Ανταποδοτική Ανακύκλωση στην ΕΛ.ΑΣ. – Υπέρ των ορφανών τέκνων αστυνομικών και πυροσβεστών τα έσοδα

Ανταποδοτική Ανακύκλωση στην ΕΛ.ΑΣ. – Υπέρ των ορφανών τέκνων αστυνομικών και πυροσβεστών τα έσοδα
Ανταποδοτική Ανακύκλωση στην ΕΛ.ΑΣ. ΕΛΑΣ

Το πρόγραμμα διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και την υποστήριξη της "Συμμαχία για την Ελλάδα". Τα έσοδα από την εφαρμογή του προγράμματος πιστώνονται αποκλειστικά στο λογαριασμό Αρωγής Ορφανών τέκνων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος

Ξεκινά από σήμερα επίσημα το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο εφαρμόζεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» και την υποστήριξη της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Η επίσημη έναρξη του προγράμματος ανακοινώθηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Παύλος Ραβάνης και ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Γιώργος Καλούδης.

Παρέστησαν επίσης η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χαρά Καφαντάρη, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης καθώς και άλλοι Αξιωματικοί των Σωμάτων.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, Προϊστάμενοι Κλάδων και Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου καθώς και άλλοι Αξιωματικοί.

Παρέστησαν επίσης μέλη και προσωπικό της «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, απόστρατοι αστυνομικοί, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι .

Τα έσοδα από πρόγραμμα αυτό θα πιστώνεται απευθείας υπέρ των ορφανών τέκνων αστυνομικών και πυροσβεστών, ενώ μόλις μέσα σε μία εβδομάδα πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώθηκε πάνω από 5.000 πλαστικά μπουκαλάκια, χαρτί, αλουμινένια κουτάκια κλπ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ξεκινά αρχικά πιλοτικά σε 14 Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες Υπηρεσίες.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον χαιρετισμό του τόνισε:

«Σήμερα είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μια σημαντική δράση, που ξεκινά στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Μια δράση ανταποδοτικής ανακύκλωσης με περιβαλλοντικό πρόσημο από τη μια, αλλά και με κοινωνικό σκοπό από την άλλη.

Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στην Ελληνική Αστυνομία διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, που αποτελεί μη κερδοσκοπικό φορέα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Από εδώ και στο εξής ένας τεράστιος όγκος συσκευασιών που μέχρι χθες κατέληγε στα σκουπίδια, θα ανακυκλώνεται με ανταποδοτικό όφελος. Τα χρήματα θα ενισχύουν το λογαριασμό αρωγής ορφανών παιδιών του προσωπικού της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του πολιτικού προσωπικού, των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών.

Θέλω να επισημάνω ότι αυτή η δράση φέρνει και μια πρωτιά για την Ελληνική Αστυνομία. Η Ελληνική Αστυνομία είναι ο πρώτος φορέας του δημοσίου που εκπληρώνει την υποχρέωση για ανακύκλωση συσκευασιών σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία περί διασφάλισης της ξεχωριστής συλλογής των επιμέρους υλικών συσκευασίας.

Ήδη, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος κρίνεται απόλυτα πετυχημένη και αισιοδοξούμε ότι θα στην πορεία θα έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα. Τόσο για γιατί οφείλουμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για τα ανταποδοτικά οφέλη για τα ορφανά παιδιά του προσωπικού».

Ανταποδοτική Ανακύκλωση στην ΕΛ.ΑΣ. ΕΛΑΣ

 

Ακολούθως στον χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«…Γιατί αυτό που αξίζει να πούμε εισαγωγικά αγαπητές φίλοι και φίλες είναι ότι έχουμε αργήσει και το σημερινό μήνυμα που δίνει με την επιλογή της αυτή η Ελληνική Αστυνομία είναι ότι πρέπει να βάλουμε πολύ περισσότερες δυνάμεις και να θυμίζουμε καθημερινά όλο και περισσότερο ότι έχουμε αργήσει στο δρόμο της ανακύκλωσης και σε όλα αυτά τα περιβαλλοντικά, αν θέλετε σύμφωνα τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή μας, αλλά δυστυχώς πολύ συχνά μένουν λόγια.

Νομίζω το σύνολο των Ελλήνων πολιτών αν τους ρωτήσουμε θα υποστηρίξουν ότι είναι φανατικοί οπαδοί της ανακύκλωσης. Όμως το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν το βλέπουμε στη χώρα μας και ίσως και παγκοσμίως πρέπει να πούμε ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη…

…Δυστυχώς η χώρα μας σήμερα χάνει το 83% των πόρων που εισέρχονται στην κατανάλωση, γιατί 83% είναι ο συντελεστής ταφής σήμερα στην Ελλάδα. Πρέπει να φτάσουμε πολύ γρήγορα και να υπερβούμε ακόμα και το 50% στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση…

…Η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και τα οικονομικά εργαλεία που έχουμε ήδη διαμορφώσει δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς, κύρια στην Αυτοδιοίκηση που έχει τη βασική ευθύνη, έτσι και αλλιώς το ίδιο Υπουργείο λειτουργούμε, να ανταμείψει αν θέλετε τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τους φορείς που είναι πρωτοπόροι στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση.

Το σύνθημά μας είναι ένα, ότι πρέπει όλα να επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία, διότι δεν είναι απλά περιβαλλοντικός κανόνας. Τα υλικά, τα οποία θα επιστρέψουν στη χώρα μας σε αυτή τη φάση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της εξόδου από το πρόγραμμα θα γίνουν νέα εργασία, νέο προϊόν και εάν θέλετε, νέο αποτέλεσμα στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας μας.

Στοχεύουμε και στα τρία και στην οικονομία και στο προϊόν και στην εργασία. Και πάνω από όλα χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον, έναν πλανήτη βιώσιμο μέσα στον οποίο θα ζήσουμε και θα προοδεύσουμε και ως κοινωνία αλλά και η παγκόσμια κοινότητα.

Η ανακύκλωση είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια αυτή…

…Αυτό λοιπόν, που κάνουμε σήμερα εδώ είναι ότι βάζουμε και την Ελληνική Αστυνομία σύμμαχο σε αυτό το πανεθνικό μέτωπο περιβάλλοντος, διότι θέλουμε το κάθε στέλεχος σε όλη την Ελλάδα να λειτουργεί ως πομπός ανακύκλωσης…».

Στη συνέχεια ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«…Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία και ο Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, θέτουν τις βάσεις για την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης του προσωπικού των Υπηρεσιών τους, εντάσσοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως προτεραιότητα στο πλαίσιο και των ευρύτερων κοινωνικών δραστηριοτήτων του αστυνομικού Οργανισμού και όχι μόνον στο πλαίσιο της θεσμικής αποστολής του Σώματος.

Σήμερα, ξεκινώντας απλά, από το στενό εργασιακό μας χώρο, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες αναφορικά με τη διαχείριση διαφόρων, άχρηστων για εμάς και βλαβερών για το περιβάλλον αντικειμένων, όπως είναι και λέγονται τα σκουπίδια μας, μέσω της υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε συγκεκριμένα κτίρια μεγάλων υπηρεσιακών Μονάδων….

… να ανταποκριθούμε, εν τέλει, ως επαγγελματίες αλλά κυρίως ως άνθρωποι και ως μέλη μιας σύγχρονης, ευαισθητοποιημένης και οργανωμένης κοινωνίας στην υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε το περιβάλλον που ζούμε, να αναβαθμίσουμε τη δικήμας ποιότητα ζωής μα περισσότερο αυτή των παιδιών μας, να διαχειριστούμε κατά τρόπο πολιτισμένο και υπεύθυνο τα βλαβεράγια το περιβάλλον καταναλωτικά μας υπολείμματα….

… η μικρή, έστω και συμβολική-σημειολογική, πρόσοδος, που ενδεχομένως να μην είναι τελικά και τόσο μικρή, που επιστρέφεται από την Εταιρεία Ανακύκλωσης ως ανταποδοτικό τίμημα, για τα υλικά αυτά, θα πιστώνεται αποκλειστικά στο λογαριασμό Αρωγής Ορφανών τέκνων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και θα αποτελέσει, ασφαλώς, ένα πολύτιμο, σε ηθική κυρίως αλλά και υλική βάση, στήριγμα στις οικογένειες των συναδέλφων μας που για διάφορους λόγους «έφυγαν» πρόωρα από κοντά μας.

Εν ολίγοις, η πρωτοβουλία που ανακοινώνεται σήμερα εκφράζει τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε στην ούτως ή άλλως δεδομένη υποχρέωσή μας να συνδράμουμε στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος μέσω μιας οργανωμένης διαδικασίας συλλογής και ανακύκλωσης των σκουπιδιών που παράγουμε στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, σε μια – επιτρέψτε μου την έκφραση – υπερβατική θα έλεγα προσέγγιση του ζητήματος θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως η οφειλόμενη αυτή απλή καθημερινή μας υποχρέωση, η τοποθέτηση, δηλαδή, των ευτελών βλαβερών υλικών-των σκουπιδιών μας, στους κατάλληλους κάδους περισυλλογής μετατρέπεται σε ουσιαστική ηθική και υλική στήριξη των ορφανών παιδιών της ευρύτερης αστυνομικής και πυροσβεστικής οικογένειας, των παιδιών των συναδέλφων μας που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας.

Ας ανταποκριθούμε λοιπόν σ’ αυτήν την υποχρέωση ως υπεύθυνοι κρατικοί λειτουργοί αλλά και ως ευαισθητοποιημένοι για την προστασία του περιβάλλοντος πολίτες. Ας αντισταθούμε σ’ αυτόν το διάχυτο «παραλογισμό» ότι μόνον η Πολιτεία υποχρεούται να μεριμνά και το Κράτος γενικότερα να πληρώνει το συνολικό κόστος συλλογής-μεταφοράς και ταφής των δικών μας σκουπιδιών…

… Εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημα της Ελληνικής Αστυνομίας και να ακολουθήσουν πολλοί μιμητές για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία της ζωής μας, μα κυρίως των παιδιών μας».

Ανταποδοτική Ανακύκλωση στην ΕΛ.ΑΣ. ΕΛΑΣ

 

Το λόγο στην συνέχεια είχε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», οποίος στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«…Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, που με τη συνεισφορά του Φορέα μας, του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, γίνεται πράξη αυτό το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Ανακύκλωσης.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας, συμβάλλει στην Εφαρμογή του 1ου Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Δημόσια Υπηρεσία, συμβάλλοντας στην εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την ανακύκλωση των συσκευασιών που απορρίπτονται στις εγκαταστάσεις αυτής…

…Επιπλέον, στην ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το υψηλό ανταποδοτικό αντίτιμο που προσφέρουμε για κάθε συλλεγόμενη συσκευασία, που είναι 3 λεπτά ανά μία πλαστική, μεταλλική και γυάλινη συσκευασία, θα ενισχύει ένα τόσο σημαντικό σκοπό (θα μπορούσα να πω πραγματικά «έναν ιερό σκοπό») όπως είναι ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΡΩΓΗΣ ΟΡΦΑΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ και υπολοίπων Ένστολων.

Παράλληλα όμως, το Όραμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα υλοποιήσουμε μαζί, περιλαμβάνει και Ολοκληρωμένες Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης τόσο για τους αξιωματικούς της Αστυνομίας, όσο και για τα παιδιά αυτών….»

Τέλος στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», δήλωσε:

« Θα είμαι πολύ σύντομος, τα είπανε όλα για το περιβάλλον οι προλαλήσαντες, είπαμε για το όφελος που θα έχει η Ελληνική Αστυνομία. Εμείς στρατευτήκαμε στην ιδέα του κ. Αρχηγού που κάποια στιγμή, κ. Αρχηγέ, μου την εμπιστευτήκατε.

Στελέχη – μέλη των εταιριών μας, τα οποία χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά εργάστηκαν μαζί με την ανταποδοτική ανακύκλωση. Εργαστήκαμε με τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα με τον Υποστράτηγο τον κ. Ντζιοβάρα, που θέλω να τον ευχαριστήσω και τα στελέχη του και έτσι οργανώσαμε όλο αυτό το εγχείρημα.

Πιστεύουμε θα βρεθούν και άλλοι να το συνεχίσουν, είμαστε στη διάθεση οποιοδήποτε Φορέα θέλει να συνεργαστούμε και ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Αρχηγέ, γιατί μας δώσατε την ευκαιρία να προσφέρουμε και εμείς κάτι στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα