Αμύνταιο: Κατολίσθησαν και οι ευθύνες

Αμύνταιο: Κατολίσθησαν και οι ευθύνες
Landslide in PPC lignite mine of Amintaio near the village Anargyri, Florina, Greece on June 12, 2017. / , 12 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στον "αέρα" το χωριό των Αγίων Αναργύρων στη Φλώρινα, μετά την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Σε διελκυστίνδα μεταξύ της ΔΕΗ και τοπικών παραγόντων της Δυτικής Μακεδονίας εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στους Ανάργυρους Φλώρινας, στο χωριό που βρίσκεται στον «αέρα» μετά την κατολίσθηση – μαμούθ της 10ης Ιουνίου στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου.

Θεατές σε αυτό το blame game είναι οι κάτοικοι του χωριού, που ακούν από τη μια τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα να χτυπά καμπανάκι για την άμεση εκκένωση προ του κινδύνου να βυθιστούν τα σπίτια τους και από την άλλη τη ΔΕΗ να μην αναλαμβάνει το κόστος έκτακτης στέγασής τους, υποστηρίζοντας πως δεν ευθύνεται η ίδια για την κατολίσθηση.

Από το πρωί της Πέμπτης, κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί στην «κόκκινη ζώνη» του οικισμού, ζητώντας λύση της διαμάχης και υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την μετεγκατάσταση του οικισμού, που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΔΕΗ πριν από λίγες μέρες αναφέρεται στο πόρισμα, 108 σελίδων, που συνέταξε η επιτροπή καθηγητών του ΕΜΠ και του ΑΠΘ για τα αίτια της μεγάλης κατολίσθησης. Χωρίς να δίνει στη δημοσιότητα το πόρισμα, το οποίο όπως αναφέρει «μελετάται από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ», παραθέτει επιγραμματικά τα βασικά του συμπεράσματα, από τα οποία προκύπτει πως η κατολίσθηση οφείλεται σε έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «πρόκειται περί μη τυπικού φαινομένου, με την έννοια ότι δεν οφείλεται σε συνήθεις παράγοντες κατολισθήσεων στα Ορυχεία, όπως κλίση πρανούς, υδατικές πιέσεις εντός του πρανούς, έλλειψη στήριξης του πρανούς μέσω εσωτερικής απόθεσης αιγόνων και τέφρας». Η επιχείρηση αναφέρει πως «ο οικισμός των Αναργύρων επηρεάζεται από τις διαδοχικές ενεργοποιήσεις του τεκτονικού ρήματος που διέρχεται διαμέσου αυτού», και προσθέτει πως το προσεχές διάστημα θα παρασχεθεί στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος.

«Δεν έχουμε δει το πόρισμα, έχουμε μόνο ένα Δελτίο Τύπου, περιληπτικό και ασαφές. Εμείς πιστεύουμε πως η εξορυκτική δραστηριότητα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο», μας είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος με την ιδιότητα του συμβούλου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε εκ νέου στην περιοχή για μετρήσεις τις προηγούμενες μέρες και απηύθυνε δραματική έκκληση για την άμεση και ολοκληρωτική εκκένωση του χωριού.

«Τα ενδεικτικά φαινόμενα δείχνουν ότι έχουμε διεύρυνση του ρήγματος και περαιτέρω άνοιγμα του μετώπου. Η κατολίσθηση συνεχίζεται με ερπυστικό χαρακτήρα και κατεύθυνση προς την πλευρά του χωριού», επεσήμανε ο κ.Λέκκας και δεν έκρυψε την ανησυχία του: «Με τις βροχές που θα έρθουν το φθινόπωρο και το χειμώνα υπάρχει άμεσος κίνδυνος να εξελιχθεί σε κάτι βίαιο και μεγάλο, όπως τον Ιούνιο, αλλά αυτή τη φορά μέσα στον οικισμό», προσέθεσε.

Στους Ανάργυρους, που πρόκειται να μετεγκατασταθούν στην περιοχή Κουρί Εορδαίας Κοζάνης, υπάρχουν συνολικά 170 σπίτια, πολλά από τα οποία έχουν υποστεί εδώ και χρόνια ρωγμές και σοβαρές φθορές. Στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη», που περιλαμβάνει 40 σπίτια, έχει απαγορευτεί κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και οι 35 οικογένειες που ζούσαν σ΄ αυτήν έχουν μεταφερθεί στην Πτολεμαϊδα, με τη ΔΕΗ να επιδοτεί το ενοίκιο της έκτακτης διαμονής τους. Οι μόνιμοι κάτοικοι στο υπόλοιπο χωριό υπολογίζονται σε 60-70 άτομα.

«Τώρα που πρέπει να φύγουμε όλοι, μας λέει η ΔΕΗ ότι δεν αναλαμβάνει το κόστος ενοικίου των υπόλοιπων οικογενειών, γιατί υποστηρήζει ότι με βάση το πόρισμα δεν φταίει για την κατολίσθηση», μας είπε ο πρόεδρος του χωριού, Γιώργος Τσισμαλίδης, ο οποίος μαζί με κατοίκους είχε συγκεντρωθεί στην «κόκκινη ζώνη» ζητώντας μεταξύ άλλων και την υλοποίηση του πακέτου μέτρων ανακούφισης που είχε ανακοινωθεί από τα κυβερνητικά κλιμάκια, στο οποίο περιλαμβάνεται και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ, Γ.Αντωνιάδης, χαρακτηρίζει το πόρισμα ως ασαφές, γενικόλογο και ηθελημένα παραπλανητικό, ενώ κάνει λόγο για μεθόδευση συγκεκριμένου περιεχομένου, με την οποία δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει επί εβδομάδες η έκδοση του πορίσματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα