Πορτογαλικό κοτόπουλο πίρι πίρι

Κοτόπουλο Πίρι Πίρι
Κοτόπουλο Πίρι Πίρι AP

Πεντανότιμο κοτόπουλο από την Πορτογαλία με κόλιανδρο, σκόρδο και καυτερή σάλτσα.

Η πορτογαλική κουζίνα έχει πολλά κοινά με την ελληνική, η οποία βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, αλλά είναι σαφώς επηρεασμένη από τις γαστρονομικές συνήθειες των τόπων που αποίκησαν οι Πορτογάλοι.

Υλικά

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 κουταλιές της σούπας σάλτσα piri-piri ή άλλα καυτή σάλτσα πιπεριάς

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

Κοτόπουλο

1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, φλούδα, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 μεγάλο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο, τέσσερα

3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες

1/2 φλιτζάνι σάλτσα piri-piri ή άλλα καυτή σάλτσα πιπεριάς

1/4 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συν επιπλέον για το λάδωμα

1/4 φλιτζανιού χυμό φρέσκου λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 ½ κιλά κοτόπουλο στήθος

Εκτέλεση

Για το γλάσο

Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κόλιανδρο και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι το σκόρδο να ροδίσει, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα piri-piri και το χυμό λεμονιού. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.

Για το κοτόπουλο

Ψιλοκόβουμε το κόλιανδρο, το τζίντζερ, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τη σάλτσα piri-piri, ¼ του φλιτζανιού λάδι, το χυμό του λεμονιού, χοντρό αλάτι, και πιπέρι. Τοποθετούμε το κοτόπουλο, με την πλευρά του δέρματος προς τα πάνω, στην επιφάνεια εργασίας. Ρίχνουμε το μισό της μαρινάδας σε ένα πυρέξ. Τοποθετούμε πάνω από τη μαρινάδα το κοτόπουλο με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρινάδα από πάνω. Το αφήνουμε τουλάχιστον 4 ώρες να μαριναριστεί. Μπορούμε να το αφήσουμε και ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο γκρίλ για περίπου 40 λεπτά. Σερβίρουμε με το υπόλοιπο της σάλτσας που μας έχει περισσέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ TASTYDAY

Ισλανδικός μπακαλιάρος με μουστάρδα

Η κουζίνα της Ρωσίας και μία καταπληκτική συνταγή για πιροσκί

ADVERTISING

SHARE: