Τι έπαθε ο ΓΑΠ;

Τι έπαθε ο ΓΑΠ;
Ο Γιώργος Παπανδρέου Eurokinissi

Συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου θυμίζουν ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν οπαδός του δόγματος της ακινησίας. Επεδίωκε λύσεις κόντρα στο ρεύμα και παρά το όποιο πολιτικό κόστος.

Η σωστή ερώτηση δεν είναι τι τον έπιασε και μίλησε αλλά γιατί μέχρι τώρα σιωπούσε και είχε κρυφτεί πίσω από μια ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς της οποίας είναι πρόεδρος τον Ιούνιο του 2018.  Ο Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” μιλά θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών την οποία το Κίνημα Αλλαγής έχει αποφασίσει να καταψηφίσει. Με την κίνησή του αυτή ο πρώην πρωθυπουργός φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Φώφη Γεννηματά που είχε προειδοποιήσει με κυρώσεις όσους διαφοροποιηθούν, σπρώχνει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο να υπερψηφίσει την κύρωση γιατί διαφορετικά θα φανεί άτολμος και ανακόλουθος, ειδικά εφόσον έχει προηγηθεί το “ναι” του Σταύρου Θεοδωράκη, και εκθέτει τον Κώστα Σημίτη που αρνείται να πάρει θέση.

Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν γιατί όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για προοδευτικές συγκλίσεις και καλεί την κεντροαριστερά σε διάλογο, ενώ στο Κίνημα Αλλαγής μαζεύουν παραιτήσεις στελεχών, με τελευταία αυτή του αντιδημάρχου Αθηναίων Λευτέρη Παπαγιαννάκη για τις Πρέσπες. Εκεί, λοιπόν, που το μέτωπο του Κινήματος Αλλαγής φαινόταν αρραγές, η συνοχή του αποδεικνύεται εύθραυστη καθώς οι επικεφαλής των δύο βασικών -πέρα από το ΠΑΣΟΚ- συνιστωσών του διαφοροποιούνται από την ηγεσία σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλη πολιτική ένταση.

Συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου εξηγούν την απόφασή του να μιλήσει ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών σε μια τόσο θερμή πολιτικά στιγμή με την επίκληση της ευαισθησίας του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θυμίζουν ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν οπαδός του δόγματος της ακινησίας, επεδίωκε λύσεις κόντρα στο ρεύμα και παρά το όποιο πολιτικό κόστος, προσπαθούσε να γίνουν υπερβάσεις και είχε πάντα υψηλό επίπεδο συνεννόησης με τη διεθνή διπλωματία. Εντεκα συναντήσεις έκανε με τον αδιάλλακτο Γκρούεφσκι αγωνιώντας για την επίλυση του μακεδονικού! Λένε δηλαδή ότι ο ΓΑΠ έχει ισχυρές πεποιθήσεις και δεν θα χάριζε τη συμφωνία των Πρεσπών στον Αλέξη και στον Σταύρο ακόμη και αν αυτό ήταν το κομματικά ορθό.

Στην ερώτηση αν ο Παπανδρέου έχει κλείσει θέση στο ψηφοδέλτιο της Αχαίας, οι ίδιες πηγές απαντούν ότι “τίποτα δεν είναι συμφωνημένο”, ενώ γνωρίζουμε ήδη ότι, με δεδομένη την επιθυμία του Νίκου Παπανδρέου να πάρει μέρος στη μάχη των ευρωεκλογών, στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά έχει ακουστεί η άποψη ότι “δύο Παπανδρέου είναι πολλοί”.

Και ένας πάντως μπορεί να κάνει τη ζημιά – ειδικά φέτος που για το κοινοβούλιο είναι χρονιά Ανδρέα Παπανδρέου επειδή συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα