Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: Ποιοι κατεβάζουν “ρολά” σήμερα και αύριο

Απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: Ποιοι κατεβάζουν “ρολά” σήμερα και αύριο
Συγκέντρωση και πορεία απο την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ Eurokinissi

Ημέρα παλλαϊκής κινητοποίησης η σημερινή με 24ωρη γενική απεργία που εξήγγειλε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, καθώς επίσης οι συνδικαλιστικοί φορείς μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιστημόνων

Με στάσεις εργασίας και απεργίες μας εγκαταλείπει ο Μάιος, καθώς σήμερα και αύριο η χώρα θα κινηθεί σε ρυθμούς κινητοποιήσεων που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι προκηρυχθείσες απεργίες φέρνουν τροποποιήσεις σε δρομολόγια πλοίων και πτήσεις στα αεροδρόμια.

Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στη Θεσσαλονίκη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλεί σε πορεία στις 11, στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Νωρίτερα, στις 10 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποιεί συγκέντρωση και το Π.Α.ΜΕ.

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και πορεία την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018. Eurokinissi

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και πορεία την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018. Eurokinissi

 

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναφέρουν μεταξύ άλλων:

“Η 30ή Μάη έχει αποφασιστεί ως ημέρα Παλλαϊκής κινητοποίησης με 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και τους συνδικαλιστικούς φορείς μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιστημόνων. Οι δέκα φορείς που συγκροτήσαμε την κοινωνική Συμμαχία, προκρίναμε αυτή τη μορφή δράσης ύστερα από επίπονο διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να αναδείξουμε τα κορυφαία προβλήματα της λιτότητας, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης που έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε συνεργασία με τους δανειστές, οδήγησε στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%, στην έκρηξη της ανεργίας στο 30%, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Οκτώ χρόνια μετά και η επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τους δανειστές, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Το Success story που φιλοτεχνεί η Κυβέρνηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ακυρώνεται από τις δηλώσεις των δανειστών για αυξημένη εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, ενώ καταρρέει πλήρως από τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί ως το 2022 και άλλα που προβλέπονται ως το 2060.

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και πορεία την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018. Eurokinissi

 

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρά τον κοινωνικό αυτοματισμό που συστηματικά καλλιεργείται, έχουμε υποστεί τρομακτική μείωση στους μισθούς κατά 40%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό υποστελέχωσης του Δημοσίου στη λογική υπηρέτησης του επιτελικού κράτους, με φθηνό κόστος και με την εκχώρηση στους ιδιώτες όλων των κερδοφόρων δράσεων.

Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το νέο μισθολόγιο με χαμηλότερο κατά 200 ευρώ ανά κατηγορία καταληκτικό μισθό, η επέκταση των Μ.Κ. ως τα 39 χρόνια υπηρεσίας, το πάγωμα της ωρίμανσης για τη διετία 2016-2017, ο περιορισμός στην καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από τα 8.600 ευρώ στα 5.600 έχει οδηγήσει και τους Δημοσίους Υπαλλήλους σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης” και καταλήγουν λέγοντας: “Οι ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων της οικονομίας συνεχίζονται με θαυμαστή προσήλωση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ΔΕΗ, τα αεροδρόμια, ακίνητα φιλέτα του Δημοσίου εκποιούνται αντί πινακίου φακής, ενώ άλλα εκχωρούνται στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων για «αξιοποίηση» για τα επόμενα 99 χρόνια.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και περιουσιακών στοιχείων όταν αποδεδειγμένα υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής είναι αναγκαία με νομοθετική ρύθμιση και με επέκταση της εφαρμογής του Νόμου Κατσέλη. Η μείωση κατά 50% των ληστρικών επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εδώ και τώρα είναι απαίτηση όλων των δανειοληπτών. Τα επιτόκια κυμαίνονται από το 4,6% ως και 6,1% όταν στις τράπεζες δεν υπερβαίνουν το 2,5%, ενώ το ρίσκο είναι σχεδόν μηδαμινό καθώς οι δόσεις παρακρατούνται από το μισθό ή τη σύνταξη”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και στο πλαίσιο της “Πανεθνικής Ημέρας Δράση” ανακοίνωσαν ότι σήμερα 30 Μαΐου 2018, τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9:00 π.μ. – 21:00. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται έως τις 10:00 π.μ., ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00. Στην απεργία θα συμμετέχουν όλες οι γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών Express Αεροδρομίου.

Την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Στην απεργία θα συμμετέχουν επίσης όλες οι γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών Express Αεροδρομίου.

Στην απεργία συμμετέχει και η ΕΣΗΕΑ

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστικών Ενώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 30 Μαΐου, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. 

Απεργούν και οι καθηγητές

Να απεργήσει εν μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων των Λυκείων, αποφάσισε η ΟΛΜΕ. Συγκεκριμένα, οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην εικοσιτετράωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 30 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ θα διεξάγονται ενδοσχολικές εξετάσεις.

Τα αιτήματα της ΟΛΜΕ αφορούν, όπως λένε τα μέλη της, «σε άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, το αίτημα για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, τον υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, αλλά και την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις Δομές λειτουργίας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα