Στη ΝΔ κατάλαβαν ότι δεν ψηφίζουν οι Βρυξέλλες

default image

«Είναι καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Και η Νέα Δημοκρατία έβγαλε το «όνομα». Γιατί δεν εννοούσε να αντιληφθεί ότι οι ψηφοφόροι της δεν είναι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, αλλά στην Ελλάδα...

Οι σοσιαλιστές της Ευρώπης εδώ και καιρό δεν κρύβουν την αγάπη τους για τον Αλέξη Τσίπρα. Περί ορέξεως, που λένε, κολοκυθόπιτα. Ο Πιέρ Μοσκοβισί, όμως, εκτός από σοσιαλιστής είναι και Επίτροπος. Και ως Επίτροπος πρωτίστως ενδιαφέρεται να γίνεται η δουλειά του. Εν προκειμένω ο συνδυασμός σοσιαλιστή και επιτρόπου λειτούργησε υπέρ της κυβέρνησης. Και μόνο το γεγονός ότι καταχειροκροτήθηκε η ομιλία του από τους πάλαι ποτέ «αντιμνημονιακούς» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αποδεικνύει ότι κάποιος δεν έκανε τόσο καλά τη δουλειά του. Αυτός πάντως δεν ήταν ο Επίτροπος.

Το θέμα ωστόσο δεν είναι ο Πιέρ Μοσκοβισί. Άλλωστε όλοι λίγο έως πολύ είχαν πιάσει το… υπονοούμενο. Οι Βρυξέλλες μετά από το τρίτο μνημόνιο που είχε την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, βοήθησαν αρκετά ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να αποκτήσει… ευρωπαϊκούς τρόπους. Και εδώ που τα λέμε ο πρωθυπουργός κατάλαβε γρήγορα την αλληγορία της παροιμίας που θέλει ένα «χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, να το φιλάς». Το θέμα δεν είναι καν η κυβέρνηση. Τα «χειροφιλήματα» αποτελούν προϋπόθεση μακροημέρευσης των υπό καθεστώς επιτήρησης κυβερνήσεων. Όσο περισσότερο φιλούν χέρια, τόσο… επιμηκύνουν το χρόνο παραμονή τους στην εξουσία. Και όπως και να το κάνουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ… φιλούσε υπέροχα.

Το θέμα είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο ιδεολογικός και πολιτικός χώρος της μεσαίας τάξης, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, που αν και δεν το παράκανε στα «χειροφιλήματα» εν τούτοις κατηγορείται γιατί εφήρμοσε κατά γράμμα τα σκληρά μέτρα των ευρωπαίων «τοκογλύφων». Μα, αν τα είχε εφαρμόσει, όπως λένε, γιατί έπεσε ο Σαμαράς; Και πως γίνεται ο Τσίπρας που δεν τα εφαρμόζει να κάνει ρεκόρ παραμονής μνημονιακού πρωθυπουργού; Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε περισσότερα απ’ όσα του ζητούσαν, ενώ παράλληλα φρόντιζε να διατηρεί στο εσωτερικό τη φήμη του «αντιμνημονιακού» που πασχίζει να επαναφέρει τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

«Είναι καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Και η Νέα Δημοκρατία έβγαλε το «όνομα». Γιατί δεν εννοούσε να αντιληφθεί ότι οι ψηφοφόροι της δεν είναι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, αλλά στην Ελλάδα. Γιατί καλές και αναγκαίες είναι οι μεταρρυθμίσεις, αλλά ο Μοσκοβισί δεν είναι συνταξιούχος των 300 ευρώ, δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ και δεν πληρώνει εφορία στην Ελλάδα. Όλα αυτά φρόντισε να του τα θυμίσει- έστω και καθυστερημένα- ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή των Ελλήνων. Χωρίς να λαϊκίσει, τον κάλεσε να να απαντήσει εάν η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους πιστωτές θα ακυρώσει το νόμο για την περικοπή των συντάξεων. Κι αυτό γιατί κατάλαβαν στη ΝΔ, ότι ο Επίτροπος «κλείνει το μάτι»  στον Τσίπρα ώστε να συντηρεί ένα ζήτημα που η κυβέρνηση δημιούργησε και η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε.

Αλλά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν «μάσησε» τα λόγια του. Συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον, όπως του είπε, «τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα».

Είναι προφανές ότι στη Νέα Δημοκρατία κατάλαβαν ότι οι εκλογές δεν διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Και είναι εμφανές ότι η ηγεσία της δεν φέρεται διατεθειμένη να αφήσει τους Έλληνες να υποφέρουν προκειμένου κάποιοι να πανηγυρίζουν στο Βερολίνο με τις θυσίες τους. Το μήνυμα Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο: Είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε φιλελεύθεροι, είμαστε μεταρρυθμιστές, αλλά δεν είμαστε «εισπράκτορες» φόρων. Πολύ περισσότερο «τοποτηρητές» των Βρυξελλών, προκειμένου αυτές να διευκολύνουν το αφήγημα και τις πρακτικές του Αλέξη Τσίπρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα