 αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Το 1992 διορίστηκε υφυπουργός περιβάλλοντος ενώ στις επόμενες κυβερνήσεις Καραμανλή χρημάτισε Υπουργός Δημοσίας Τάξης (2004-2006), Πολιτισμού (2006-2007) και Εμπορικής Ναυτιλίας (2007-2008).

Κριτική και παραίτηση

Το 2005 και κατά τη διάρκεια της θητείας του βρέθηκε αντιμέτωπο το Υπουργείο Δημόσιας τάξης με το σκάνδαλο των απαγωγών Πακιστανών. Αργότερα έγινε γνωστό από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου, ότι οι απαγωγές έγιναν από όργανα των Ελληνικών κρατικών υπηρεσιών.

ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ -ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. EUROKINISSI

 

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 υπέβαλε την παραίτησή του από το κυβερνητικό σώμα, από ευθιξία, η οποία και έγινε αποδεκτή, μετά από κατηγορίες που αφορούσαν εμπλοκή του σε υπεράκτια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αλλά και αυτήν της συζύγου του με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Βουλγαράκη ότι η εταιρεία στην οποία συμμετείχε αναμείχθηκε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Μονής Βατοπεδίου. Παράλληλα η δήλωση του Βουλγαράκη ότι είχε συστήσει την υπεράκτια εταιρεία προκειμένου να καταβάλλει μειωμένους φόρους πυροδότησε εκ νέου αντιδράσεις. Από την πλευρά του ο Βουλγαράκης υποστήριξε ότι το σύνταγμα της Ελλάδος δεν απαγορεύει την ιδιοκτησία ενώ όσον αφορά το ζήτημα του ασυμβίβαστου, που ίσχυε την εποχή που συστάθηκε η εταιρεία, δήλωσε ότι ήταν απλώς μέτοχος και σε καμία περίπτωση δεν άσκησε ρόλο διαχειριστή. “Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”, είχε δηλώσει τότε σε μια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Η εμπλοκή όμως της συζύγου του, Κατερίνας Πελέκη, στην αγοραπωλησία ακινήτων μεταξύ της μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου ενίσχυσε τα πυρά της αντιπολίτευσης. Στην υπόθεση αναμείχθηκε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε νέα έρευνα για τις αγοραπωλησίες της Μονής Βατοπεδίου.

Η Συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη με τον σύζυγό της πρώην Υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη ( ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ 15/09/2008 ) ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ ) EUROKINISSI

 

Υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, και παρόλο που ο πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του είχε δώσει κάλυψη, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή. Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εμμένει στα όσα έχει υποστηρίξει και ότι δεν προκύπτει κάτι μεμπτό. Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ενώ τόνισε ότι η παραίτησή του υποβλήθηκε προκειμένου να μην πληγεί η κυβέρνηση. Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής ανέλαβε ο Αναστάσιος Παπαληγούρας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2009 ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ότι δεν θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Στις 24 Ιουνίου 2010 αποκλείστηκε από το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που βάσει καταστατικού οι πρώην βουλευτές είναι ex officio σύνεδροι. Στις 29 Ιουνίου αποφασίστηκε, με μυστική ψηφοφορία στη Βουλή, η παραπομπή του μαζί με άλλους τέσσερις πρώην υπουργούς σε προανακριτική επιτροπή για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Δικαστική και ειδική έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών απέδειξε ότι δεν είχε τελικά καμία σχέση με υπεράκτια εταιρεία, ενώ μετά από δύο χρόνων διαδικασία η Βουλή αποδέχτηκε τη μη εμπλοκή του στην Υπόθεση του Βατοπεδίου και τον απάλλαξε των κατηγοριών. Αντίθετα, η Βουλή παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο άλλους 3 βουλευτές της ΝΔ.

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της βουλής στις αρχές του 2011 για το σκάνδαλο της SIEMENS παρέπεμψε τον Γιώργο Βουλγαράκη στη δικαιοσύνη. Μεταξή άλλων αναφερόταν ότι: Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης «Αν και καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός» όπως αναφέρει το πόρισμα «παρακολούθησε πλημμελώς την εξέλιξη της σύμβασης C4I». Σημειώνεται μάλιστα πως «Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Γιώργου Βουλγαράκη ήταν αντικειμενικά σε θέση να βλάψει το Κράτος επειδή η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και η μη έκπτωση της SAIC οδήγησε σε ζημιά του Δημοσίου».

Τον Σεπτέμβριο του 2012 δημοσιεύματα εφημερίδα τον εμφάνισαν μαζί με τους Μιχάλη Λιάπη και Βαγγέλη Μειμαράκη ότι συμμετείχε σε σκάνδαλο μαύρου χρήματος ύψους 10δισ.ευρώ ύστερα από εμφάνιση καταθέσεων στο ΣΔΟΕ. Η κατάθεση του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού σε αθηναϊκή εφημερίδα οδήγησε σε ποικίλες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, ενώ οι ίδιοι αποφάσισαν να απαντήσουν με μηνύσεις υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα δεν ισχύουν.

Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Από γιος ταχυδρόμου στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος γεννήθηκε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας στις 13 Σεπτεμβρίου του 1963. Η πολιτική του διαδρομή ξεκίνησε από τη θέση του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας το 2000. Μετά τις εκλογές του 2004, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον όρισε Υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, θέση που συνέχισε να κατέχει και στην κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 2007, ως την παραίτησή του, τον Οκτώβριο του 2008.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ / ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ( ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ) ( EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) EUROKINISSI

 

Στην παραίτησή του οδήγησε το αρνητικό κλίμα από την εμφάνιση του τότε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την κακή εκτίμηση της υπόθεσης του Γιώργου Βουλγαράκη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ρουσόπουλου στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Στις 12 Ιουνίου του 2009 απέστειλε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή επιστολή, με την οποία παραδέχτηκε τις ευθύνες του και του γνωστοποίησε την απόφασή του να μη διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στις 17 Νοεμβρίου 2010 η ολομέλεια της Βουλής (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ είχαν αποχωρήσει από την ψηφοφορία) απέρριψε την πρόταση παραπομπής του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο. Η πρόταση αυτή στηριζόταν στην κατηγορία (α) της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, (β) της απιστίας και (γ) της παράβασης καθήκοντος.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ PHASMA/M.KARAGIANNIS

 

Στις 20 Ιουνίου 2011, εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αγωγή του Ρουσόπουλου εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV και Δημοσιογράφων , σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και σχόλια που έγιναν εναντίον του περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του. Το δικαστήριο δικαίωσε τον πρώην Υπουργό  και επιδίκασε αποζημίωση 15.000 ευρώ συν δικαστικά έξοδα.

Βασίλης Μαγγίνας: Δεν έκλεισε χρόνο υπουργός

Ο Βασίλης Μαγγίνας εκλέχθηκε Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας το 1993. Το 1995 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος τού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο τής Ευρώπης, και επανεκλέχθηκε το 1999. Μεταξύ 1995-1996 με αρχηγό τον Μιλτιάδη Έβερτ ήταν εκπρόσωπος τύπου τής Νέας Δημοκρατίας. Επανεκλέχθηκε Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στις εκλογές του 1996 και του 2004.

Το 2006 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Απρίλιο του 2007,μετά την παραίτηση τού Σ. Τσιτουρίδη,διορίστηκε Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Μετά τις εκλογές του 2007 όπου επανεκλέχθηκε βουλευτής, διορίστηκε και πάλι Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην νέα κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας μετά από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την πολεοδομική νομιμότητα της οικίας του στις 15 Δεκεμβρίου 2007 και την θέση του ανέλαβε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΩΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. (PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ) PHASMA

 

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόταν ότι ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προώθηση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.

Η παραίτηση του Βασίλη Μαγγίνα ήλθε λίγες ώρες μετά το δημσοιέυμα της εφημερίδας  “Ο Κόσμος του Επενδυτή”, ότι κατέχει πολεοδομική άδεια για αναψυκτήριο, βάσει της οποίας έχει χτίσει την κατοικία του στο Κορωπί, σε χωροταξική ζώνη που δεν είναι οικιστική.

Μιχάλης Λιάπης: Ο Εξάδελφος

Ο Μιχάλης Λιάπης, υπήρξε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και υπηρέτησε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ελλάδας από το 2004 μέχρι το 2007 και Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας από το 2007 μέχρι το 2009.

Τον Ιούλιο του 2008 η εφημερίδα Ελευθεροτυπία ανέφερε πως ο Μιχάλης Λιάπης το 2005 ταξίδεψε στην Γερμανία με έξοδα της εταιρίας Siemens. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησετην παραίτησή του, ο ίδιος δε αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο συνέβη παρουσιάζοντας παραστατικά από το ταξίδι. Συγκεκριμένα έδωσε στην δημοσιότητα τις αποδείξεις πληρωμής από τα τρία ξενοδοχεία που διέμεινε καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια των οποίων η κράτηση είχε γίνει στο όνομά του. Για τα δημοσιεύματα αυτά δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”.

Το όνομά του ενεπλάκη και στην υπόθεση της Siemens, για την οποία συστάθηκε εξεταστική επιτροπή από την Βουλή. Στις 16 Ιουλίου 2010 κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Στις 23 Ιανουαρίου 2011 εκδόθηκε το πόρισμα της επιτροπής, το οποίο περιελάμβανε τις απόψεις της πλειοψηφίας, δηλαδή μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αυτό προτεινόταν η διερεύνηση περαιτέρω ευθυνών του καθώς κατά το πόρισμα ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών παραβίασε το καθήκον ελέγχου που είχε κατά την νομοθεσία.

 

Συγκεκριμένα του καταλογίζεται ότι δεν προχώρησε στον έλεγχο για το αν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες κατά την προμήθεια υλικών από τη Siemens και την ανάληψη τεχνικής υποστήριξης από αυτήν για λογαριασμό του ΟΤΕ παρά την ύπαρξη πληθώρας στοιχείων για κακοδιαχείριση του Οργανισμού. Σχετικά με τους χειρισμούς του όσον αφορά τον ΟΤΕ κατά το πόρισμα του καταλογίστηκε ευθύνη για ζημιά στον ΟΣΕ καθώς επί υπουργίας του μισθώθηκαν από τα Ελληνικά Ναυπηγεία οκτώ αυτοκινητάμαξες προαστιακού τύπου για οκτώ μήνες με τίμημα 850.000 € τον μήνα, την συντήρηση των οποίων ανέλαβε η Siemens Hellas με κόστος 250.000 € τον μήνα. Αυτοί οι συρμοί είχαν αγορασθεί από τα Ελληνικά Ναυπηγεία στις 16.12.2006 αντί τιμήματος 10.000.000 € και πωλήθηκαν το φθινόπωρο του 2008 στη MAN 10.000.000 €. Κατά την εξεταστική επιτροπή η παράθεση των παραπάνω αριθμών αποδείκνυε την ζημιά του ΟΣΕ. Στο ίδιο πόρισμα ελεγχόταν για την υπογραφή της σύμβασης για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, για την προμήθεια του συστήματος επικοινωνίας GSM-R καθώς και για τους χειρισμούς του σχετικά με το έργο φορητών ηλεκτρονικών ξεναγών που θα προμήθευε η Siemens τα ελληνικά μουσεία την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού. Στις 14 Μαρτίου 2012 η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με έγγραφό της προς την Βουλή κατέθεσε αίτημα διερεύνησης ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη σχετικά με τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα στον ΟΣΕ την περίοδο 2004 – 2007.

Σχετικά με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ο Μιχάλης Λιάπης προχώρησε σε δηλώσεις αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι επρόκειτο για σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ που επιχειρήθηκε να μετακυληθεί στη Νέα Δημοκρατία. Για την θητεία του ως υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι «ουδεμία υπογραφή έβαλε τόσο για τον ΟΣΕ όσο και για τον ΟΤΕ», ότι ως υπουργός δεν είχε αρμοδιότητα ελέγχου των πράξεων της διοίκησης του ΟΤΕ καθώς και το ότι οι διαγωνισμοί στον ΟΣΕ πραγματοποιήθηκαν βάσει του Κοινοτικού και Εθνικού Δικαίου και ότι ελέγχθηκε κατ’ επανάληψη η νομιμότητα των πράξεών του, από όλα τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, αλλά και των Βρυξελλών. Επίσης τόνισε ότι επί θητείας του στο υπουργείο πολιτισμού καταγγέλθηκε σύμβαση της Siemens με αποτέλεσμα η εταιρεία «να υποχρεωθεί να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες» καθώς επίσης και πως «κατατέθηκε αγωγή εναντίον της για περαιτέρω αποζημιώσεις υπέρ του ελληνικού Δημοσίου».

Στις 4 Μαΐου 2011 ήρθε στη δημοσιότητα η φορολογική δήλωση του Μιχάλη Λιάπη, στην οποία φαινόταν ότι κατά τη διάρκεια του 2008 ελάμβανε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Ο ίδιος δήλωσε πως πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους.

ΝΑΥΠΛΙΟ - ΚΟMΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΑΠΗ EUROKINISSI

 

Στις 6 Ιουλίου 2012 ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΣΕ από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου. Οι κατηγορίες αφορούσαν τη περίοδο 2004-2007 για κακοδιαχείρηση και μη νομικές διαδικασίες απ’ τη πλευρά των κατηγορουμένων καθώς και πολιτικές ποινικές ευθύνες για τη περίοδο που ο Μιχάλης Λιάπης διετέλεσε υπουργός μεταφορών.

Στις 4 Ιανουαρίου 2014 ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στα ΜΜΕ ο Μιχάλης Λιάπης κατηγορήθηκε για σπατάλη κοινοτικών χρηματοδοτήσεων τις οποίες χρησιμοποίησε για να ανακαινίσει την οικία του στην Ευρυτανία. Το συνολικό ποσό άγγιξε τις 10 εκ. Δραχμές. Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κοντογεώργος ήταν επίσης συγκατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος στο εν λόγω σκάνδαλο. Ο αδερφός του πρώην υπουργού δήλωσε ότι ολόκληρο το χωριό της περιοχής πήρε επιδότηση και πως το σπίτι λειτούργησε ως ξενώνας[16. Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι ο Μ. Λιάπης “πείραζε” και το ρολόι της ΔΕΗ στην οικεία του ώστε να πληρώνει χαμηλότερα ποσά για τους λογαριασμούς.

Η σύλληψη του

Eurokinissi

 

Στις 17 Δεκεμβρίου 2013 ο Μιχάλης Λιάπης συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία ενώ οδηγούσε το Ι.Χ. του και παραβίασε πινακίδα STOP. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι το όχημα ήταν ανασφάλιστο και οι πινακίδες πλαστές, ενώ ο πρώην υπουργός δεν έφερε στη κατοχή του δίπλωμα οδήγησης. Με αφορμή το εν λόγω γεγονός η ΝΔ προχώρησε σε οριστική διαγραφή του από μέλος του κόμματος.

φωτογραφία από δημοσίευμα της Real news

 

Ο Μιχάλης Λιάπης δε παρέστη στη δίκη, αλλά αντ’αυτού πραγματοποίησε ταξίδι-διακοπές στη Κουάλα Λουμπούρ. Κατά την επιστροφή του απ’ τη Μαλαισία στις 27 Δεκεμβρίου 2013 χαρακτήρισε το ταξίδι του “ψυχική εκτόνωση”.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ο Μιχάλης Λιάπης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών με τη ποινή να είναι εξαγοράσιμη προς 50 Ευρώ ημερησίως. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο πρώην υπουργός επέλεξε να μην εμφανιστεί στη δική παρόλο που λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει ότι θα παραστεί.

Αριστοτέλης Παυλίδης: Κατηγορήθηκε για χρηματισμό

Ο Αριστοτέλης Παυλίδης, στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή διορίστηκε υπουργός Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τον σχηματισμό της δεύτερης κυβέρνησης που προήλθε από τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Στις 27 Απριλίου 2010 διεγράφη από την Νέα Δημοκρατία ύστερα από απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος.

Στις 27 Απριλίου 2007 έφθασε στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Αγγέλου, καταγγελία του πρώην βουλευτή Ζαχαράκη για χρηματισμό του Παυλίδη από τον εφοπλιστή Μανούση.Στις 30 Απριλίου ο Αριστοτέλης Παυλίδης υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ενώ ο διευθυντής του γραφείου του Παυλίδη, Ζαχαρίου, παραιτήθηκε.

ΒΟΥΛΗ-ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΡ. ΠΑΥΛΙΔΗ 4/5/2009(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) ΒΟΥΛΗ-ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΡ. ΠΑΥΛΙΔΗ 4/5/2009(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

 

 Τον Ιούνιο του 2007 στάλθηκαν από τον Μανούση δύο επιστολές με τις οποίες κατήγγειλε τον Παυλίδη για “ανηλεή πόλεμο εξόντωσης εναντίον του”. Σύμφωνα με τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση, ο ίδιος αναγκάστηκε να δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στον ιδιαίτερό του Παυλίδη την περίοδο 2006 – 2007 προκειμένου τα πλοία του να αναλάβουν την κάλυψη των δρομολογίων στα νησιά της άγονης γραμμής. Στις 30 Ιουνίου 2008 ασκήθηκε σε βάρος του Παν. Ζαχαρίου δίωξη για εκβίαση ενώ η υπόθεση ανατέθηκε στον 20ό τακτικό ανακριτή Απόστολο Ζαβιτσιάνο, ο οποίος διαβίβασε τον φάκελο της υπόθεσης στην βουλή.

Για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής ψήφισαν 294 βουλευτές, εκ των οποίων 215 υπέρ, 67 κατά ενώ βρέθηκαν και 6 λευκά. Για την υπόθεση κατέθεσαν μεταξύ άλλων οι άμεσα εμπλεκόμενοι, Αριστοτέλης Παυλίδης, Φώτης Μανούσης, Ζαχαρίου καθώς και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Αγγέλου, ο δήμαρχος Τήλου, Αληφέρης, η κόρη του Παυλίδη, Αγγελική, ο αδερφός του κ.α.

ΒΟΥΛΗ-ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ / Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι βουλευτές στάθηκαν ιδιαίτερα στα χρήματα που δόθηκαν για αγορά σπιτιού από την κόρη του Παυλίδη, Αγγελική Παυλίδη. Από τον αρμόδιο ανακριτή διαβιβάστηκε και δεύτερος φάκελος που αφορούσε τις άγονες γραμμές. Δεν πραγματοποιήθηκε όμως ψηφοφορία για σύστασης δεύτερης εξεταστικής επιτροπής καθώς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησε από την ολομέλεια της Βουλής. Από τα πορίσματα που κατατέθηκαν στη βουλή μόνο αυτό της Νέας Δημοκρατίας ήταν απαλλακτικό στο θέμα της εκβίασης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση. Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ υποστήριξαν την ποινική δίωξη του Παυλίδη για παθητική δωροδοκία. Τελικά η πρόταση για παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο απορρίφθηκε από τη βουλή αφού κατά την ψηφοφορία βρέθηκαν 146 υπέρ, 144 κατά, 3 παρών και 5 λευκά σε σύνολο 298 βουλευτών.

Διαβάστε ακόμα

Από τη Σοσιαλμανία στα Μνημόνια

Ατάκες που έγραψαν τη δική τους ιστορία

Οι ιστορίες πίσω από την ιστορία

Στο μυαλό του Κώστα Καραμανλή

Quiz σε ποια φυλή της ΝΔ ανήκεις;

Οι μεταμνημονιακές συνιστώσες της γαλάζιας παράταξης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα