Απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία του Κούρδου Ντοκάν Μεμέτ

Δίκη δύο εκ των εννέα συλληφθέντων Κούρδων και Τούρκων στο Εφετείο Αθηνών την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018. Οι 9 Τούρκοι και Κούρδοι συνελήφθησαν στις 28 Νοεμβρίου 2017, παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Μετά τις συλλήψεις σε τρία σπίτια στον Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα, σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον των 9 ατόμων ως ύποπτων για συμμετοχή στην αριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Δίκη δύο εκ των εννέα συλληφθέντων Κούρδων και Τούρκων στο Εφετείο Αθηνών την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018. Οι 9 Τούρκοι και Κούρδοι συνελήφθησαν στις 28 Νοεμβρίου 2017, παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Μετά τις συλλήψεις σε τρία σπίτια στον Νέο Κόσμο και στην Καλλιθέα, σχηματίστηκε δικογραφία εναντίον των 9 ατόμων ως ύποπτων για συμμετοχή στην αριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Οι δικαστικές αρχές έκριναν πως δεν μπορεί να εκδοθεί ο 60χρονος μιας και η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα

"Όχι" στο αίτημα των Τουρκικών αρχών για έκδοση του 60χρονου Κούρδου που συνελήφθη στη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ταγιπ Ερντογάν στην Ελλάδα, είπε το Συμβούλιο Εφετών, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ηδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση.» τόνισε η εισαγγελέας προσθέτοντας πως «αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του». υποστήριξε η κα. Εισαγγελέας.

Οι Τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση του 60χρονου προκειμένου να εκτίσει ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί στη γείτονα για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ίδιος ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου είχε επιχειρηματολογήσει κατά της έκδοσης του στη γείτονα κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του. «Αγαπάω τη χώρα και το λαό μου αλλά αναγκάστηκα να φύγω λόγω των διώξεων . Κινδύνευε η ζωή μου» είχε πει ο εκζητούμενος υπογραμμίζοντας ότι επί σειρά ετών κρατήθηκε στις Τουρκικές φυλακές και βασανίστηκε. Επιπλέον, παραλλήλισε τον Ερντογάν άλλοτε με το Χίτλερ και άλλοτε με τον Γ. Παπαδόπουλο. «Ο Ερντογαν είναι ο Χιτλερ της Τουρκίας.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιοσύνη, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κούρδος συλληφθείς στην απολογία του: "Ο Ερντογάν είναι σαν τον Χίτλερ"

SHARE: