Πόσους φασίστες είπαμε συλλάβατε στη Μυτιλήνη;

Πόσους φασίστες είπαμε συλλάβατε στη Μυτιλήνη;
Επεισόδια μεταξύ κατοίκων και μεταναστών οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στα πλαίσια διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη Eurokinissi

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα βαθύ κράτος που λειτουργεί κατά βούληση ή το αντιμετωπίζεις με πολιτική απόφαση ή ταυτίζεσαι με αυτό. Το «πήραμε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία» εξαντλείται το πρώτο χρόνο

Το βράδυ της Κυριακής η Μυτιλήνη έζησε την δική της νύχτα των Κρυστάλλων. Δεκάδες φασίστες βρέθηκαν οργανωμένα, όπως αποκαλύπτει το news247.gr στην πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης και για ώρες εξαπέλυαν επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες. Παρουσία εισαγγελέα και ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ, πολύ γνωστά πρόσωπα του νησιού έχοντας μαζί τους σπρέι πιπεριού, κροτίδες, φωτοβολίδες, μαχαίρια κ.α κινήθηκαν εναντίον ακόμη και μικρών παιδιών φωνάζοντας «θα σας κάψουμε ζωντανούς» και απαίτησαν την εκκένωση της πλατείας.

Οι πρόσφυγες τώρα, βρίσκονταν περίπου πέντε ημέρες στην πλατεία Σαπφούς, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης στους καταυλισμούς του νησιού και απαιτώντας να εφαρμοστεί πρακτικά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να αρθεί ο περιορισμός στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων στα νησιά. Να μπορέσουν να φύγουν από το κολαστήριο της Μόριας ζητούν δηλαδή οι άνθρωποι και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Άνθρωποι εντελώς ακίνδυνοι, ταλαιπωρημένοι και με την ψυχική και σωματική τους υγεία σε οριακό επίπεδο, καθώς ζουν κάτω από αδιανόητες συνθήκες.

Πάμε όμως να δούμε πως λειτουργεί το βαθύ κράτος. Η διαδικτυακή ομάδα «Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης ΙΙ» αναρτά στο διαδίκτυο μια ανακοίνωση που ζητούσε από τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στην υποστολή σημαίας στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής, με την υποσημείωση όμως «Φτάνει πια». Εφημερίδες του νησιού και μεγάλα αθηναϊκά sites αναπαράγουν το κάλεσμα, τονίζοντας πως πρόκειται για συγκέντρωση υποστήριξης των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Οι δε αστυνομικές αρχές, όχι μόνο δεν ανησυχούν, αλλά επιτρέπουν στους φασίστες να εξαπολύουν επί ώρες επιθέσεις στους πρόσφυγες, δίχως να συλλάβουν ούτε έναν από την ομάδα των ακροδεξιών.

Το χειρότερο όμως έρχεται τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν το κράτος αποδέχεται πλήρως το αίτημα των φασιστών και με μία εξαιρετικά βίαιη επιχείρηση εκκενώνει την πλατεία Σαπφούς και προσαγάγει τους αλληλέγγυους Έλληνες που βρέθηκαν για να προστατέψουν τους μετανάστες. Είναι η πλήρης δικαίωση του «φασίστα» αυτό που συνέβη στη Μυτιλήνη ή όχι;

Σε ένα δημοκρατικό κράτος, με μια φιλελεύθερη κυβέρνηση –κι όχι αριστερή- η συγκέντρωση των φασιστών θα είχε απαγορευτεί. Εφόσον πάλι πραγματοποιούνταν δεν θα έφτανε ποτέ σε απόσταση αναπνοής από τους μετανάστες και όταν ξεκινούσε η επίθεση θα συλλαμβάνονταν όλοι με κατηγορίες που προκύπτουν μεταξύ άλλων από τον αντιρατσιστικό νόμο. Παράλληλα εκπρόσωπος των αρχών θα ζητούσε συγγνώμη από τους πρόσφυγες για αυτό που έζησαν και προφανώς θα επέτρεπε την παραμονή τους στην πλατεία. Αν πάλι για οποιοδήποτε λόγο αυτά τα λογικά δε συνέβαιναν σήμερα το πρωί ο αστυνομικός διευθυντής του νησιού θα «μας αποχαιρετούσε», ο εισαγγελέας που βρέθηκε στο σημείο θα ελέγχονταν και οι αρμόδιοι υπουργοί θα ήταν ήδη στο νησί για να δώσουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ευνομούμενο κράτος που δεν ανέχεται φασίστες να καταλύουν τους νόμους.

Δυστυχώς στην κυβέρνηση εξακολουθούν να πιστεύουν πως οι κρατικοί μηχανισμοί είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτεροι, είτε πρόκειται για την αστυνομία είτε για την δικαιοσύνη. Μόλις πριν από δύο ημέρες δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο γιατί αποκάλεσε τους χρυσαυγίτες Ναζί. Αν δεν αντιμετωπίσεις το βαθύ κράτος με επιθετικό τρόπο τότε αυτό κυριαρχεί και όταν είσαι κυβέρνηση διαχωρίζεις τη θέση σου εξαιρετικά δύσκολα.

ΥΓ. Όταν αναγνωριστούν οι επιτιθέμενοι φασίστες, μπορεί να καταλάβουμε γιατί δεν υπήρξε αντίδραση από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης.

*Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα