Οι καχύποπτοι της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Οι καχύποπτοι της Συνταγματικής Αναθεώρησης
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σε μία χώρα που έχει πληγεί καίρια στα χρόνια των μνημονίων είναι πλέον ηχηρό το αίτημα για διόρθωση των κραυγαλέων ελλειμμάτων του πολιτικού συστήματος.

Είτε ισχύει είτε όχι η κατηγορία της αντιπολίτευσης για την κυβέρνηση, ότι θυμήθηκε ξαφνικά την ξεχασμένη από την ίδια εδώ και δύο χρόνια Συνταγματική Αναθεώρηση σε μία εναγώνια προσπάθεια αναζήτησης ευκαιριακών πλειοψηφιών επιβίωσης, το σίγουρο είναι ότι  η διαδικασία ξεκινά σχεδόν υπονομευμένη ως προς το εύρος των συναινέσεων που θα όφειλε να εξασφαλίσει.

 Κι αν  άπαντες συμφωνούν ότι  το αίτημα για μια τολμηρή αναθεώρηση, που θα θέσει τέρμα στα κακώς κείμενα και θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας από την κρίση και, πιο μακροπρόθεσμα, την ανάκαμψη, είναι πιο ουσιαστικό από ποτέ, τότε οι ευθύνες για την αδυναμία εξεύρεσης των συναινέσεων εκείνων που και το ίδιο το Σύνταγμα επιτάσσει,  μεγαλώνουν.

 Ο πρωθυπουργός  έστειλε  μια επιστολή στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα γνωρίζοντας προφανώς προκαταβολικά ότι η πρόσκληση δεν θα βρει ανταπόκριση. Ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση που ζητεί τη συμπερίληψη του άρθρου16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και μία σειρά ακόμα αλλαγών, ούτε στο ΚΙΝΑΛ που βλέπει πίσω από το κάλεσμα του κ. Τσίπρα μία ακόμη προσπάθεια να πληγεί η εσωτερική του συνοχή.

Δεν χρειάζεται, άλλωστε, και μεγάλη διορατικότητα για να ερμηνεύσει το γεγονός ότι η επιστολή, πέραν της κυρίας Γεννηματά, εστάλη και  προς κ. Γ. Παπανδρέου, αρχηγό κόμματος το οποίο δεν έχει κοινοβουλευτική έκφραση!

Η συνέχεια είναι μάλλον προφανής:  Ο μεν Γιώργος Παπανδρέου θα εμφανιστεί φιλικός προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η δε κ. Γεννηματά θα κατηγορηθεί εκ νέου από τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι συμμαχεί για μία ακόμα φορά με τη Νέα Δημοκρατία.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας  μίλησε ήδη για «ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις», και για ενίσχυση του  «λαϊκού πρόσημου» της επικείμενης αναθεώρησης μέσω της «ενίσχυσης της άμεσης δημοκρατίας» που θεωρείται ότι μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την κ. Γεννηματά.

 Η Νέα Δημοκρατία προτείνει να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές. Προφανώς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το αίτημα από την κυβέρνηση.

Προφανέστατα  μία Αναθεώρηση του Συντάγματος έχει άμεση θεώρηση των πραγμάτων αλλά και απώτερη προοπτική. Το πολιτικό κλίμα στην εγχώρια σκηνή – ανεξαρτήτως με ποιού την ευθύνη – δεν επιτρέπει ευρύτερες συναινέσεις. Δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να δημιουργηθεί το αναγκαίο κλίμα διαλόγου και ευρύτερων συναινέσεων που απαιτούν οι μεγάλες αλλαγές και οι όποιες προσπάθειες αυτό-υπονομεύονται από τις μικροκομματικές επιδιώξεις.

 Από την άλλη πλευρά, σε μία χώρα που έχει πληγεί καίρια στα χρόνια των μνημονίων είναι πλέον ηχηρό το αίτημα για διόρθωση των κραυγαλέων ελλειμμάτων του πολιτικού συστήματος.  Και αυτό το αίτημα ξεφεύγει από τα στενά κομματικά όρια και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις πολιτικές δυνάμεις…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα