14 νεκροί αλλά το πρόβλημά μας είναι το Βόρεια Μακεδονία

14 νεκροί αλλά το πρόβλημά μας είναι το Βόρεια Μακεδονία
Ανατροπή λεωφορείου με νεκρούς στη Βόρεια Μακεδονία AP

Η μικροψυχιά, δεν εξαντλείται πουθενά. Βρίσκει χώρο όπου βρει. Ακόμα και σε σχόλια κάτω από μια είδηση τραγική.

Και τι έγινε που 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική χώρα σε τροχαίο με λεωφορείο; Και τι έγινε που η χώρα κήρυξε εθνικό πένθος; Και τι έγινε που ακόμη έξι άνθρωποι δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή; Και ποιον ένοιαξε η αξία της ζωής; Αυτό που “ένοιαξε”, δυστυχώς, πολλούς, είναι πως τα (περισσότερα) site που μετέδωσαν την είδηση χρησιμοποίησαν τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”. Και όχι Σκόπια. Ή κάτι άλλο. Γιατί τη χώρα τη γειτονική, ο καθένας μπορεί να την αποκαλεί όπως του αρέσει. Ό,τι έκαναν κι οι γείτονές μας δηλαδή μέχρι πριν λίγο καιρό. Κάτι που ορθώς, δεν άρεσε σε μας.

Η μικροψυχιά, δεν εξαντλείται πουθενά. Βρίσκει χώρο όπου βρει. Ακόμα και σε σχόλια κάτω από μια είδηση τραγική. Ποιος φταίει; Προφανώς, εκείνοι που κάνουν μικροπολιτική γύρω από θέματα εθνικά. Εκείνοι που αλόγιστα αναλώνονται στην πόλωση, που δεν συναινούν, που γράφουν στα παλιά τους υποδήματα τα συμφωνηθέντα. Τα έχουμε πει για τη συμφωνία. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη, είναι όμως προϊόν διαπραγμάτευσης. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. Εν προκειμένω κερδίζεις κυρίως, το να μην αυτοαποκαλείται η γειτονική χώρα “Μακεδονία σκέτο” και να μην την αποκαλούν έτσι και όλοι οι άλλοι παγκοσμίως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Μακροσκοπικά, μπορείς να κερδίσεις και περισσότερα με σωστή διπλωματία, η οποία καλό θα ήταν να είναι συναινετική και υπερκομματική.

Αυτά όμως δεν σχετίζονται με την είδηση της τραγωδίας αυτή καθεαυτή. Εδώ μιλάμε για νεκρούς. Για ανθρώπους που χάνονται. Πάνω από τα αποκαΐδια κάποιοι τολμούν, με θράσος και απανθρωπιά, να φτύσουν τη χολή τους. Να βρίσουν θεούς, δαίμονες, δημοσιογράφους που χρησιμοποιούν τον συμφωνηθέντα όρο, να στηλιτεύσουν για την “πολιτική ορθότητα” ή να ευχηθούν ψόφους και λοιπά δεινά. Η κοινωνία μας διολισθαίνει στη μαύρη μαυρίλα, αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Η άνοδος του λαϊκισμού, η κυριαρχία κεκαλυμμένων αντιδημοκρατικών δυνάμεων, η υβρεολογία εντός και εκτός κοινοβουλίου στον πολιτικό λόγο, η έλλειψη ισηγορίας και σεβασμού, όλα αυτά είναι ένα και το αυτό. Ένα πράγμα, ενιαίο. Το μίσος θεριεύει, καλλιεργείται μέσα στην οικονομική ανασφάλεια, καθοδηγούμενο από εκείνους που ονειρεύονται να καταλύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Όσοι ρίχνουν προσάναμμα στη φωτιά της πόλωσης, ευθύνονται για όσα ζούμε. Προς τιμή του, το 902.gr που απηχεί τις απόψεις του ΚΚΕ, μεταδίδοντας την είδηση χρησιμοποίησε τον όρο “Βόρεια Μακεδονία” παρότι το κόμμα αντιτίθεται στο όνομα και το περιεχόμενο της συμφωνίας. Τουλάχιστον το κάνει υπεύθυνα, με στιβαρά επιχειρήματα και με ωριμότητα.

Θέλετε και το αποκορύφωμα της μικροψυχιάς; Κάτω από την ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, με το οποίο συλλυπείται για τα θύματα, κάποιος έγραψε το εξής: “Την ανακοίνωση παίζει να την έβγαλαν μόνο και μόνο για να αναφέρουν το ψευδοκράτος αυτό ως “Βόρεια Μακεδονία”. Και πως ο Τσίπρας θα πάρει το Νόμπελ επειδή “πρόδωσε τη Μακεδονία μας”. Κι άλλη μια καλόκαρδη κυρία έγραψε “σιγά μην κλάψω για τους ψευδομακεδόνες, ο Θεός τους τιμωρεί όπως τους αξίζει”. Ανατριχιάσατε; Αν ναι, είμαστε σε κάπως καλό δρόμο.

Να αποσαφηνίσουμε κάτι όμως εδώ. Όχι, δεν έχω προσωπικά καμία πρόθεση να υπερασπιστώ τον Τσίπρα. Θα υπερασπιστώ όμως τη λογική. Γιατί η Μακεδονία ΔΕΝ είναι όλη ελληνική, όπως διατείνονται διακαώς ακόμη και στελέχη της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας κατά κόρον το αλυτρωτικό σύνθημα. Παίζουν με τα “όπλα” που έπαιζε μέχρι πρότινος ο Γκρουέφσκι και αυτό, το ξέρουν πολύ καλά. Γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν και πόσο επηρεάζουν ένα άλφα κοινό. Μεγάλο κοινό. Αμαθές, ή ημιμαθές. Παίζουν παιχνίδια διεκδικώντας ψηφαλάκια και δημιουργούν έναν κοινωνικό Φρανκεστάιν. Αντί να ρίξουν τους τόνους, τονώνουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Σκεφτείτε όμως. Πώς θα σας φαινόταν αν στην Ελλάδα είχαμε αντίστοιχη τραγωδία και στη γειτονική χώρα μας ανέφεραν την ίδια ώρα ως “Αθήνα” στη μεγαλύτερα ειδησεογραφικά τους portal; Ή ως Γραικία;

Ψιλά γράμματα αυτά για κάποιον που υβρίζει δίπλα από πτώματα.

Πολύ ψιλά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα